Φορείς διαχείρισης στα δάση και μπόλικη… ατομική ευθύνη

Διαβάζεται σε 4'
Φορείς διαχείρισης στα δάση και μπόλικη… ατομική ευθύνη
Menelaos Myrillas / SOOC

Το σχέδιο δέκα σημείων για την Αττική μετά τη φωτιά της 11ης Αυγούστου, αλλά και για τα δάση όλη της χώρας, παρουσιάστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

Σε επικοινωνιακή διαχείριση της “επόμενης ημέρας”, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική, προχωρά η κυβέρνηση, επαναφέροντας το αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”.

Κατά τη σύσκεψη χθες στην Πεντέλη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε το “σχέδιο δέκα σημείων” για την Αττική και συνολικά για τα δάση της χώρας. Ενώ έμφαση δόθηκε στο θέμα της διαχείρισης των δασών, καθώς και στα στοιχεία από τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων. Στόχος είναι από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής μεταρρυθμισης.

Οι διαγωνισμοί για τους φορείς που θα διαχειρίζονται τα δάση και θα έχουν την ευθύνη για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς, θα πραγματοποιηθούν μέσα σε έξι με επτά μήνες, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, στη σύσκεψη. Ενώ  ο ΓΓ Δασών, Βαγγέλης Γκουντούφας, ανέφερε ότι στόχος είναι με τα υβριδικά συνεταιριστικά σχήματα να μπουν όλα τα δάση της χώρας σε καθεστώς διαχείρισης.

Ο δε κ. Μητσοτάκης υποστήριξε στη σύσκεψη ότι: “Το νέο σχήμα διαχείρισης δασών για το οποίο μίλησε ο Υπουργός, το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία οικονομία γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα ώστε να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο μέσα από τη διαδικασία του καθαρισμού των δασών, έχει τόσο μεγάλη σημασία.”

Το ερώτημα είναι βεβαίως ποιοι θα μετέχουν στα σχήματα αυτά και ποιο το κόστος για το δημόσιο, καθώς ήδη η κυβέρνηση κατηγορείται ότι θέλει να βάλει ιδιώτες και στα δάση. 

Τι συμπεράσματα έβγαλε η κυβέρνηση από τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων

Τα στοιχεία από τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στις πληγείσες περιοχές, όπως αναφέρθηκε παρουσιάστηκαν ξεχωριστά στη σύσκεψη και εντάχθηκαν σε ένα σαφές κυβερνητικό αφήγημα, που συνέδεσε το που προχώρησε η φωτιά με το εάν είχαν γίνει καθαρισμοί σε κατοικίες και οικόπεδα. Στη σύσκεψη σημειώθηκε μεταξύ άλλων ότι οκτώ στις 10 κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες μετά την πυρκαγιά δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισμένες.

Και ενώ αναμφίβολα το μέτρο του καθαρισμού οικοπέδων είναι σωστό, αφού πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ιδίως σε περιοχές δίπλα ή και μέσα σε δασικές εκτάσεις, το αφήγημα αυτό παραβλέπει τις καταγγελίες ότι πολλοί δήμοι δεν μάζευαν τα ξερόκλαδα που συσσωρευθήκαν στους δρόμους και αποτελούσαν ιδανική καύσιμη ύλη. Αλλά και πως τελικά η φωτιά προχώρησε τόσα χιλιόμετρα, φτάνοντας εντός του αστικού ιστού προαστίων των Αθηνών.

Στο ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων αναφέρθηκε πάντως και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης. “Δοκιμάσαμε κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας. Πιστεύω ότι ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία και μια συλλογική κατάκτηση”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε δε ότι: “Παρά τις στεναχώριες, την οργή, το θυμό που πάντα μπορεί να συνοδεύουν τη φυσική καταστροφή-, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε όλοι μαζί πια σε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία πια είναι μπροστά μας”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα στοιχεία είναι “απολύτως αποκαλυπτικά ως προς την προστασία την οποία παρέχουν τα καθαρισμένα οικόπεδα στις ατομικές περιουσίες αλλά και τη μεγάλη διευκόλυνση στις προσπάθειες κατάσβεσης, διότι πολύ απλά η φωτιά δεν θα βρει την καύσιμη ύλη να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία συνέβαινε στο παρελθόν.”  Ενώ διαβεβαιωσε ότι του χρόνου το κράτος θα είναι έτοιμο για να βοηθήσει τους δήμους ως προς την αποκομιδή των κλαδιών και χόρτων που θα έχουν καθαριστεί.

“Πρασινίζω τον κήπο μου” και πρώτη αρωγή

Σημειωτέον ότι, το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους των πληγεισών περιοχών θα ανακοινώσει έως το τέλος Αυγούστου  τις λεπτομέρειες του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Η δε πλατφόρμα της άμεσης αρωγής άνοιξε χθες και θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων έως και την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Δικαιούχοι είναι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Πεντέλης της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών και των Δήμων Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Ραφήνας – Πικερμίου και Παλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα