Επιδοτήσεις Αυγούστου: Σε ποια τιμολόγια ρεύματος βάζει “μπλόκο” το ΥΠΕΝ

Διαβάζεται σε 5'
Τιμολόγια ρεύματος
Τιμολόγια ρεύματος ISTOCK

Οι κινήσεις παρόχων να “κουρέψουν” τις τιμές ρεύματος, παρουσιάζοντας κάποια κίτρινα τιμολόγια με μεικτά χαρακτηριστικά, επιφέρει μια μικρή αλλαγή στο πλάνο του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις Αυγούστου.

Περιορίζει την “περίμετρο” στήριξης το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) σε σχέση με τις επιδοτήσεις Αυγούστου στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιδότηση του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα, αφορά όσους και όσες έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου, μετά την προσμέτρηση των όποιων εκπτώσεων των παρόχων, τον Αύγουστο, που υπερβαίνει τα 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

Ουσιαστικά εξαιρεί τα κυμαινόμενα τιμολόγια με τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα. 

Πιο συγκεκριμένα, με βάση σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε χθες,  δικαιούχοι της επιδότησης του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα καθίστανται όσοι έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου  μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

Τούτων δοθέντων η απόφαση δεν αφορά τα “ειδικά” πράσινα τιμολόγια, μια και όλα είναι πάνω από τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα, αλλά κάποια κίτρινα με “μεικτά” χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο, κάποιες εταιρείες προμήθειας παρουσίασαν κίτρινα τιμολόγια με μεικτά χαρακτηριστικά, που προσέφεραν για λίγους μήνες σταθερή τιμή σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Πρόκειται για κάποια τιμολόγια των εταιρειών ΗΡΩΝ, Volton, NRG και  Elpedison που προσέφεραν τιμολόγια  με ειδικούς όρους και σταθερή προνομιακή τιμή για 3 ή 5 μήνες, στα οποία οι τιμές της κιλοβατώρας ανέρχονται από τα 9,3 ως τα 11 λεπτά για τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο ή μέχρι τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά, τα κυμαινόμενα τιμολόγια που εξαιρούνται είναι τα εξής κίτρινα με μεικτά χαρακτηριστικά:

  • Το YELLOW ONE HOME της ΗΡΩΝ, που  για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με  προσφέρει, τελική τιμή  9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή και για τους 3 μήνες.

  • Το Volton Yellow Simple Protect της Volton, που  προσφέρει  με Aνώτατη Tελική Tιμή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh. Όμως το τιμολόγιο αυτό προβλέπει, σε περίπτωση που λόγω της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά, η τιμή  σύμφωνα με τον τύπο του, γίνεται μικρότερη  από 9,3 λεπτά /kWh/kWh, η τιμολόγηση θα γίνεται με τη χαμηλή τιμή. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από  9,3 λεπτά/kWh, τότε η τιμολόγηση θα γίνεται με 9,3 λεπτά /kWh. Δηλαδή είναι κυμαινόμενο μόνο προς τα κάτω, προς όφελος του καταναλωτή και σταθερό προς τα πάνω, με οροφή τα 9,3 λεπτά/kWh.

  • Το υβριδικό nrg hybrid, της NRG που προσφέρει με τιμή 9,5 λεπτά/KWh για  ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh και  για τις υπόλοιπες κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τον τύπο του κίτρινου. Όπως αναφέρει η εταιρεία, συνδυάζει τη σιγουριά της σταθερής τιμής για τη βασική κατανάλωση και την ευκαιρία για ενέργεια βάσει κόστους για τις extra κιλοβατώρες του μήνα, χωρίς χρέωση αναπροσαρμογής και χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

  • Το κίτρινο Elpedison Win της Elpedison, που προσφέρει  τιμή στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο (ο πράσινο της ίδιας εταιρείας είναι στα 14,8/KWh και 18 λεπτά/KWh) και το Elpediosn Flex επίσης στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο.

  • Επίσης, αναμένεται, λογικά, να ενεργοποιηθεί η επιδότηση και σε περιπτώσεις “υπέρβασης” της τιμής των 14 λεπτών/κιλοβατώρα και σε τιμολόγια όπως το τιμολόγιο για φοιτητές της ΔΕΗ, το myHome 4Students, που έχει σταθερή χρέωση (12,9 λεπτά ανά kWh) για τις πρώτες 140 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Η τιμή για υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου κατανάλωσης είναι κυμαινόμενη, και διαμορφώνεται κάθε 1η κάθε μήνα.

  • Επίσης, φοιτητικό τιμολόγιο προσφέρει και η Protergia με το Protergia Οικιακό Value Student, το οποίο τιμολογεί τις πρώτες 115 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης στα 9,9 ευρώ, ενώ στη συνέχεια δίνει κυμαινόμενη τιμή, που ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα.

Να σημειωθεί ότι στην αρχική Απόφαση – “πλαίσιο” του ΥΠΕΝ υπάρχει όριο για τις καταναλώσεις που επιδοτούνται και έχει μπει στις 500 κιλοβατώρες. 

Η Απόφαση για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ειδικότερα η απόφαση με τίτλο “Τροποποίηση της αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434/09.02.2022 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄603), όπως ισχύει, για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024″, αναφέρει: “Στο άρθρο 2 «Δικαιούχοι της επιδότησης» προστίθεται 15ο και 16ο εδάφιο ως εξής:

«Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα όπως ορίζονται με την ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ειδικά, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, δικαιούχοι της επιδότησης καθίστανται μόνο στην περίπτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh)».

Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει ότι στην περίπτωση καταναλωτών του Κοινωνικού Τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται στα 5 λεπτά /κιλοβατώρα.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Στην παρ. 3 προστίθεται 18ο εδάφιο ως εξής: «Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ) και οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδότησης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας, χορηγείται μοναδιαία επιδότηση επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ίση με το ποσό των πενήντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (50€/MWh)».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα