Η Νίσυρος άνοιξε την αγκαλιά της σε 38 πρόσφυγες – Μία ιστορία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Διαβάζεται σε 3'
μεταναστευτικό
Πρόσφυγες (φωτογραφία αρχείου) AP Photo Bernat Armangue

Μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Νισύρου “Διαβάτης” περιέθαλψαν πρόσφυγες από την Αίγυπτο και τη Συρία, ανάμεσά τους και ένα βρέφος και παιδιά.

 

Συνολικά 38 ψυχές, μεταξύ τους και ένα βρέφος 2 μηνών, 6 μικρά παιδιά, και οι υπόλοιποι έφηβοι στην πλειοψηφία τους, πρόσφυγες από τη Συρία και την Αίγυπτο έφτασαν στη Νίσυρο.

Εξαντλημένοι, με βρεγμένα ρούχα, αφυδατωμένοι έπειτα από ένα δεκαήμερο ταξίδι βρίσκουν προσωρινά “καταφύγιο” στο Λιμεναρχείο του νησιού και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Νισύρου “Διαβάτης” φροντίζουν ώστε οι άνθρωποι αυτοί να λάβουν τα απαραίτητα.

«Η μικρή Έλλη έξι ετών εξαντλημένη, ωχρή, με βρεγμένα ρουχαλάκια αρχίζει απανωτούς εμετούς έξω από το λιμεναρχείο. Ο Λάμπρος ο λιμενάρχης αμέσως την πηγαίνει στο ιατρείο όπου η γιάτρισσά μας της παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Είναι εντελώς αφυδατωμένο το παιδί αλλά θα τα καταφέρει. Η Ειρήνη της φέρνει μία αλλαξιά στεγνά καθαρά ρούχα. Ήταν με τα ίδια βρεγμένα ρούχα για 16 ώρες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πολιτιστικός σύλλογος του νησιού.

«Ο σύλλογός μας μοιράζει χυμούς, νερά, σαπούνια, και τρόφιμα. Η Μεταξία αγοράζει πανάκριβο γάλα σε σκόνη και το δίνει στη μάνα με το βρέφος. Ο Μανώλης φέρνει και δωρίζει ένα καροτσάκι στην οικογένεια με το μωρό. Μία παρέα κοριτσιών από την Αθήνα, η Βάσω η Ευαγγελία η Νάνσυ και η Αγγελική, αγοράζουν φρούτα και τους τα μοιράζουν. Ο Κριμο βοηθά τους πρόσφυγες στην μετάφραση για να διευκολύνει την κατάσταση. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Νισύρου «Διαβάτης» για μια ακόμη φορά έτρεξε αμέσως να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά έχουν τώρα τη δική μας ανάγκη και θα είμαστε πάντα μπροστάρηδες σε τέτοιους σκοπούς. Ανθρωπιά επιτέλους μετά από δεκαήμερο ταξίδι μας λέει με δάκρυα στα μάτια η μάνα του ενός παιδιού ευχαριστούμε…

Η ανθρωπιά εκφράζεται μέσα από την προστασία των αδύναμων, την αναγνώριση της αξιοπρέπειας του άλλου και την προσφορά χωρίς αντάλλαγμα. Έτσι δείχνουμε τα ήθη μας, τις αξίες μας, και την συνείδηση της κοινωνίας του μικρού αλλά τεράστιου νησιού μας. Και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε και σαν Πολιτιστικός σύλλογος και σαν Νισύριοι πολίτες, γιατί η ανθρωπιά εν τέλει αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη διαμόρφωση μιας πραγματικά πολιτισμένης κοινωνίας. Ευχαριστούμε για την ανθρωπιά που έδειξαν για άλλη μία φορά και όχι μόνο στα λόγια αλλά έμπρακτα ο λιμενάρχης μας και οι λιμενικοί μας, οι αστυνομικοί μας», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Παράλληλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νισύρου “Διαβάτης” απευθύνει έκκληση στους  μαγαζάτορες της νησιού να προσφέρουν αγαθά σε αυτούς που τα χρειάζονται άμεσα και να μην τα χρεώνουν (ή να κάνουν τουλάχιστον καλύτερες τιμές). Επίσης, τα μέλη του συλλόγου παρακαλούν τους καπετάνιους των τουριστικών πλοιαρίων «να μην ζητούν το αντίτιμο των 10 ευρώ ανά άτομο για την μεταγωγή των προσφύγων προς την Κω» καθώς πρόκειται για πρόσφυγες και όχι για τουρίστες.

«Κάνουμε έκκληση σε όσους μπορούν και θέλουν να συνδράμουν στην ανακούφιση των πρώτων ωρών των προσφύγων στον τόπο μας. Ξηρά τροφή, χυμοί μακράς διαρκείας, νερά, αποξηραμένα φρούτα, μωρομάντηλα, σαπούνια, σαμπουάν, πετσέτες, σακούλες ή σακίδια, σαγιονάρες, ρούχα», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα