Συναισθησία: Πώς η κορύφωση στο σεξ μπορεί να γίνει ροζ ή άλλο χρώμα

Διαβάζεται σε 4'
Συναισθησία: Πώς η κορύφωση στο σεξ μπορεί να γίνει ροζ ή άλλο χρώμα
Η συναισθησία δίνει χρώματα σε εμπειρίες, λέξεις και μουσικές. iStock

Ροζ οργασμός, λέξεις που έχουν γεύσεις και μουσικές που προκαλούν έκσταση. Τι είναι η συναισθησία που προκαλεί όλα αυτά τα φαινόμενα.

Ένας 45χρονος ανέφερε σε γιατρό πως γευόταν χρώματα και ήχους, ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό που είχε πάθει. Σάρωση του εγκεφάλου του έδειξε πως συγκεκριμένα χρώματα ενεργοποιούσαν όχι μόνο τις οπτικές περιοχές, αλλά και αυτές που είναι υπεύθυνες για τις αισθήσεις και τις πληροφορίες για τα συναισθήματα.

Μεταξύ όσων του συνέβαιναν ήταν πως απόχρωση του μπλε τον έκανε να αισθάνεται αηδία και το χαρακτηριστικό μουσικό θέμα των ταινιών του Τζέιμς Μποντ του προκαλούσε έκσταση και λάμψεις γαλάζιου χρώματος στην περιφερειακή όραση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology αναφέρθηκε πως έχει συναισθησία.

Η ίδια διάγνωση έγινε σε 31χρονο άνδρας από την Ινδία, ο οποίος παραπέμφθηκε σε ψυχιατρική κλινική, όταν περιέγραψε σε επαγγελματία υγείας πως στην κορύφωση του σεξ η όραση του έγινε πιο έντονη, πιο φωτεινή και τα έβλεπε όλα ροζ.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκανε ήταν φυσιολογικά, με τους γιατρούς να τον ενημερώνουν πως το πιθανότερο είναι να έχει συναισθησία.

Την ίδια λέξη άκουσε και Αμερικανίδα, δασκάλα δημοτικού στο Άρκανσας που ομολόγησε σε γιατρό ότι από όταν θυμάται τον εαυτό της, οι λέξεις έχουν συγκεκριμένη γεύση. Τη νιώθει κάθε φορά που τις λέει. Χαρακτηριστικά, η εκκλησία την κάνει να σκέφτεται ντόνατς και η μπάλα έχει γεύση τυρί νάτσος. Διευκρίνισε πως το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο όταν βλέπει γραμμένους τους όρους.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Ως συναισθησία περιγράφεται η νευρολογική κατάσταση κατά την οποία οι αισθήσεις που είναι τυπικά ξεχωριστές συμπλέκονται.

Η διέγερση μιας αίσθησης οδηγεί σε ακούσιες εμπειρίες άλλης αίσθησης. Η σύγχυση στην επεξεργασία πληροφοριών από τον εγκέφαλο μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει ορισμένες γεύσεις όταν διαβάζει λέξεις ή να βλέπει χρώματα όταν ακούει συγκεκριμένους ήχους.

Δεν πρόκειται για διαταραχή ή ασθένεια και απασχολεί ποσοστό έως 4% του γενικού πληθυσμού.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι συναισθησίας, με τους πιο κοινούς να είναι οι εξής:

  • Συναισθησία γραφήματος-χρώματος: Τα γράμματα ή οι αριθμοί συνδέονται με συγκεκριμένα χρώματα.
  • Συναισθησία ήχου σε χρώμα: Οι ήχοι συνδέονται με συγκεκριμένα χρώματα.
  • Συναισθησία μορφής αριθμού: Οι αριθμοί οπτικοποιούνται ως σημεία στο χώρο.
  • Συναισθησία γεύσης-χρώματος: Τα τρόφιμα συνδέονται με συγκεκριμένα χρώματα.

Σε ό,τι αφορά το ροζ του οργασμού του Ινδού ή πιο ορθά ο ‘έγχρωμος οργασμός’ είναι μια από τις πιο σπάνιες μορφές συναισθησίας. Οι ειδικοί πρότειναν πως έχει να κάνει με τις ζωηρές σεξουαλικές εμπειρίες του Ινδού που αποκάλυψε ότι όταν ήταν παιδί αισθανόταν ‘λευκός’ κάθε φορά που βίωνε επεισόδιο έντονου πόνου στο στήθος. Αργότερα διαπιστώθηκε πως έχει πρόβλημα σε βαλβίδα της καρδιάς. Το φαινόμενο εξαφανίστηκε στην ενηλικίωση του.

Η εργασία που έγινε με αντικείμενο τον Ινδό και δημοσιεύτηκε στο Iranian Journal of Psychiatry αναφέρεται πως ο εν λόγω πιθανότατα βιώνει τον πόνο και τον οργασμό μέσω της αντίληψης των χρωμάτων.

Η συναισθησία αφορά την υπερσυνδεσιμότητα περιοχών του εγκεφάλου

Πρόσφατη δημοσίευση μελέτης εξήγησε πώς προκύπτουν αυτές οι ασυνήθιστες εμπειρίες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές απεικονίσεις του εγκεφάλου για να διερευνήσουν τα νευρικά θεμέλια της συναισθησίας. Αποκαλύφθηκε πως σχετίζεται με την υπερσυνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, ιδιαίτερα εκείνων που εμπλέκονται στην αντίληψη και τη μνήμη.

Η υπερσυνδεσιμότητα μεταξύ αισθητηριακών και συσχετιστικών περιοχών (έχουν συχνότερες συνδέσεις από ό,τι τα άτομα χωρίς συναισθησία) υποδηλώνει ότι οι συναισθητικοί μπορεί να έχουν μια πιο αποτελεσματική ή βελτιωμένη ικανότητα να ενσωματώνουν πληροφορίες από διαφορετικές αισθήσεις.

Η εργασία αυτή παρείχε περαιτέρω στοιχεία για τη νευρολογική βάση της συναισθησίας και βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες και δημιουργεί συνειδητές εμπειρίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα