Νήσοι Σολομώντα: Βρέθηκαν πάνω από 200 οβίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Διαβάζεται σε 2'
Νήσοι Σολομώντα: Βρέθηκαν πάνω από 200 οβίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Οι οβίδες που βρέθηκαν στα Νησιά Σολομώντα Royal Solomon Islands Police Force via AFP

Η αστυνομία στις Νήσους Σολομώντα έσκαψε κοντά σε σχολείο και αφαίρεσε πάνω από 200 οβίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχουν εκραγεί.

Εργαζόμενοι σε σχολείο στα Νησιά Σολομώντα ανακάλυψαν ένα θαμμένο απόθεμα πυρομαχικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς «άνοιγαν μια τρύπα για τα λύματα», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Guardian, περισσότερα από 200 σκουριασμένα βλήματα, τα οποία κάποτε ανήκαν σε αμερικανικά στρατεύματα, έχουν αφαιρεθεί αφού βρέθηκαν κοντά στο σπίτι ενός μέλους του προσωπικού του σχολείου, ανακοίνωσε η Αστυνομική Δύναμη των Βασιλικών Νήσων Σολομώντα.

Την Τρίτη (20/8), ο επιθεωρητής Clifford Tunuki είπε ότι τα πυρομαχικά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία και τώρα «αναμένεται η ασφαλής καταστροφή». Ο διευθυντής Tunuki είπε ότι η ανακάλυψη είναι ένα παράδειγμα για σχολεία, οικιακά και εμπορικά σπίτια προκειμένου να προβαίνουν σε επιτόπια επιθεώρηση για UXO (πυρομαχικά που δεν έχουν εξερράγη) προτού αρχίσουν να χτίζουν κτίρια. 

Το σχολείο στην πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντα, Χονιάρα, ανέστειλε τα μαθήματα για αρκετές ημέρες.

Το τελευταίο εύρημα αποτελεί μέρος της καταστροφικής κληρονομιάς στην περιοχή του Ειρηνικού από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το συχνό φαινόμενο των UXO

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν ​​για να ελέγξουν τα Νησιά του Σολομώντα στο αποκορύφωμα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, γεμίζοντας το αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού με πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν (UXO) και εξακολουθούν να αφαιρούν ζωές σήμερα.

Χιλιάδες βόμβες έπεσαν σε νησιά του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Σολομώντα, της Παπούα Νέας Γουινέας και του Παλάου, πολλές από τις οποίες δεν εξερράγησαν ποτέ. Αποθήκες πυρομαχικών δημιουργήθηκαν επίσης σε όλα τα νησιά

Δύο ξένοι ειδικοί εξουδετέρωσης βομβών σκοτώθηκαν στη Χονιάρα το 2020 ενώ εργάζονταν για να χαρτογραφήσουν παλιές κρύπτες όπλων σε όλη τη χώρα.

Το 2021,περισσότερες από 100 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν είχαν εκραγεί ανακαλύφθηκαν σε μια πίσω αυλή ενός σπιτιού στη Χονιάρα. Τα UXO εντοπίστηκαν από έναν άνδρα που έσκαβε μια τρύπα για ένα νέο σηπτικό σύστημα στο ακίνητό του σε κατοικημένη περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα