POLL – 25 χρόνια ευρώ: Συμφέρει την Ελλάδα η συμμετοχή στην Ευρωζώνη; Ψηφίστε

Διαβάζεται σε 3'
Ευρωζώνη
Ευρωζώνη istock

Την 1η Ιανουαρίου 1999 ξεκίνησε η ενιαία νομισματική ένωση – Μας συμφέρει η παραμονή σε αυτή ή πρέπει να αναζητήσουμε άλλες “συμμαχίες”; Μπείτε και ψηφίστε.

Τον Μάιο του 1998, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατονόμασαν τις έντεκα χώρες που θα συγχώνευαν αρχικά τα νομίσματά τους σε μια ενιαία μονάδα, το ευρώ.

Χρειάστηκε μέχρι το 2002 ώστε αυτά τα 11 ευρωπαϊκά κράτη – μέλη να υιοθετήσουν το ευρώ σε φυσική μορφή, αλλά η ενιαία νομισματική ένωση ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιανουαρίου 1999.

Έκτοτε, πολλά άλλα κράτη – μέλη εντάχθηκαν σταδιακά στην ομάδα, και η ευρωζώνη έχει πλέον 20 χώρες. Όπως θα δείτε στο παρακάτω γράφημα της Κομισιόν που αναρτήθηκε σήμερα στα social media της, τα περισσότερα κράτη όπως και η χώρα μας εισήλθαν στην ευρωζώνη το 2002. Περίπου 350 εκ. πολίτες σε 20 χώρες χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή το ευρώ για τις συναλλαγές τους.

Η ενσωμάτωση του ευρώ European Commission

Η επιβίωση του ευρώ δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να “υπερκεράσει” το δολάριο.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ, οι αντιλήψεις για την οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές προσδοκίες δεν αποδυναμώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι το NextGenerationEU, το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισ. EUR, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων. Η στήριξη για το ευρώ παραμένει υψηλή. Συγκεκριμένα, στη ζώνη του ευρώ, η στήριξη για το ενιαίο νόμισμα παραμένει πολύ υψηλή (78% έναντι 17%), ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερη για την ΕΕ συνολικά (71% έναντι 23%).

Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως οι απόψεις των πολιτών της χώρας μας για το ευρώ ήταν κατά βάση θετικές ακόμη και το 2017, δύο χρόνια δηλαδή μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα του 2015 και τις απειλές που είχαν προηγηθεί περί επιστροφής στη δραχμή.

Ακόμη, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7: Σχεδόν 6 στους 10 ερωτώμενους (59,4%) εκτιμούν ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας διασφαλίζονται καλύτερα με τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, το 7,7% προτιμά μια προνομιακή συμμετοχή με τη Ρωσία, το 6,3% με τις ΗΠΑ, το 2% με την Κίνα, ενώ το 12% προτιμά την αυτόνομη πορεία της Ελλάδας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα (Νοέμβριος 2023), αυξήθηκε κατά μία μονάδα η απάντηση που αναφέρεται στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη (2024: 59,4% – 2023: 58,4%), ενώ παρατηρείται μια μικρή πτώση σε όλες τις υπόλοιπες απαντήσεις που αφορούν προνομιακές συμμαχίες με άλλες χώρες, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιείται η ιεράρχηση στις προτιμήσεις των ερωτώμενων.

25 χρόνια λοιπόν μετά τη δημιουργία του ευρώ και 22 μετά την ένταξη της χώρας μας, πιστεύετε πως συμφέρει την Ελλάδα η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη ή θα έπρεπε να αναζητήσει αλλού “συμμαχίες”; 

Ψηφίστε παρακάτω:

25 χρόνια ευρώ: Συμφέρει την Ελλάδα η συμμετοχή στην Ευρωζώνη;

ΨΗΦΙΣΤΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα