Ινστιτούτο Θερβάντες, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο και τα ισπανικά

Διαβάζεται σε 6'
Ινστιτούτο Θερβάντες, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο και τα ισπανικά

Η ισπανική γλώσσα σε φέρνει σε επαφή με ένα σπουδαίο πολιτισμό, γνώρισε τη με τη βοήθεια των ειδικών στο Instituto Cervantes

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί καταλύτη για την προσωπική εξέλιξη σε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες. Η ικανότητα επικοινωνίας σε πολλαπλές γλώσσες δεν διευρύνει απλώς την κατανόησή μας για τον κόσμο, αλλά καλλιεργεί επίσης πολύτιμες δεξιότητες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας σε όλα τα επίπεδα – προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό.

Συγκεκριμένα, η εκμάθηση γλωσσών ενισχύει την αυτοπεποίθηση, βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αναπτύσσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αυξάνει την προσαρμοστικότητα και τη δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα διευρύνει τις επαγγελματικές και κοινωνικές ευκαιρίες.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων, αλλά επεκτείνονται σε πολλαπλές πτυχές της ζωής μας, προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Είναι λοιπόν χρήσιμο να ‘επενδύσουμε’ σε μια γλώσσα που μιλούν σε όλες τις ηπείρους. Μια γλώσσα που θα μάς κάνει πραγματικούς πολίτες του κόσμου. Με τα αγγλικά να είναι η by default πρώτη επιλογή σε όλον τον πλανήτη, στο Νο2 της λίστας είναι τα ισπανικά!

Έτσι τo Instituto Cervantes γίνεται ο απόλυτος προορισμός

Η παγκόσμια δυναμική των ισπανικών είναι αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο είναι χρήσιμο να δούμε κάποια βασικά -σχετικά- στοιχεία.

Διδάσκεται περισσότερο από όλες τις άλλες γλώσσες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά τα αγγλικά.

Το 2023, περίπου 500.000.000 άνθρωποι είχαν την ισπανική ως μητρική τους γλώσσα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι δυνητικοί χρήστες (βλ. αυτοί που γνωρίζουν ισπανικά -συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν περιορισμένες γνώσεις και αυτούς που μόλις άρχισαν μαθήματα) ξεπερνούν το 7.5% του παγκοσμίου πληθυσμού (+599 εκατομμύρια).

Οι ισπανόφωνοι έχουν συνδυασμένη αγοραστική δύναμη 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αν η ισπανόφωνη κοινότητα των ΗΠΑ ήταν ανεξάρτητη χώρα, η οικονομία της θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μπροστά από την Βρετανία, την Ινδία και την Γαλλία.

Το 18.9% του συνολικού πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών (+62.500.000 άνθρωποι) προέρχεται από κάποια ισπανόφωνη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, 76.000.000 πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στα ισπανικά, έχοντας διάφορους βαθμούς γλωσσικής επάρκειας.

Πάμε τώρα και σε όσα γίνονται στο διαδίκτυο, όπου στις περισσότερες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Facebook, το LinkedIn, το YouTube, το Twitter, η Wikipedia (κ.α.)., τα ισπανικά είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται περισσότερο μετά τα αγγλικά. Γενικά, στο Internet χρησιμοποιείται περισσότερο, μετά τα αγγλικά και τα κινέζικα.

Tα ισπανικά είναι και η γλώσσα στην οποία δημοσιεύονται τα περισσότερα επιστημονικά κείμενα, μετά τα αγγλικά. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% αυτών των δημοσιεύσεων αφορούν τρεις κύριους τομείς: τις κοινωνικές επιστήμες, τις ιατρικές επιστήμες και τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΟΣΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Για όποιον θέλει να μπορεί να επικοινωνήσει παντού στον κόσμο και άρα χρειάζεται να εμπιστευτεί κάποιον για την εκμάθηση της ισπανικής, υπάρχουν πολλές επιλογές. Δεν εγγυώνται όμως, όλες το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται το Instituto Cervantes,  με περισσότερα από 87 κέντρα και 8.000 τμήματα εκμάθησης σε όλον τον κόσμο, στα οποία μαθαίνουν ισπανικά περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι κάθε χρόνο.

Πρόκειται για τον ηγετικό φορέα διδασκαλίας των ισπανικών στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1991 από το ισπανικό κράτος, με στόχο την προώθηση της διδασκαλίας των ισπανικών και τη συμβολή στη διάδοση του πολιτισμού των ισπανόφωνων χωρών παγκοσμίως.

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες μπορείτε να εξασφαλίσετε τις δυο πιο αξιόλογες κατηγορίες διπλωμάτων: τα DELE (μοναδικοί διεθνώς αναγνωρισμένοι επίσημοι τίτλοι που χορηγεί το Instituto Cervantes εξ ονόματος του Υπουργείου Παιδείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Ισπανίας), το πιστοποιητικό SIELE (Servicio Internacional de Evaluacion De la Lengua Espanola -Διεθνές πιστοποιητικό Αξιολόγησης Ισπανικής Γλώσσας).

Στην Ελλάδα λειτουργούν δυο κέντρα του Ιnstituto Cervantes:

Και τα δυο είναι στο κέντρο των πόλεων. Στην Αθήνα βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο της Σκουφά 31, όπου λειτουργεί και η πιο σημαντική ισπανόφωνη βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Τα τμήματα είναι ολιγομελή, οι -ισπανόφωνοι- καθηγητές είναι από την Ισπανία ή χώρα της Λατινικής Αμερικής, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και πιστοποιημένη εμπειρία στην διδασκαλία των ισπανικών ως ξένης γλώσσας. Όπως έχει αποδειχθεί μέσα στις δεκαετίες της επιτυχούς πορείας του Ινστιτούτου Θερβάντες, η εμπειρία και η μέθοδος διδασκαλίας αποτελούν εγγύηση για τη γρήγορη και αποτελεσματική εκμάθηση.

Το ωράριο των μαθημάτων είναι εκτενές (από τις 9 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί) ώστε να βολεύει όλους τους ενδιαφερόμενους, όποιες και αν είναι οι υποχρεώσεις που έχουν στην καθημερινότητα τους, δεν υπάρχει όριο ηλικίας, ενώ δίνεται ιδιαίτερα σημασία στο ζητούμενο του καθένα. Αν δηλαδή, θέλουμε να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις ή να σπουδάσουμε σε κάποιο ισπανόφωνο πανεπιστήμιο ή μάς χρειάζεται η γλώσσα στην εργασία μας.

Επιπλέον το Ινστιτούτο Θερβάντες προσφέρει μαθήματα για παιδιά και εφήβους.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν και πολιτιστικά δρώμενα που βοηθούν ως προς την καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση της κουλτούρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα διαζώσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για όσους τώρα, έχουν πολύ περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, μπορούν να κάνουν τα μαθήματα στο σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω του διαδικτύου -επιλογή που διατίθεται και σε όσους μένουν εκτός Αθηνών-  ή μέσω της Πλατφόρμας εκμάθησης ισπανικών AVE Global.

Εφόσον υπάρχει η θέληση, θα βρεθεί και ο τρόπος, με την υπηρεσία της συμβουλευτικής και το κατατακτήριο τεστ να τίθενται επίσης, στη διάθεση σας ώστε να σας βοηθήσουν να βρείτε το πρόγραμμα που ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα