Γαύδος: Σε νοροϊό οφείλονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νησί

Διαβάζεται σε 3'
Γαύδος. Εικόνα αρχείου
Γαύδος. Εικόνα αρχείου Istock

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στη Γαύδο δεν οφείλονται στο νερό, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά σε νοροϊό.

Τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στη Γαύδο δεν οφείλονται στο νερό του νησιού αλλά σε νοροϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και, ως εκ τούτου, ζητήθηκε η επίσημη εξέταση δειγμάτων νερού από τη δημοτική αρχή. Τελικά, πρόκειται για νοροϊό που αποτελεί τη βασική αιτία εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, και -όπως τόνισε η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη- όχι στο νερό.

Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.

Ωστόσο, έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο.

Σε δήλωσή της η δήμαρχος υπογράμμισε: “Η Δημοτική Αρχή Γαύδου τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας. Όλοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να “παίζουμε” με τις λέξεις. Σαν Δήμος οφείλουμε και το πράττουμε, να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου”.

Τι είναι ο νοροϊός και πώς αντιμετωπίζεται

Ο νοροϊός είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα, μια φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων. Είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας παγκοσμίως και συχνά οδηγεί σε συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και στομαχόπονο.

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο, της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού, ή της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Τα συμπτώματα διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες, ωστόσο υπάρχουν τρόποι που βοηθούν στην αμεσότερη ανάρρωση και στην ανακούφιση του ασθενούς.

  • Ενυδάτωση: Η διαρκής διάρροια και ο έμετος μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία είναι το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα του νοροϊού. Είναι σημαντικό ο ασθενής να πίνει πολλά υγρά, όπως νερό, ηλεκτρολυτικά διαλύματα (π.χ. ισοτονικά ποτά) ή διαλύματα ενυδάτωσης.
  • Ξεκούραση: Ο νοροϊός συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες, και η ξεκούραση είναι κρίσιμη για να δοθεί στο σώμα χρόνος να αναρρώσει.
  • Διατροφή: Μόλις ο ασθενής αισθανθεί καλύτερα, προτείνεται η κατανάλωση εύπεπτων τροφών, όπως τοστ, μπανάνες, ρύζι και μήλα. Σημαντική είναι η αποφυγή των γαλακτοκομικών, των λιπαρών ή πικάντικων τροφών μέχρι την πλήρη ανάρρωση.
  • Υγιεινή: Απαραίτητα θεωρείται η συχνή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό, και η απολύμανση των επιφανειών που μπορεί να έχουν μολυνθεί. Αυτό είναι κρίσιμο για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού σε άλλα άτομα.

Εάν ωστόσο τα συμπτώματα επιμένουν και παρατηρηθεί σοβαρή αφυδάτωση (ξηροστομία, μειωμένη ούρηση, ζάλη), αίμα στα κόπρανα, ή αδυναμία στη συγκράτηση υγρών, ο ασθενής επιβάλλεται να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα