Ναυάγιο στη Σικελία: Οι κρυφές σχέσεις του μεγιστάνα με μυστικές υπηρεσίες

Διαβάζεται σε 5'
Μάικ Λιντς
Μάικ Λιντς (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Michael Liedtke)

Το ναυάγιο του Bayesian και οι σχέσεις του αγνοούμενου μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

To ναυάγιο του πολυτελούς σκάφους Bayesian στα ανοιχτά της Σικελίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα, καθώς οι έρευνες για τους αγνοούμενους έχουν εισέλθει στην τρίτη ημέρα, με τις ελπίδες πάντως για ευτυχή κατάληξη να έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Το υπό βρετανική σημαία “Bayesian”, μήκους 56 μέτρων μετέφερε 22 άτομα – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος – όταν βρέθηκε στη δίνη μίας σφοδρής καταιγίδας.

Συνολικά 15 άτομα διασώθηκαν, μια σορός ανασύρθηκε, ενώ σε 6 ανέρχονται οι αγνοούμενοι -μεταξύ των οποίων ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, και ο δικηγόρος της Clifford Chance, (κορυφαίας βρετανικής δικηγορικής εταιρείας) Κρις Μόρβιλο.

Όταν έγινε γνωστό πως δύο μέρες πριν το ναυάγιο, ο πρώην συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του Μάικ Λιντς, Stephen Chamberlain, έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, η υπόθεση του ναυαγίου έγινε ακόμα πιο περίεργη.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι υπήρξαν συνεργάτες επί σειρά ετών, είχαν δικαστεί για απάτη σχετικά με την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στην Hewlett-Packard έναντι 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7 δισεκατομμύρια λίρες).

Σύμφωνα με το Politico, μετά την πώληση της Autonomy το 2011, ο Λιντς συνίδρυσε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace, ενώ ο Chamberlain είχε αναλάβει τη θέση του οικονομικού διευθυντή. Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ μάχεται κατά των κυβερνοεπιθέσεων χρησιμοποιώντας λογισμικό που αναγνωρίζει τις συμπεριφορές των χρηστών εντός ενός οργανισμού δημιουργώντας έτσι μοτίβο ώστε να μπορεί να ανιχνεύει ασυνήθιστη δραστηριότητα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια για κανένα από τα δύο δυστυχήματα, τα οποία αποδίδονται μονάχα σε μία τραγική σύμπτωση. Ωστόσο, η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα λόγω των σχέσεων των δύο συνεργατών με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις του Λιντς με την… κατασκοπεία

Ο Λιντς ίδρυσε την Darktrace το 2013 σε συνεργασία με πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας από τους συνιδρυτές της Darktrace ήταν ο Stephen Huxter, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία.

Ο Huxter προσέλαβε τον 30χρονο βετεράνο της GCHQ, Andrew France, ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace. Ο Λιντς ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2018, όταν παραιτήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών για απάτη.

Ο πρώην επικεφαλής της MI5, Jonathan Evans, συμμετείχε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace για κάποιο διάστημα, ενώ ο Jim Penrose, ένας 17χρονος βετεράνος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), είχε αναλάβει την αμερικανική δραστηριότητα της εταιρείας.

Άλλοι πρώην πράκτορες που εμπλέκονταν στην εταιρεία ήταν ο διευθυντής τεχνολογίας Dave Palmer, που προηγουμένως εργάστηκε στη MI5 και την GCHQ, και ο διευθυντής ασφαλείας John Richardson, που εργάστηκε στην κυβερνοάμυνα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, οι σχέσεις του Λιντς με τον κόσμο της κατασκοπείας προηγούνταν της Darktrace. Η πρώτη του εταιρεία,  η Cambridge Neurodynamics, η οποία ειδικευόταν στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων με τη χρήση υπολογιστή, είχε συμβόλαια με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Associated Press

Οι αίθουσες με τα ονόματα κακοποιών από τον James Bond και το ενυδρείο με τα πιράνχας

Ο Λιντς δημιούργησε την Autonomy από την Neurodynamics το 1996. Η εταιρεία, στην οποία ο Chamberlain εντάχθηκε το 2005, χρησιμοποιούσε μηχανική μάθηση για την ανάλυση δεδομένων από πηγές όπως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και emails. Θαυμαστής του James Bond, ο Λιντς ονόμασε τις αίθουσες συνεδριάσεων στα κεντρικά γραφεία της Autonomy με ονόματα των κακοποιών της σειράς ταινιών, όπως Dr. No και Goldfinger. Λέγεται μάλιστα ότι στην είσοδο της εταιρείας υπήρχε ένα ενυδρείο γεμάτο με άγρια πιράνχας, ως φόρο τιμής σε μια σκηνή από την ταινία “You Only Live Twice”.

Η Autonomy είχε επίσης εξασφαλίσει υψηλού προφίλ προσφορές από κυβερνητικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβολαίου για την παροχή υποδομών στο Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την ανάλυση πληροφοριών στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ένα άρθρο του Guardian το 2003 περιέγραφε την εταιρεία ως “ασχολούμενη με μυστικές πληροφορίες” και “ανάμεσα στις λίγες εμπορικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που επωφελούνται από τον πόλεμο στο Ιράκ.” Περιέγραφε την τεχνολογία της εταιρείας ως “προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.”

Την ίδια περίοδο, η εταιρεία είχε και άλλα συμβόλαια με κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της NASA και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι η GCHQ και η MI6 ήταν επίσης πελάτες της.

Ο Richard Perle, πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου και τότε πρόεδρος του συμβουλίου Άμυνας του Πενταγώνου, ήταν ένας από τους διευθυντές της εταιρείας.

Η υπόθεση απάτης

Ένα χρόνο μετά την πώληση της Autonomy, η HP ισχυρίστηκε ότι η αξία της εταιρείας είχε υπερτιμηθεί. Το 2018, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Λιντς, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για να δικαστεί το 2022. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Sushovan Hussain, καταδικάστηκε για απάτη το 2018 και λίγο αργότερα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Ωστόσο, ο Λιντς απέφυγε την καταδίκη με την αιτιολογία ότι επικεντρωνόταν στην τεχνολογία της εταιρείας και δεν είχε μεγάλη γνώση των οικονομικών της. Εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο δικηγόρο υπεράσπισης που είχε και ο διαβόητος Jeffrey Epstein.

Τον Απρίλιο, η Darktrace συμφώνησε σε εξαγορά ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,2 δισεκατομμύρια λίρες) από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Thoma Bravo.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα