Shein vs Temu: Στα δικαστήρια για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Διαβάζεται σε 3'
Shein vs Temu: Στα δικαστήρια για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
AP Photo

Η Shein προβαίνει σε μήνυση κατά της Temu για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, απάτη, πλαστογραφία και κλοπή σχεδίων.

Ο κολοσσός της ταχείας μόδας, Shein μηνύει τον αντίπαλο Temu, ισχυριζόμενος ότι έκλεψε τα σχέδιά του και έχτισε μια αυτοκρατορία χρησιμοποιώντας πλαστογραφία και παραβιάζοντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το CNBC, η μήνυση κατατέθηκε τη Δευτέρα (19/8) στην Ουάσιγκτον στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι και η ίδια η Shein αποκρούει παρόμοιες κατηγορίες από μια μεγάλη ποικιλία επωνυμιών αλλά και ανεξάρτητων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Levi Strauss και H&M.

Στην καταγγελία της η Shein ισχυρίζεται, ότι η Temu παρουσιάζεται ως νόμιμη διαδικτυακή αγορά, αλλά στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τους πωλητές της να κλέψουν σχέδια άλλων εμπορικών σημάτων και στη συνέχεια τους εμποδίζει να αφαιρέσουν προϊόντα από την πλατφόρμα, ακόμη και αφού έχουν παραδεχθεί την παραβίαση.

«Η Temu προσελκύει τους καταναλωτές να “κατεβάσουν” και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της για κινητά, με υποσχέσεις εξαιρετικά χαμηλών τιμών. Ωστόσο η εταιρεία δεν κερδίζει από την πώληση αυτών των προϊόντων, καθώς έχουν τόσο χαμηλές τιμές που η Temu πρέπει να επιδοτεί κάθε πώληση, χάνοντας χρήματα σε κάθε συναλλαγή», ανέφερε η καταγγελία. «Μόνο με την ενθάρρυνση των πωλητών της να παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων εταιρειών και να πουλούν προϊόντα απομίμησης, μπορεί η Temu να ελαχιστοποιήσει τις τεράστιες απώλειες που επιδοτεί», προστίθεται στην αγωγή.

Στην καταγγελία της, η Shein κατηγόρησε την αντίπαλη Temu για παράνομη συμπεριφορά. Ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον ένας από τους υπαλλήλους της Temu έκλεψε «πολύτιμα εμπορικά μυστικά» που εντόπισαν τα προϊόντα της Shein με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, μαζί με εσωτερικές πληροφορίες τιμολόγησης, για να τη βοηθήσουν στις προσπάθειές της να την ανταγωνιστεί. Εκμεταλλευόμενη αυτές τις πληροφορίες, η Temu αναπαράγει σχεδόν πανομοιότυπες εικόνες των προϊόντων της Shein, που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, και τις χρησιμοποιεί ως προωθητικές εικόνες στον ιστότοπο Temu και στην εφαρμογή για κινητά.

Η εταιρεία φτάνει στο σημείο να πει ότι η Temu έχει προσποιηθεί ψευδώς ότι είναι η Shein στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X σε μια προσπάθεια να «κατευθύνει λάθος τους πελάτες μακριά από την Shein προωθώντας τους στην πλατφόρμα Temu». Η καταγγελία περιλαμβάνει ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας διαφήμισης Google που απεικονίζει την επωνυμία Shein στην επικεφαλίδα, αλλά την Temu ως τη διεύθυνση ιστού.

«Για να εξαπατήσει περαιτέρω τους καταναλωτές, η Temu έδωσε εντολή στους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα προϊόντα Temu, που είναι συχνά απομιμήσεις προϊόντων Shein, είναι φθηνότερα και υψηλότερης ποιότητας από τα γνήσια προϊόντα Shein», ανέφερε η καταγγελία.

Η καταγγελία 80 σελίδων του Shein περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα παραδείγματα ρούχων και σχεδίων που φέρεται να αντέγραψε η Temu.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα