Haaretz: Στόχος του Νετανιάχου η κατάληψη της Γάζας

Διαβάζεται σε 4'
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου Naama Grynbaum/Pool Photo via AP

Τους στόχους πίσω από τις εχθροπραξίες του Ισραήλ και το “όραμα” του Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραθέτει εκτενές ρεπορτάζ της Haaretz. Όσα σχεδιάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τη Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με τη Χαμάς, αναφερόμενος στα “αμυντικά και στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία” της χώρας – τον έλεγχο των οδών Φιλαδέλφεια και Νετζαρίμ – που το Ισραήλ θα χάσει αν συμφωνήσει με την παρούσα πρόταση.

Η δημόσια συζήτηση στο Ισραήλ επικεντρώνεται στην τύχη των ομήρων, αλλά ο Νετανιάχου φαίνεται να τους βλέπει ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης, μια απόσπαση από τον πραγματικό στόχο: την παρατεταμένη κατοχή της Γάζας, ή – όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει από την αρχή του πολέμου – την “ασφαλή κυριαρχία” του Ισραήλ.

Το σχέδιο του Ισραήλ για “την επόμενη μέρα” στη Γάζα

Εκτενές ρεπορτάζ της Haaretz αναφέρει ότι ο έλεγχος της οδού Φιλαδέλφεια και του “διαδρόμου ασφαλείας” κατά μήκος των συνόρων επιτρέπει στο Ισραήλ να περικυκλώνει τα χερσαία σύνορα της Γάζας και να την απομονώνει από την Αίγυπτο.

Ο έλεγχος της οδού Νετζαρίμ στην πράξη διαιρεί τη βόρεια Γάζα, όπου έχουν απομείνει ελάχιστοι Παλαιστίνιοι με κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές, από το νότιο τμήμα της παράκτιας λωρίδας, που ασφυκτιά από πρόσφυγες.

Στην πραγματικότητα, διαμορφώνεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για “την επόμενη μέρα”. Το Ισραήλ θα ελέγχει το βόρειο τμήμα της Γάζας και θα εκδιώξει τους 300.000 Παλαιστίνιους που έχουν απομείνει εκεί. Ο Υποστράτηγος ε.α. Γκιόρα Άιλαντ, ιδεολόγος του πολέμου, προτείνει την πείνα ή την εξορία τους ως μοχλό πίεσης για να νικηθεί η Χαμάς.

Η δεξιά πτέρυγα του Ισραήλ οραματίζεται έναν εβραϊκό εποικισμό της περιοχής, με τεράστιες προοπτικές ακινήτων, εύφορη τοπογραφία, θέα στη θάλασσα και εγγύτητα στο κεντρικό Ισραήλ.

Η εμπειρία των 57 ετών κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δείχνει ότι αυτή είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί υπομονή και διπλωματική δεξιότητα. Καμία μεγάλη εβραϊκή πόλη δεν θα χτιστεί στη Γάζα αύριο, αλλά θα γίνει πρόοδος βήμα – βήμα – όπως ακριβώς συνέβη στη Χεβρώνα, στο Έλον Μορέχ και στη Φάρμα Γκιλάντ.

Το νότιο τμήμα της Γάζας θα αφεθεί στη Χαμάς, η οποία θα πρέπει να φροντίσει τους εξαθλιωμένους κατοίκους υπό ισραηλινή πολιορκία, ακόμα και όταν η διεθνής κοινότητα θα χάσει το ενδιαφέρον της και θα στραφεί σε άλλες κρίσεις.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο “παιχνίδι”

Ο Νετανιάχου είναι πεπεισμένος ότι, μετά τις αμερικανικές εκλογές, η επιρροή των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων στην αμερικανική πολιτική θα μειωθεί, ακόμα κι αν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει.

Φυσικά, αν ο Ντόναλντ Τραμπ ανατρέψει το σκηνικό και επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο Νετανιάχου αναμένει ελευθερία κινήσεων στη Γάζα. Και στα δύο σενάρια, οι ΗΠΑ, με τα αεροπλανοφόρα τους, υποτίθεται ότι θα αποτρέψει το Ιράν από μια γενική κλιμάκωση ή θα εμπλακεί η ίδια σε πόλεμο για να σώσει το Ισραήλ.

Ένα στοιχείο ωστόσο, αποτελεί δεδομένο: η κατοχή είναι ο στόχος για τον οποίο μάχεται ο Νετανιάχου, ακόμα και με το κόστος να πεθάνουν οι όμηροι και με τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου. Τα στηρίγματα της κυβέρνησής του, ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμοτριτς, θα παραμείνουν στη θέση τους όσο ο Νετανιάχου επιδιώκει με λόγια και πράξεις μια μόνιμη κατοχή και τη σταδιακή προσάρτηση της Γάζας.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, ο Νετανιάχου επανέλαβε το σύνθημα του 1996 ενάντια στις Συμφωνίες του Όσλο: “Δώσε και πάρε, όχι δώσε και δώσε”.

Σε απλά λόγια: τα κατεχόμενα εδάφη δεν θα επιστραφούν, ακόμα και υπό διεθνή πίεση και ακόμα και τώρα, απέναντι στις εκκλήσεις των ομήρων. Αυτός είναι ο στόχος του πολέμου του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα