Ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου πιάστηκε ντοπέ και γλίτωσε λόγω… μασάζ

Διαβάζεται σε 4'
Ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου πιάστηκε ντοπέ και γλίτωσε λόγω… μασάζ
Τα δυο αποτυχημένα τεστ του Γιανίκ Σίνερ έγιναν γνωστά, όταν αθωώθηκε. AP Photo Kirsty Wigglesworth

Ο Γιανίκ Σίνερ βρέθηκε δυο φορές θετικός σε παράγωγο της τεστοστερόνης, με την αρμόδια αρχή να αποδέχεται την κάπως ιδιαίτερη εξήγησή του.

Αυτήν την στιγμή, στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις ανδρών βρίσκεται ο Γιανίκ Σίνερ. Ο 23χρονος είναι ο πρώτος Ιταλός που βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου στο συγκεκριμένο σπορ, στην ιστορία του ατομικού.

Έχει κερδίσει 15 τίτλους σε events του ATP Tour, συμπεριλαμβανομένου ενός Grand Slam, του τελευταίου Australian Open. Έχει κατακτήσει και τρία 1000αρια τουρνουά.

Σύμφωνα με το International Tennis Integrity Agency (ITIA) ο Σίνερ βρέθηκε δυο φορές θετικός στην ουσία που λέγεται κλοστεβόλη.

Είναι συνθετικό αναβολικό στεροειδές, παράγωγο της τεστοστερόνης.

Χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική και σε ορισμένες περιπτώσεις για τη θεραπεία παθήσεων που απαιτούν αύξηση της μυϊκής μάζας ή την ανάκτηση της μυϊκής δύναμης. Υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες και σε προϊόντα για την αντιμετώπιση οιδημάτων και ερεθισμών.

Επειδή έχει αναβολικές ιδιότητες, καθώς ενισχύει την ανάπτυξη των μυών και μπορεί να βελτιώσει την απόδοση, έχει ενταχθεί στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).

Στα δείγματα του υπήρχε χαμηλή συγκέντρωση του μεταβολίτη. Συνέχισε να αγωνίζεται καθώς ανεξάρτητο δικαστήριο που συγκλήθηκε από το ΙΤΙΑ και επανεξέτασε την υπόθεση του, δεν βρήκε «υπαιτιότητα ή αμέλεια» του Ιταλού.

Παρεμπιπτόντως, στις 30/1 του 2024 θετικός στην ίδια ουσία βρέθηκε και ένας άλλος Ιταλός τενίστας, ο Μάρκο Μπορτολότι, Η ΙΤΙΑ αποδέχθηκε και τη δική του εξήγηση.

ΤΙ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ Ο ΣΙΝΕΡ

Και στις δυο περιπτώσεις των θετικών ελέγχων, ο τενίστας άσκησε έφεση κι έτσι συγκλήθηκε ανεξάρτητο συμβούλιο για να εξετάσει το θέμα του. Επέτρεψε στον αθλητή να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Βάσει των κανονισμών, αν και είναι σπάνιο οι προσωρινές απαγορεύσεις μπορούν να αρθούν κατόπιν έφεσης που οδηγεί σε επείγουσα ακρόαση, εάν ένας αθλητής υποστηρίζει είτε μόλυνση είτε κατάχρηση ουσίας. Η ακρόαση αποφασίζει εάν ένας παίκτης έχει ευθύνη ή όχι στο τέλος της διαδικασίας.

Η αρμόδια αρχή αποδέχθηκε την εξήγηση του τενίστα στις δυο ακροάσεις που ζήτησε μέσω έφεσης. Δήλωσε ότι για όλα έφταιγε ένα σπρέι που χρησιμοποίησε ο φυσικοθεραπευτής του, Τζιάκομο Νάλντι για μια πληγή στο χέρι του. Ο Σίνερ υποστήριξε πως η απαγορευμένη ουσία που περιείχε αυτό το προϊόν μεταφέρθηκε στον οργανισμό του, μέσω του μασάζ που του έκανε ο Νάλντι.

Μολονότι είναι πια αθώος, η ΙΤΙΑ προχώρησε σε αφαίρεση των βαθμών κατάταξης και του χρηματικού επάθλου που εξασφάλισε ο Σίνερ στο Indian Wells της Καλιφόρνια, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο θετικό τεστ στις 10 Μαρτίου. Το δεύτερο έγινε στις 18 Μαρτίου.

ΕΜΕΙΝΕ ΚΡΥΦΗ Η ΔΙΠΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ  ΣΙΝΕΡ ΣΕ ΑΝΤΙ-ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΤΕΣΤ

Όλες αυτές οι διαδικασίες, που δεν αποκαλύφθηκαν εγκαίρως, ακολουθούν τους κανονισμούς του Προγράμματος Αντι-ντόπινγκ του τένις (TADP).

Στις περισσότερες υποθέσεις αντιντόπινγκ, ο παίκτης ενημερώνεται για το αποτυχημένο τεστ και στη συνέχεια δεν αγωνίζεται, έως ότου ένα ανεξάρτητο δικαστήριο αποφανθεί για την υπόθεση στο τέλος μιας μακράς, δημόσιας διαδικασίας.

Αυτά δεν ίσχυσαν για τον Σίνερ που ενημερώθηκε για την πρώτη αποτυχία του στις 4 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν το Miami Open. Αμέσως κατέθεσε κατ επείγουσα αίτηση να αρθεί η αναστολή του. Έγινε αποδεκτή 24 ώρες αργότερα κι έτσι δεν ανακοινώθηκε τίποτα.

Ο Ιταλός ειδοποιήθηκε για το δεύτερο αρνητικό τεστ στις 17 Απριλίου και έκανε ό,τι και στην πρώτη περίπτωση, με την αναστολή να εξαφανίζεται στις 20/4.

Στην πορεία έως την τωρινή αποκάλυψη, έκανε τη διαδρομή που τον οδήγησε στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Δήλωσε πως «θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσω να συμμορφώνομαι με το πρόγραμμα αντιντόπινγκ της ITIA και έχω μια ομάδα γύρω μου που είναι σχολαστική ως προς τη συμμόρφωσή μου».

Συνάδελφοί του Iταλού αντέδρασαν στα social media για τη μεταχείριση του κορυφαίου τενίστα από την ΙΤΙΑ, συγκρίνοντας την περίπτωση του με άλλες.

Το 2022 η Tara Moore βρέθηκε θετική σε αναβολικά στερεοειδή (boldenone και νανδρολόνη). Έμεινε εκτός για 19 μήνες. Αθωώθηκε από ανεξάρτητο δικαστήριο που συγκλήθηκε από την ITIA έκρινε ότι δεν είχε καμία υπαιτιότητα ή αμέλεια επειδή βρέθηκε θετική. Είχε διαπιστωθεί πως η πηγή των θετικών τεστ ήταν μολυσμένο κρέας.

Το 2017 η Μαρία Σαραπόβα επέστρεψε από την 15ετη ποινή που της επιβλήθηκε, όταν βρέθηκε θετική σε μελδόνιο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα