Ναυάγιο στη Σικελία: Η ιστορία του μεγιστάνα Μάικ Λιντς που ανασύρθηκε νεκρός

Διαβάζεται σε 7'
O Μάικ Λιντς (ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ)
O Μάικ Λιντς PA Images/Alamy/Visualhellas.gr

Νεκρός είναι ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των έξι αγνοούμενων του τραγικού ναυαγίου του Bayesian. Η επιχειρηματική δόξα, η δίκη για απάτη και οι σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η σορός του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς ανασύρθηκε από το γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, παραδομένο στη δίνη μίας κακοκαιρίας, στα ανοιχτά της Σικελίας.

Μετά την ανάσυρση της πέμπτης σορού σήμερα το πρωί, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του έκτου και τελευταίου αγνοούμενου του τραγικού ναυαγίου. Mέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ταυτοποίηση των σορών από τις ιταλικές αρχές.

Το ταξίδι με το γιοτ Bayesian είχε προγραμματιστεί ως εορτασμός για την πρόσφατη αθώωση του Λιντς από κατηγορίες απάτης στις ΗΠΑ, μετά από μια νομική μάχη 12 ετών για την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στην Hewlett-Packard έναντι 11 δισ. δολαρίων.

Στο πολυτελές Bayesian επέβαιναν 22 άτομα  – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος. Συνολικά 15 άτομα διασώθηκαν και μια σορός ανασύρθηκε την επόμενη του ναυαγίου. Ανάμεσα στους έξι αγνοούμενους βρίσκονταν ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox και της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Λιντς, και ο δικηγόρος της κορυφαίας βρετανικής δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance, Κρις Μόρβιλο ο οποίος είχε αναβάλει την εκποσώπιση του Λιντς. Μεταξύ των αγνοουμένων ήταν και οι σύζυγοι των Μπλούμερ και Μόρβιλο.

Μάικ Λιντς: Ποιος ήταν ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας»

Ο Μάικ Λιντς είναι ο ιδρυτής της Autonomy Corporation, μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια, η οποία έγινε η αφορμή να του αποδοθούν χαρακτηρισμοί όπως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας». Όταν κατηγορήθηκε για απάτη τον παρομοίαζαν με όλους τους «κακούς» που πέρασαν από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Η περιουσία του μαζί με της συζύγου του λέγεται ότι ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια λίρες.

Ο Λιντς μόλις πριν από μερικούς μήνες απαλλάχθηκε από 15 κατηγορίες περί απάτης σε αμερικανικό δικαστήριο, οι οποίες αφορούσαν την πώληση της Autonomy Corporation στη Hewlett-Packard τo 2011, έναντι του ποσού των 11,1 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος έλεγε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πέθαινε στη φυλακή, καθώς έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Mike Lynch Associated Press

Η εταιρεία του έκανε σχεδόν αυτόματα επιτυχία, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο ίδιος έφτασε να γίνει επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και μη εκτελεστικός διευθυντής του BBC, ενώ βραβεύτηκε το 2006 για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Η Autonomy Corporation προκάλεσε το ενδιαφέρον της Hewlett-Packard, που την εξαγόρασε για 11,1 δισ. δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα, η αμερικανική εταιρεία μείωσε το αντίτιμο της εξαγοράς στα 8,8 δισ., υποστηρίζοντας ότι κατά τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκαν «σοβαρές λογιστικές παρατυπίες».

Έκτοτε, ο Λιντς αποδύθηκε σε αγώνα να πείσει ότι αυτό δεν ίσχυε και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε παρανομήσει. Ωστόσο, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Autonomy, Σασόβαν Χουσέιν, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ, έχοντας καταδικαστεί το 2018 για απάτη που σχετιζόταν με τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας από τη HP.

Το 2022, ο Λιντς έχασε μια δίκη για απάτη έπειτα από προσφυγή της HP στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατηγορήθηκε ότι αυτός έλεγχε τις ενέργειες του Χουσέιν και πως ήταν αδιανόητο να μην είχε γνώση των παρανομιών. Ωστόσο, στις ΗΠΑ αθωώθηκε.

Συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του Μάικ Λιντς στην υπόθεση της Autonomy ήταν ο Stephen Chamberlain, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα δύο ημέρες πριν το ναυάγιο του Bayesian.

Σύμφωνα με το Politico, η συνεργασία των δύο ανδρών δεν τελείωσε το 2011 με την πώληση της εταιρείας. Ο Λιντς συνίδρυσε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace, ενώ ο Chamberlain είχε αναλάβει τη θέση του οικονομικού διευθυντή. Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ μάχεται κατά των κυβερνοεπιθέσεων χρησιμοποιώντας λογισμικό που αναγνωρίζει τις συμπεριφορές των χρηστών εντός ενός οργανισμού δημιουργώντας έτσι μοτίβο ώστε να μπορεί να ανιχνεύει ασυνήθιστη δραστηριότητα.

Μέχρι στιγμής, τόσο για το ναυάγιο του Bayesian όσο και για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα λόγω των σχέσεων των δύο συνεργατών με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις του Λιντς με την… κατασκοπεία

Ο Λιντς ίδρυσε την Darktrace το 2013 σε συνεργασία με πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας από τους συνιδρυτές της Darktrace ήταν ο Stephen Huxter, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία.

Ο Huxter προσέλαβε τον 30χρονο βετεράνο της GCHQ, Andrew France, ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace. Ο Λιντς ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2018, όταν παραιτήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών για απάτη.

Ο πρώην επικεφαλής της MI5, Jonathan Evans, συμμετείχε επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace για κάποιο διάστημα, ενώ ο Jim Penrose, ένας 17χρονος βετεράνος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), είχε αναλάβει την αμερικανική δραστηριότητα της εταιρείας.

Άλλοι πρώην πράκτορες που εμπλέκονταν στην εταιρεία ήταν ο διευθυντής τεχνολογίας Dave Palmer, που προηγουμένως εργάστηκε στη MI5 και την GCHQ, και ο διευθυντής ασφαλείας John Richardson, που εργάστηκε στην κυβερνοάμυνα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, οι σχέσεις του Λιντς με τον κόσμο της κατασκοπείας προηγούνταν της Darktrace. Η πρώτη του εταιρεία,  η Cambridge Neurodynamics, η οποία ειδικευόταν στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων με τη χρήση υπολογιστή, είχε συμβόλαια με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Associated Press

Οι αίθουσες με τα ονόματα κακοποιών από τον James Bond και το ενυδρείο με τα πιράνχας

Ο Λιντς δημιούργησε την Autonomy από την Neurodynamics το 1996. Η εταιρεία, στην οποία ο Chamberlain εντάχθηκε το 2005, χρησιμοποιούσε μηχανική μάθηση για την ανάλυση δεδομένων από πηγές όπως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες και emails. Θαυμαστής του James Bond, ο Λιντς ονόμασε τις αίθουσες συνεδριάσεων στα κεντρικά γραφεία της Autonomy με ονόματα των κακοποιών της σειράς ταινιών, όπως Dr. No και Goldfinger. Λέγεται μάλιστα ότι στην είσοδο της εταιρείας υπήρχε ένα ενυδρείο γεμάτο με άγρια πιράνχας, ως φόρο τιμής σε μια σκηνή από την ταινία “You Only Live Twice”.

Η Autonomy είχε επίσης εξασφαλίσει υψηλού προφίλ προσφορές από κυβερνητικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβολαίου για την παροχή υποδομών στο Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την ανάλυση πληροφοριών στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ένα άρθρο του Guardian το 2003 περιέγραφε την εταιρεία ως “ασχολούμενη με μυστικές πληροφορίες” και “ανάμεσα στις λίγες εμπορικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που επωφελούνται από τον πόλεμο στο Ιράκ.” Περιέγραφε την τεχνολογία της εταιρείας ως “προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.”

Την ίδια περίοδο, η εταιρεία είχε και άλλα συμβόλαια με κυβερνητικούς φορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της NASA και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Πιστεύεται ότι η GCHQ και η MI6 ήταν επίσης πελάτες της.

Ο Richard Perle, πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου και τότε πρόεδρος του συμβουλίου Άμυνας του Πενταγώνου, ήταν ένας από τους διευθυντές της εταιρείας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα