Αντί για πλάνο διάσωσης η NASA έστειλε ρούχα στους αστροναύτες που ξέμειναν στο διάστημα

Διαβάζεται σε 4'
Αντί για πλάνο διάσωσης η NASA έστειλε ρούχα στους αστροναύτες που ξέμειναν στο διάστημα
Oι Suni Williams, left, και Butch Wilmore ΝΑSA

Οι Suni Williams και Butch Wilmore πήγαν στο διάστημα στις αρχές Ιουνίου, για οκτώ ημέρες. Είναι ακόμα εκεί . Τι κάνει η NASA.

Στις αρχές του Ιουνίου η 58χρονη Suni Williams και ο 61χρονος Butch Wilmore επιβιβάστηκαν σε διαστημικό σκάφος, για αποστολή που επρόκειτο να διαρκέσει 8 ημέρες. Προς τα τέλη του Αυγούστου είναι ακόμα στο διάστημα και για την ακρίβεια, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μαζί με άλλους επτά ανθρώπους.

Το βράδυ όλα γίνονται δύσκολα, καθώς ο ISS (International Space Station) έχει έξι ιδιωτικούς χώρους. Έτσι, ο Wilmore χρησιμοποιεί έναν υπνόσακο στη μονάδα Kibo της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Πέραν αυτού του θέματος, οι αστροναύτες που ‘κόλλησαν’ εκτός πλανήτη, δεν είχαν και ρούχα, αφού είχαν μαζί τους όσα χρειάζονταν για 8 ημέρες. Όχι για ένα εξάμηνο που από ό,τι φαίνεται θα μείνουν στο ISS -έως ότου πάει να τους πάρει το SpaceX Crew-9 του Ίλον Μασκ.

Η NASA έλυσε αυτό το πρόβλημα στις αρχές του τρέχοντος μήνα, όταν έβαλε κι άλλα ρούχα στο διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού που έστειλε στο ISS, μαζί με φαγητό και καύσιμα.

Ως προς το πώς περνούν τις ώρες τους, κάνουν ό,τι και οι άλλοι: πειράματα. Για παράδειγμα, ένα αφορά την καλλιέργεια φυτών. Άλλο αντλία επεξεργασίας ούρων.

Εκκρεμεί το πώς οι Williams και Wilmore θα επιστρέψουν στη Γη.

Το Boeing Starliner, με το οποίο έγινε το ταξίδι αντιμετωπίζει τεχνικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν το ταξίδι, με τη NASA να μελετά κάθε πιθανό άλλο ενδεχόμενο, προκειμένου να μην υποδεχθούν οι Williams και Wilmore το 2025 στο ISS.

Προς το παρόν, η λύση φαίνεται να είναι το SpaceX Crew Dragon που θα εκτοξευθεί τον Σεπτέμβριο για να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες που θα εκτελέσουν πεντάμηνη αποστολή. Για να χωρέσουν στην επιστροφή οι εγκλωβισμένοι θα πρέπει η αποστολή να γίνει διμελής -από τετραμελής.

Χρειάζεται και κάτι ακόμα: δυο διαστημικές στολές, αφού αυτές που φορούν οι Williams και Wilmore δεν είναι συμβατές με εκείνες που χρησιμοποιεί η SpaceX.

Όπως αναφέρει το Futurism «αυτό σημαίνει ότι αν το ζευγάρι επέστρεφε με την κάψουλα SpaceX που βρίσκεται επί του παρόντος στο σταθμό -σχέδιο διάσωσης που εξετάζει η NASA-, θα πετούσαν χωρίς να φορούν στολή, όπως επιβεβαίωσε η NASA κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα».

Yπάρχουν διαστημικές στολές «εκτόξευσης και επιστροφής» (ευρύτερα γνωστές ως intravehicular και ελληνικά στολές δραστηριότητας μέσα στο θάλαμο -IVA) που φοριούνται μέσα στο διαστημόπλοιο για την περίπτωση απώλειας πίεσης στην καμπίνα.

Για τις περιηγήσεις υπάρχουν οι στολές εκτός οχήματος (extravehicular activity -EVA).

Οι πρώτες μπορούν να γίνουν η λύση για συνθήκη έκτακτης ανάγκης. Μπορούν και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και σε ορισμένες περιπτώσεις να συλλέγουν δεδομένα που ‘διαβάζονται’ από το λογισμικό του σκάφους.

ΓΙΑΤΙ ΦΟΡΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΟΙ SPACE X ΚΑΙ Η BOEING

Ο λόγος για την ασυμβατότητα μεταξύ των στολών του SpaceX και της Boeing έχει να κάνει με τη φύση του προγράμματος Commercial Crew της NASA -ειρήσθω εν παρόδω αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησε την ανάπτυξη του Starliner της Boeing και του Crew Dragon της SpaceX.

Σε κάθε προηγούμενη εποχή διαστημικών πτήσεων, η NASA χρησιμοποιούσε ένα διαφορετικό μοντέλο προμήθειας διαστημοπλοίων. Με το Commercial Crew επέτρεψε στους ιδιώτες συνεργάτες της να σχεδιάσουν και να καινοτομήσουν, εφόσον οι εταιρείες «πληρούν τις ευρείες απαιτήσεις και τα πρότυπα ασφάλειας της NASA».

Στις απαιτήσεις και τα πρότυπα δεν υπήρχε η σημείωση για τη συμβατότητα, καθώς η NASA ελέγχει έτσι τον κίνδυνο έχοντας εναλλακτικές αν πάει κάτι λάθος με μια περίπτωση.

Δεδομένου ότι η Boeing και η SpaceX επιλέγουν πολύ διαφορετικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις, η μία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άλλη.

Και οι Williams και Wilmore δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, ακόμα. Εκτός και αν το σκάφος που θα πάει να τους πάρει, θα έχει και δυο εφεδρικές στολές.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή της κάψουλας με την οποία έμειναν στο διάστημα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η NASA και η Boeing έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα