Οι ΗΠΑ σού δίνουν έως 50.000 δολάρια για… να φέρεις κόσμο στη δουλειά

Διαβάζεται σε 4'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου iStock

Ο απίστευτος λόγος που οι ΗΠΑ δίνουν έως 50.000 δολάρια για… να φέρεις κόσμο στη δουλειά.

Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντων στις κορυφαίες νομικές εταιρείες των ΗΠΑ φουντώνει, καθώς οι εταιρείες προσφέρουν πριμ που φτάνουν μέχρι και τα 50.000 δολάρια στους νεότερους δικηγόρους για να συστήσουν υποψηφίους για θέσεις εργασίας. Η πρακτική αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των νομικών γραφείων να εξασφαλίσουν τους καλύτερους και πιο ταλαντούχους επαγγελματίες σε μια αγορά που συνεχίζει να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Allen & Overy Shearman, μετά τη συγχώνευσή της με τη Shearman & Sterling τον Μάιο, παρουσίασε μπόνους 50.000 δολαρίων για συστάσεις στις ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση για νομικές υπηρεσίες κορυφώνεται. Παράλληλα, η Kirkland & Ellis ανανέωσε πρόσφατα την προσφορά των 50.000 δολαρίων μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, επεκτείνοντας μια πολιτική που ξεκίνησε το περασμένο έτος.

Παρόλο που οι περισσότερες κορυφαίες νομικές εταιρείες, όπως και πολλές μεγάλες εταιρείες, προσφέρουν συνήθως μπόνους για συστάσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής προσλήψεών τους, το μέγεθος αυτών των πριμ αυξήθηκε αισθητά το 2021 και το 2022, λόγω της αυξημένης ζήτησης για δικηγόρους σε μια έντονη αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ορισμένες νομικές εταιρείες έφτασαν να προσφέρουν στους νέους δικηγόρους ακόμα και εξαψήφια ποσά ως μπόνους υπογραφής και διατήρησης.

Μετά από μια ήρεμη χρονιά το 2023, ο «πόλεμος ταλέντων» έχει αναζωπυρωθεί και πάλι φέτος, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, όπου οι βρετανικές νομικές εταιρείες έχουν σχεδόν όλες αυξήσει σημαντικά τους μισθούς για τους νέους δικηγόρους, φτάνοντας τις 150.000 λίρες, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Η αύξηση και η επέκταση των μεγάλων μπόνους για συστάσεις είναι σε πλήρη αρμονία με αυτή την τάση, σύμφωνα με στελέχη προσλήψεων.

«Τα μπόνους για συστάσεις δεν είναι κάτι νέο, αλλά το ποσό των 50.000 δολαρίων είναι αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση στον κλάδο», ανέφερε η Katherine Loanzon, διευθύντρια προσλήψεων στην Kinney Recruiting στη Νέα Υόρκη.

«Συνήθως, άλλες εταιρείες προσφέρουν μπόνους για συστάσεις από 20.000 έως 50.000 δολάρια, με το ποσό των 50.000 δολαρίων να είναι η εξαίρεση.»

Ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι η αμερικανική νομική εταιρεία Goodwin προσφέρει μπόνους 30.000 δολαρίων για συστάσεις από τους συνεργάτες της εκτός ΗΠΑ και 50.000  δολαρίων στις ΗΠΑ από το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία. Παράλληλα, η Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison προσφέρει επίσης 50.000 δολάρια, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το πρόγραμμα, αν και η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις κορυφαίες νομικές εταιρείες προσφέρει στους συνεργάτες της 15.000 λίρες για την επιτυχή τοποθέτηση συστάσεων, ενώ οι εταιρείες χαμηλότερης βαθμίδας προσφέρουν ποσά που κυμαίνονται γύρω στις 5.000 λίρες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προσφορές των μεμονωμένων εταιρειών.

Παρά το γεγονός ότι μια εισαγωγή σε μια εταιρεία μέσω ενός υφιστάμενου υπαλλήλου μπορεί να φαίνεται πλεονέκτημα, οι νέοι δικηγόροι δεν θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στις συστάσεις εις βάρος της δικής τους αναζήτησης, σύμφωνα με τον Nathan Peart, υπεύθυνο για τις προσλήψεις συνεργατών στη Major, Lindsey & Africa για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Είναι λογικό για μια εταιρεία να έχει πολλές πηγές για την αναζήτηση ταλέντων, αλλά οι δικηγόροι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με αυτήν την προσέγγιση», ανέφερε ο Peart.

Ορισμένες εταιρείες είναι επίσης ευαίσθητες στο πώς τέτοιες συστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη διαφορετικότητα -οι συνεργάτες μπορεί να προτείνουν φίλους με παρόμοιο υπόβαθρο με το δικό τους- και γι’ αυτό προσπαθούν να μην βασίζονται υπερβολικά σε τέτοια προγράμματα.

«Το αν αυτό αυξάνει τον αριθμό των εσωτερικών προσλήψεων μέσω συστάσεων σε σχέση με τη χρήση μιας εταιρείας αναζήτησης παραμένει να αποδειχθεί», ανέφερε η Loanzon.

«Η παροχή εσωτερικών συστάσεων για να κερδίσουν το μπόνους των 50.000 δολαρίων απαιτεί πολύ χρόνο από μια ήδη πολυάσχολη μέρα ενός δικηγόρου, και το γεγονός ότι πρότειναν τους φίλους τους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι φίλοι τους θα ενταχθούν στην εταιρεία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα