ΕΣΕΚ: Προβλέψεις για 95 δισ. επενδύσεις μέχρι το 2030

Διαβάζεται σε 3'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά EUROKINISSI

Πόροι 28.8 δισ. ευρώ προορίζονται για την διάδοση των τεχνολογιών ΑΠΕ και των εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας, της επέκτασης και της ενίσχυσης των δικτύων καθώς και των σταθμών αποθήκευσης.

Με στόχο το “πρασίνισμα” κλάδων της οικονομίας, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προστασία του κλίματος το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση. Έχει, δε, ως βασικό στοιχείο την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των σχεδιαζόμενων επενδύσεων για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων με ορίζοντα το 2030.

Με βάση το ΕΣΕΚ,  για την εξαετία 2025-2030, προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 95 δισεκ. δηλαδή σε ετήσια βάση περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να μπαίνουν στην οικονομία με τη μορφή ενεργειακών επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το αρχικό προσχέδιο προέβλεπε επενδύσεις της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που ένεκα της συγκυρίας άλλαξε.

Από τα 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 69%, δηλαδή πόροι 65,3 δισεκ. πηγαίνει για την υιοθέτηση σημαντικών αναβαθμίσεων ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς τελικής χρήσης. Τα υπόλοιπα 28.8 δισεκατομμύρια ευρώ να προορίζονται για την διάδοση των τεχνολογιών ΑΠΕ και των εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας, της επέκτασης και της ενίσχυσης των δικτύων καθώς και των σταθμών αποθήκευσης.

Αναλυτικά το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ για την περίοδο 2025 – 2030 προβλέπει:

  • 13.5 δις ευρώ σε επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης

  • 2,5 δις ευρώ σε επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα

  • 1,7 δις ευρώ σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο βιομηχανικό τομέα

  • 44 δις ευρώ στις μεταφορές από τα οποία τα 12,6 δις ευρώ θα δαπανηθούν για τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα προβλέπονται 549 εκατ. ευρώ για υποδομές φόρτισης στις οδικές μεταφορές

  • 3,6 δις ευρώ επενδύσεις για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά)

  • 9,9 δις ευρώ επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρισμού

  • 760 εκατ. ευρώ για τον τομέα εναλλακτικών και κλιματικών ουδέτερων υγρών και αέριων καυσίμων που θα περιλαμβάνουν την παραγωγή βιομεθανίου, τη πρώτη παραγωγή προηγμένων υγρών βιοκαυσίμων για τον τομέα των μεταφορών καθώς και την εγκατάσταση των πρώτων εμπορικών μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, κυρίως για παραγωγή ανανεώσιμων συνθετικών καυσίμων στα διυλιστήρια (συνθετική κηροζίνη, συνθετική μεθανόλη)

  • 1 δις ευρώ για τα προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης ή χρήσης CO2

  • 1,2 δις ευρώ για επενδύσεις στο τομέα αποθήκευσης CO2.

Οι αντίστοιχες επενδύσεις με ορίζοντα το 2050 υπολογίζονται σε 332 δισεκατομμύρια ευρώ με τα 241 δις ευρώ να αφορούν τον τομέα ζήτησης ενέργειας και τα 90,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον τομέα παραγωγής ενέργειας.

Επίσης με βάση το ΕΣΕΚ προβλέπεται να πάει στο 45,4% από 42,5% που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030. Με τις ΑΠΕ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικούς τομείς όπως η θέρμανση και η ψύξη με το ποσοστό να φτάνει στην ίδια περίοδο στο 62,1% και στο 64,1% το 2035, η βιομηχανία με τον στόχο να τίθεται στο 41,2% το 2035 ή στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρισμού με το ποσοστό των ΑΠΕ να αφορά στο 76,8% το 2030.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα