Εξαφανίζεται το χρωμόσωμα Υ που καθορίζει το αρσενικό βιολογικό φύλο

Διαβάζεται σε 4'
Εξαφανίζεται το χρωμόσωμα Υ που καθορίζει το αρσενικό βιολογικό φύλο
Το χρωμόσωμα που είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του αρσενικού φύλου εκφυλίζεται. iStock

Η Ιμάν Κελίφ ξύπνησε τους βιολόγους που κρύβαμε όλοι μέσα μας. Οι επιστήμονες έχουν δει πως εκφυλίζεται το χρωμόσωμα που καθορίζει το αρσενικό βιολογικό φύλο.

Η συμμετοχή της Ιμάν Κελίφ στους αγώνες πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι γέμισε τα media και τα social media με αναφορές στα χρωμοσώματα, από ανθρώπους που ασχολήθηκαν τελευταία φορά με τη βιολογία στα σχολικά τους χρόνια -και από τότε έχουν περάσει δεκαετίες.

Η Αλγερινή αθλήτρια έγινε η φωτογραφία του cyberbullying σε παγκόσμια κλίμακα.

Ήλθε η άχαρη στιγμή να διαβάζουν πως το χρωμόσωμα που είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του αρσενικού βιολογικού φύλου στα θηλαστικά (Υ) εκφυλίζεται και μπορεί να εξαφανιστεί στο μέλλον. Όχι στο άμεσο. Στο μακρινό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, εκτός και αν αναπτυχθεί ένα νέο γονίδιο φύλου. Κάτι που ενέχει κινδύνους. Όπως είναι τα πολλά διαφορετικά ανθρώπινα είδη, που θα διατηρούνται χωριστά από τα διαφορετικά συστήματα προσδιορισμού του φύλου τους.

Κοινώς, αν επιβιώσουμε ως είδος, θα ξεχάσουμε τα φύλα.

Τι είναι το χρωμόσωμα Υ

Το χρωμόσωμα Υ είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του αρσενικού φύλου στα θηλαστικά, περιλαμβανομένων των ανθρώπων. Η παρουσία του καθορίζει το αρσενικό άτομο και η απουσία του το θηλυκό. Σε πολλά ζώα και στον άνθρωπο, περιέχει γονίδια που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των αρσενικών χαρακτηριστικών.

Ποιοι λόγοι μπορεί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ

1. Μείωση Μεγέθους: Το χρωμόσωμα Υ έχει μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος κατά την εξέλιξη των θηλαστικών. Στην πραγματικότητα, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των γονιδίων του και σήμερα περιέχει λιγότερα γονίδια σε σχέση με το χρωμόσωμα Χ.

2. Mειωμένη Εξέλιξη του Είδους: Το χρωμόσωμα Υ δεν έχει πολλές ευκαιρίες για ανασυνδυασμό (διαδικασία ανταλλαγής γονιδίων κατά την αναπαραγωγή), κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη σταδιακή συσσώρευση μεταλλάξεων και ενδεχομένως σε προβλήματα στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, το χρωμόσωμα Υ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, επειδή βρίσκεται στους όρχεις σε κάθε γενιά. «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μέρος γιατί τα κύτταρα πρέπει να διαιρεθούν πολλές φορές για να δημιουργήσουν σπέρμα, επομένως οι μεταλλάξεις είναι πολύ πιο συχνές, εν αντιθέσει με την παραγωγή ωαρίων», έχουν γράψει ερευνητές σχετικής μελέτης στο Conversation.

Τι σημαίνει η εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ

Η θεωρία έχει αναπτυχθεί, ωστόσο όπως λένε οι ερευνητές η εξαφάνιση δεν αναμένεται να γίνει σύντομα. Επίσης, ακόμα και αν εξαφανιστεί -σε εκατομμύρια χρόνια-, υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του καθορισμού του φύλου. Αυτό είναι κάτι που γίνεται σε άλλα είδη θηλαστικών -κυρίως σε μερικά τρωκτικά και σε ορισμένα είδη σπαθόψαρων-, στα οποία το χρωμόσωμα Υ έχει ήδη χαθεί ή έχει εξελιχθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Μελέτη αποκάλυψε πως οι τυφλοπόντικες της Ανατολικής Ευρώπης και οι ακανθώδεις αρουραίοι της Ιαπωνίας διαθέτουν ο καθένας κάποια είδη στα οποία το χρωμόσωμα Y και το SRY έχουν εντελώς εξαφανίστηκε. Το χρωμόσωμα Χ παραμένει, σε μία ή διπλή δόση και στα δύο φύλα, με τα είδη να συνεχίζουν να αναπαράγονται.

Κάτι που εκλαμβάνεται ως καλή είδηση και για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ή και όχι. Εξαρτάται από την οπτική του καθενός.

Τι σημαίνει η εξαφάνιση του χρωμοσώματος Υ για την ανθρωπότητα

Για την αναπαραγωγή χρειαζόμαστε σπέρμα και χρειαζόμαστε άνδρες, που σημαίνει ότι το τέλος του χρωμοσώματος Υ θα μπορούσε να προαναγγέλλει την εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής.

Το εύρημα της πιο πρόσφατης σχετικής μελέτης υποστηρίζει μια εναλλακτική δυνατότητα – ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο γονίδιο που καθορίζει το φύλο.

Όπως γράφει τοScience Alertπου επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, η εξέλιξη ενός νέου γονιδίου που καθορίζει το φύλο ενέχει κινδύνους. Τι γίνεται αν περισσότερα από ένα νέα συστήματα εξελίσσονται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου;

Ένας «πόλεμος» των σεξουαλικών γονιδίων θα μπορούσε να οδηγήσει στον διαχωρισμό νέων ειδών.

Αν δηλαδή, κάποιος επισκεπτόταν τη Γη σε 11 εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να μην βρει ανθρώπους – ή πολλά διαφορετικά ανθρώπινα είδη, που να διατηρούνται χωριστά από τα διαφορετικά συστήματα προσδιορισμού του φύλου τους.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, και οι αλλαγές που προβλέπονται είναι πιθανό να συμβούν σε ένα πολύ μακρινό μέλλον -εάν συμβούν. Άρα, για την ώρα, το χρωμόσωμα Υ παραμένει ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό του φύλου και τη λειτουργία του ανδρικού φύλου στους ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα