Ανησυχία για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο – Οι επικίνδυνες περιοχές

Διαβάζεται σε 4'
Φωτιά (φωτογραφία αρχείου)
Φωτιά (φωτογραφία αρχείου) Nick Paleologos / SOOC

Ιδιαίτερα ευνοϊκές για πυρκαγιές θα είναι οι καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο, με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες να παρουσιάζουν επιδείνωση. Πού θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Πολύ δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο λόγω των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα, που χαρακτηρίζονται δυνητικά επικίνδυνες, κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αναμένεται από σήμερα και κυρίως το Σαββατοκύριακο (24-25/08), οπότε και αναμένονται δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας.

Κύρια αιτία αποτελεί η σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6 και τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά (συμπ. της Αν. Πελοποννήσου) σε συνδυασμό με τα κατά τόπους μέτρια ελλείμματα ατμοσφαιρικής υγρασίας (σχετικά ξηρός καιρός).

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται η πρόγνωση επικινδυνότητας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών για τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς και η χρονική διάρκεια κατά την οποία οι συνθήκες αυτές αναμένεται να είναι πολύ δυσμενείς, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Οι πλέον δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο, αναμένονται σε:

  • Αττική (συμπ. νήσου Κυθήρων την Κυριακή 25.08.2024)
  • Κ. και Ν. Εύβοια
  • Αργολίδα, Λακωνία
  • Λέσβο, Χίο
  • Ν. Κρήτη
  • Τοπικά σε: Ν. Βοιωτία, Κορινθία, Θράκη, και Σάμο
  • Στις παραπάνω περιοχές, οι πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμένουν μέσα στην ημέρα για περισσότερες από 8 – 10 ώρες (τοπικά για περισσότερες από 10 – 12 ώρες), δημιουργώντας περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς (βλ. συνημένο infographic).
    Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και την πραγματική εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, και θα επανέλθει με επικαιροποιήσεις που θα εξειδικεύουν τις συνθήκες που αναμένουμε.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά έως 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς και τοπικά στα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 4, στο Ιόνιο τοπικά 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 30 με 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 βαθμούς και στη νότια Κρήτη και τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά καθώς και στο Ιόνιο θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την Κρήτη θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα βόρεια και τα δυτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της Κρήτης θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 3 με 4 στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα