Πώς ο Μόντι “πατά σε δυο βάρκες”- Η αγκαλιά με Πούτιν και η κρίσιμη συνάντηση με Ζελένσκι
Διαβάζεται σε 3'Ο Ινδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο στο Κίεβο σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της «ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Η επίσκεψη, όμως, δεν έχει έναν μόνο στόχο.
- 23 Αυγούστου 2024 14:33
Στην Ουκρανία βρίσκεται ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το ταξίδι έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.
Η επίσκεψη είναι σημαντική επειδή το Κίεβο και ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες είχαν αντιδράσει έντονα στην επίσκεψη του κ. Μόντι στη ρωσική πρωτεύουσα τον Ιούλιο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, λέγοντας ότι “είναι απογοητευμένος που είδε τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο να αγκαλιάζει τον πιο αιματηρό εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα“.
Την ίδια ώρα, ο Μόντι αυτοπαρουσιάζεται ως πιθανός ειρηνοποιός, δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και εβδομάδες μετά τη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση στο ρωσικό έδαφος.
Ο ρόλος της Ινδίας και η διπλωματική ισορροπία του Μόντι
Όπως αναφέρει το BBC, ο ρόλος της Ινδίας και η προσπάθειά της να ισορροπήσει τις σχέσεις της μεταξύ δύο ανταγωνιστικών εθνών δεν αποτελεί έκπληξη.
Ο Μάικλ Κούγκελμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Νότιας Ασίας στο κέντρο σκέψης Wilson στην Ουάσιγκτον, είπε ότι το ταξίδι θα επαναβεβαιώσει περαιτέρω τη στρατηγική αυτονομία της Ινδίας.
«Η Ινδία δεν ασχολείται με το να καθησυχάζει τις δυτικές δυνάμεις ή οποιονδήποτε για αυτό το θέμα. Είναι ένα ταξίδι που έχει σκοπό να προωθήσει τα ινδικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας ξανά τη φιλία με το Κίεβο και μεταφέροντας τις ανησυχίες του για τον συνεχιζόμενο πόλεμο», λέει.
Ωστόσο, η χρονική στιγμή της επίσκεψης αντικατοπτρίζει ότι οι Ινδοί διπλωμάτες έλαβαν υπόψη τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ στην επίσκεψη του κ. Μόντι στη Μόσχα.
Το Δελχί, ωστόσο, έχει συχνά μιλήσει για τη σημασία του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των εθνών.
Η επίσκεψη του κ. Μόντι στη Μόσχα τον Ιούλιο ήρθε λίγες ώρες μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό που σκότωσε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων στο Κίεβο, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.
Ο Ινδός πρωθυπουργός είπε ότι ο θάνατος των παιδιών ήταν οδυνηρός και τρομακτικός, αλλά δεν κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία.
Ίδια στάση πάντως αναμένεται να κρατήσει και κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.
Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, έχει διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο των αμυντικών εισαγωγών της και έχει επίσης αναπτύξει την εγχώρια κατασκευή τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να αγοράζει περισσότερο από το 50% του αμυντικού εξοπλισμού της από τη Ρωσία.
Αύξησε επίσης τις εισαγωγές πετρελαίου της από τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενη τις φθηνότερες τιμές που προσφέρει η Μόσχα – η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία πέρυσι.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν συχνά παρακαλέσει την Ινδία να λάβει μια πιο ξεκάθαρη θέση για τον πόλεμο, αλλά απέφυγαν επίσης από την εφαρμογή σκληρών κυρώσεων ή πιέσεων.
Η Ινδία χρειάζεται επίσης τη Δύση καθώς η Κίνα, ο ασιατικός αντίπαλός της, και η Ρωσία έχουν σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Ενώ το Δελχί θεωρούσε εδώ και καιρό τη Μόσχα ως μια δύναμη που μπορεί να ασκήσει πίεση σε μια διεκδικητική Κίνα όταν χρειάζεται, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Εν τω μεταξύ, πολλοί σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης έχουν μιλήσει για την πιθανότητα ο κ. Μόντι να τοποθετηθεί ως ειρηνοποιός, δεδομένων των στενών σχέσεων της Ινδίας τόσο με τη Μόσχα όσο και με τη Δύση.
Η Ουκρανία, ωστόσο, θα συνεχίσει να χαιρετίζει την επίσκεψη του κ. Μόντι και τη βλέπει ως ευκαιρία να συνεργαστεί με έναν στενό σύμμαχο της Μόσχας, κάτι που δεν έχει κάνει από την έναρξη του πολέμου.