Ολλανδία: Χωρίς κινητά οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου

Διαβάζεται σε 2'
Ολλανδία:  Χωρίς κινητά οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου
iStock

Οι ολλανδοί υπουργοί καλούνται να παραδίδουν τα κινητά τηλέφωνά τους πριν από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Απαγορεύονται πλέον τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, προς αποφυγή… κατασκοπευτικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της χώρας Ντικ Σχοφ, οι ολλανδοί υπουργοί καλούνται να παραδίδουν τα κινητά τηλέφωνά τους πριν την είσοδο τους στο χώρο του συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, smart watch, tablet) θα φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκιο κατά τη διάρκεια επίσημων συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου. “Η απειλή της κατασκοπείας είναι διαχρονική. Ηλεκτρονικές συσκευές, smartphone, iPad… διαθέτουν μικρόφωνα”, είπε ο Σχοφ. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι επιτρέπει διαλείμματα ώστε οι υπουργοί να μπορούν να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους.

Στην προηγούμενη ολλανδική κυβέρνηση, τα smartphone απαγορεύονταν μόνο όταν συζητούνταν συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Τζούντιθ Γίτερμαρκ, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τηλέφωνα υπουργών. Ο πρωθυπουργός απλώς προνοεί, δήλωσε.

Η ανησυχία του Σχοθ για τους κινδύνους ασφάλειας και τις περιπτώσεις κατασκοπείας δεν αποτελεί έκπληξη. Πριν αναλάβει τα ηνία της ολλανδικής κυβέρνησης, ήταν ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Μεταξύ 2018 και 2020, διηύθυνε επίσης τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών. Πριν από αυτό ήταν ο εθνικός συντονιστής της χώρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο, οι νέοι κανόνες σημαίνει ότι οι υπουργοί πρέπει και πάλι τώρα να κρατούν σημειώσεις σε χαρτί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα