Tomiko Itooka: Αυτή είναι η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Διαβάζεται σε 3'
Tomiko Itooka, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο
Tomiko Itooka, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο City of Ashiya via AP

Στην κορυφή της λίστας των υπεραιωνόβιων του κόσμου βρίσκεται η Tomiko Itooka, μία γυναίκα 116 χρονών από την Ιαπωνία.

Ως η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο αναγνωρίστηκε η Tomiko Itooka από την Ιαπωνία, μετά τον μετά τον θάνατο της 117χρονης Maria Branyas.

Σύμφωνα με το Guinness World Records, η Itooka είναι 116 χρονών. Η ημερομηνία γέννησής της, 23 Μαΐου 1908, επιβεβαιώθηκαν από την Gerontology Research Group, η οποία επιβεβαιώνει στοιχεία ατόμων που θεωρούνται ότι έχουν περάσει τα 110 χρόνια. Έτσι, η Itooka βρίσκεται τώρα στην κορυφή της λίστας των υπεραιωνόβιων του κόσμου.

Tomiko Itooka, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο
Tomiko Itooka, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο City of Ashiya via AP

Η Itooka, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ζει σήμερα σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Ashiya. Όταν της ανακοινώθηκε ότι έγινε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, απάντησε απλά «ευχαριστώ», μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά για να ευχαριστεί τους φροντιστές της – αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για ευγένεια, αναφέρει το Euronews.

Γεννημένη στην Οσάκα, η Itooka αγαπούσε το βόλεϊ στο γυμνάσιο και παντρεύτηκε στα 20 της, αποκτώντας δύο κόρες και δύο γιους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διαχειρίστηκε το γραφείο του εργοστασίου υφασμάτων του συζύγου της.

Απόλαυσε μία εξαιρετικά γεμάτη ζωή, ακόμη και μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1979. Έζησε μόνη της στην επαρχία Nara για μια δεκαετία, όπου συχνά ασχολιόταν με την ορειβασία, συμπεριλαμβανομένης της ανάβασης στο όρος Νιτζό στην οροσειρά Κόνγκο.

Tomiko Itooka, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο
Tomiko Itooka, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο City of Ashiya via AP

Στα 70 της, ανέβηκε δύο φορές στο 3.067 μέτρων όρος Οντάκε στην Ιαπωνία, εκπλήσσοντας τον οδηγό της επειδή φορούσε αθλητικά παπούτσια αντί για ορειβατικά μποτάκια. Στα 80 της συμμετείχε σε προσκύνημα στην Οσάκα, επισκεπτόμενη 33 ναούς, και στα 100 της ανέβηκε τα πέτρινα σκαλιά του ιερού Ashiya χωρίς να χρησιμοποιεί μπαστούνι.

Παρά τις περιπέτειές της, η Itooka εξακολουθεί να απολαμβάνει  τις απλές χαρές της ζωής, όπως το να τρώει τα αγαπημένα της γεύματα. Πριν από τρεις μήνες, γιόρτασε τα 116α γενέθλιά της λαμβάνοντας λουλούδια, μια τούρτα και μια κάρτα από τον δήμαρχο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα