Γάζα: Πρόοδο στις συνομιλίες στο Κάιρο για εκεχειρία “βλέπουν” οι ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι σε καταυλισμό κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα (φωτογραφία αρχείου)
Παλαιστίνιοι σε καταυλισμό κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Hatem Ali)

Για πρόοδο στις συνομιλίες στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές συνομιλίες “εποικοδομητικές“.

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Κάιρο για την πρόταση εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφοντας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Ισραηλινού Στρατού (Army Radio).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημειώθηκε πρόοδος στη γεφύρωση των διαφορών με το Κάιρο σχετικά με το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το οποίο παραμένει κλειστό από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, τον Μάιο, αλλά και τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, τη ζώνη ασφαλείας που χωρίζει την Αίγυπτο από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου εργάζονται διαρκώς προκειμένου να πείσουν τη Χαμάς να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Κυριακή.

Πώς θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες στο Κάιρο

Η Αίγυπτος και το Κατάρ θα παρουσιάσουν στη Χαμάς την αναθεωρημένη πρόταση εκεχειρίας, η οποία υποβλήθηκε στο Κάιρο την Πέμπτη από τον αρχηγό της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και τον αρχηγό της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, γεγονός που, σύμφωνα με μία ισραηλινή πηγή, “αυτό είναι μία σχετική πρόοδος”. Όπως αναμεταδίδουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι το Army Radio, το Κάιρο είχε αρνηθεί να προωθήσει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός των ΗΠΑ, η οποία παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.

Οι μεσολαβητές ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν ευελιξία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες στο Κάιρο την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία και η ομάδα της Χαμάς θα καθίσουν σε δύο δωμάτια ή σε παρακείμενους χώρους και θα διεξάγουν τις συνομιλίες με έναν μεσολαβητή που θα μεταβαίνει μεταξύ τους.

Αυτές οι συνομιλίες, αν πραγματοποιηθούν, αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ηaaretz, πηγές στο Ισραήλ τονίζουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι στο οποίο να βασίζεται η ελπίδα ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ή να αποδεχθεί τη νέα ισραηλινή πρόταση.

Μια ξένη πηγή που συμμετέχει στις συνομιλίες είπε ότι “είναι απίθανο η τρέχουσα σύνοδος κορυφής να προχωρήσει σε συμφωνία” και ότι “η Χαμάς θα έχει δυσκολία να αποδεχθεί την ισραηλοαμερικανική πρόταση.”

Λευκός Οίκος: Ανακριβή τα δημοσιεύματα για συζητήσεις “που τείνουν να αποτύχουν”

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε σήμερα ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο για μια εκεχειρία στη Γάζα τείνουν να αποτύχουν, δηλώνοντας ότι αντιθέτως, “σημειώθηκε πρόοδος”.

“Στο εξής χρειαζόμαστε οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να εργαστούν για την εφαρμογή” μιας συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, καθώς και ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης Μπρετ ΜακΓκερκ, απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται στην Αίγυπτο για τις συνομιλίες αυτές, επιβεβαίωσε ο Τζον Κίρμπι. “Οι αρχικές συνομιλίες που είχαμε στο Κάιρο τη χθεσινή νύχτα ήταν εποικοδομητικές. Επομένως, θέλουμε να δούμε την ίδια δυναμική να συνεχίζεται εδώ και τις δύο προσεχείς εβδομάδες”, δήλωσε. Οι πληροφορίες στον Τύπο που κάνουν λόγο για συζητήσεις “που τείνουν να αποτύχουν” είναι ανακριβείς, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μετέβη στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα και υποστήριξε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του “επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δέχεται το σχέδιο συμβιβασμού” της Ουάσινγκτον για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από 10 και πλέον μήνες σύγκρουσης, δηλώνοντας ότι “εναπόκειται” πλέον στη Χαμάς “να κάνει το ίδιο”.

Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν σήμερα να εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου έχει δεχθεί την πρόταση αυτή, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιμένει στην παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, ένα σημείο διαφωνίας συγχρόνως με την Ουάσινγκτον και το Κάιρο.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος προέτρεψε εκ νέου τη Χαμάς να δεχθεί την πρόταση που προωθήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τις συνομιλίες στο Κατάρ.

“Σκεφθείτε ότι αυτή η συμφωνία θα γίνει για τον πληθυσμό της Γάζας. Αυτό τους δίνει μια περίοδο ηρεμίας και ένα πιθανό τέλος του πολέμου, και της βίας και των αιματοχυσιών“, δήλωσε.

“Αυτό τους δίνει επίσης – λόγω του τέλους των μαχών – μια απίστευτη ευκαιρία για όλους εμάς, και το εννοώ όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουμε σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται” στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Κίρμπι επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ σε σχέση με πιθανές απειλές από το Ιράν, δηλώνοντας ότι το επίκεντρο είναι στην άμυνα και στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας.

Η Ουάσινγκτον “συνεχίζει να παρακολουθεί κάθε πιθανή επίθεση του Ιράν κάθε μέρα”, δήλωσε προσθέτοντας “δεν έχουμε δει ακόμη επίθεση, προφανώς, αλλά δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα