Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση

Διαβάζεται σε 6'
Ένα πλακάτ που γράφει «Γιατί;» ανάμεσα σε λουλούδια και αφιερώματα τοποθετημένα σε πεζοδρόμιο κοντά στη σκηνή της επίθεσης με μαχαίρι, στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας
Ένα πλακάτ που γράφει «Γιατί;» ανάμεσα σε λουλούδια και αφιερώματα τοποθετημένα σε πεζοδρόμιο κοντά στη σκηνή της επίθεσης με μαχαίρι, στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας EPA/VOLKER HARTMANN

Η Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο Φεστιβάλ του Ζόλινγκεν στη Γερμανία.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου (24/08) την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο Φεστιβάλ του Ζόλινγκεν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν την ζωή τους και άλλα οκτώ να τραυματιστούν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η οργάνωση ανέφερε σε δήλωση στον λογαριασμό της στο Telegram ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένα μέλος της “ως εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και παντού”.

“Ο δράστης της επίθεσης εναντίον μιας συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν είναι στρατιώτης” του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το προπαγανδιστικό της όργανο Amaq. Ο άνδρας, που καταζητείται ακόμη στη Γερμανία, έδρασε “για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους της Παλαιστίνης και οπουδήποτε αλλού”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Δεν παρείχε, όμως, κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό της και δεν ήταν σαφές πόσο στενή ήταν η σχέση μεταξύ του δράστη και του Ισλαμικού Κράτους.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Δεκάδες αστυνομικοί κατέβηκαν σε μια δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας σήμερα το βράδυ, σε μια επιχείρηση που φέρεται να συνδέεται με τη φονική επίθεση με μαχαίρι στην πόλη.

Ο δράστης της επίθεσης, που σκότωσε τρεις ανθρώπους σε ένα φεστιβάλ στην πόλη το βράδυ της Παρασκευής και τραυμάτισε άλλους οκτώ, κατάφερε να διαφύγει μέσα στο χάος και τον πανικό.

Μεγάλο ανθρωποκυνηγητό είναι σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία δεν έχει ταυτοποιήσει έναν ύποπτο ούτε έχει δώσει στη δημοσιότητα σαφή περιγραφή του δράστη.

“Έχουμε λάβει πληροφορίες και αυτή τη στιγμή εκτελούμε αστυνομικά μέτρα”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας αναφερόμενος στην έρευνα.

Ειδική δύναμη δράσης έχει αναπτυχθεί, και πολλοί αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τη δομή.

Αστυνομικοί στέκονται σε κλοιό στο κέντρο της πόλης Σόλινγκεν, μετά από επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια φεστιβάλ EPA/Volker Hartmann

Νωρίτερα, εκπρόσωποι των αρχών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την πορεία των ερευνών, εν μέσω πολλών αντικρουόμενων πληροφοριών που μετέδιδαν γερμανικά ΜΜΕ μέχρι εκείνη την ώρα.

Ο εισαγγελέας Μάρκους Κάσπερς, ο οποίος ερευνά την χθεσινοβραδινή επίθεση, είχε διευκρινίσει πως η αστυνομία «δεν διακρίνει για την ώρα κανένα άλλο κίνητρο εκτός από την τρομοκρατία».

Οι αρχές, μάλιστα, κατά την ενημέρωσή τους ότι συνέλαβαν έναν 15χρονο, αλλά είπαν ότι δεν μπορούσαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. 

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι η ταυτότητα του δράστη παραμένει ασαφής και ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Τι ανακοίνωσαν οι αρχές για την επίθεση στη Γερμανία

Το απόγευμα του Σαββάτου (24/08), οι εκπρόσωποι των αρχών αποκάλυψαν ότι για την υπόθεση είχε συλληφθεί ένας 15χρονος.

Ο έφηβος θεωρείται ύποπτος ότι γνώριζε για την επίθεση εκ των προτέρων και δεν το ανέφερε στην αστυνομία. Συνελήφθη σήμερα το πρωί αφού δύο γυναίκες ανέφεραν ότι άκουσαν μια συνομιλία μεταξύ του 15χρονου και κάποιου άλλου στην οποία συζητούσαν την επίθεση.

Ο κ. Φλάις διευκρίνισε ακόμη ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει εικόνα του δράστη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον εντοπισμό του, αλλά «ερευνώνται πολλά στοιχεία και παραλαμβάνεται συνεχώς πολύ υλικό».

Η αστυνομία δέχτηκε πιέσεις για να δώσει περιγραφή ή εικόνες του φερόμενου δράστη, αλλά αρνήθηκε να το κάνει. «Τίποτα δεν θα ήταν πιο επιζήμιο από το να δώσεις μια περιγραφή και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της έρευνας, να αποδειχθεί ότι το άτομο φαίνεται στην πραγματικότητα εντελώς διαφορετικό», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η αστυνομία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον 15χρονο που συνελήφθη.

Ερωτηθείσα για εικασίες ότι υπήρχαν δύο δράστες, η αστυνομία είπε ότι δεν γνώριζε αυτές τις αναφορές και δεν θα σχολιάσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια δεύτερη σύλληψη πιθανού υπόπτου, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει και ζήτησε την κατανόηση των πολιτών, «μέχρις ότου συνθέσουμε μια εικόνα η οποία να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα γεγονότα». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες μαρτυρίες σχετικά με την εμφάνιση του δράστη και η αστυνομία καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να καταλήξει σε μια αξιόπιστη και όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένη περιγραφή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις επιβεβαίωσε ακόμη την πληροφορία ότι ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα στον λαιμό των θυμάτων του, η οποία ωστόσο αρχικά είχε διαψευσθεί.

Η αστυνομία προέτρεψε τον κόσμο να αποφύγει τις εικασίες για την επίθεση. Και ζήτησε από άτομα με στοιχεία να τα υποβάλουν χρησιμοποιώντας την επίσημη γραμμή βοήθειας, αντί να τα δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφερόμενος στα θύματα και στους τραυματίες, ο κ. Φλάις δήλωσε ότι οι νεκροί είναι ένας άνδρας 67 ετών, ένας 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, ενώ τέσσερις δίνουν μάχη για την ζωή τους και ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τουλάχιστον τρεις ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες.

Στον τόπο του εγκλήματος έχουν μέχρι τώρα βρεθεί «περισσότερα από ένα μαχαίρια», τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και οπτικό υλικό από την επίθεση.

Ο δράστης φαίνεται να είναι άγνωστος στα θύματα, πρόσθεσαν οι αρχές.

Ενώ ένα άτομο βρίσκεται υπό κράτηση, οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιος ακριβώς πραγματοποίησε την επίθεση.

Ερωτώμενος εάν θα συνιστούσε στους πολίτες του Ζόλινγκεν να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο δεν είναι βέβαιο ότι έχει συλληφθεί ο δράστης, ο αρχηγός της αστυνομίας του Βούπερταλ Μάρκους Ρερλ τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφασίσει ο καθένας μόνος του αν θα πάει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή αν θα χρησιμοποιήσει τα τοπικά μέσα μεταφοράς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα