Επίθεση στη Γερμανία: Παραδόθηκε ο βασικός ύποπτος – “Είμαι αυτός που ψάχνετε”

Διαβάζεται σε 3'
Επίθεση στη Γερμανία: Παραδόθηκε ο βασικός ύποπτος – “Είμαι αυτός που ψάχνετε”
Αστυνομικοί στέκονται σε κλοιό στο κέντρο της πόλης Σόλινγκεν, μετά από επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια φεστιβάλ EPA/Volker Hartmann

Η αστυνομία συνέλαβε τον “άνδρα που αναζητούσε όλη μέρα” για την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία, αφότου παραδόθηκε. Ποιος είναι.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που θεωρείται ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι στο Φεστιβάλ του Ζόλινγκεν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν την ζωή τους και άλλα οκτώ να τραυματιστούν.

«Ο άνδρας που πραγματικά αναζητούσαμε όλη την ημέρα μόλις συνελήφθη», είπε αργά το βράδυ του Σαββάτου (24,08) ο Χέρμπερτ Ρέουλ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά οι γερμανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Bild και Spiegel ανέφεραν ότι ο ύποπτος είχε παραδοθεί.

«Βρήκαμε στοιχεία», είπε ο Ρεούλ στο ARD Tagesthemen news. Ο υπουργός είπε ότι ήταν ο άνθρωπος που «υποπτευόμασταν περισσότερο».

Εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας παραδόθηκε.

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

“Είμαι αυτός που ψάχνετε” – Ποιος είναι ο ύποπτος της επίθεσης

Ο 26χρονος Σύρος Ίσα Αλ Χ. παραδόθηκε αργά το βράδυ χθες Σάββατο (24/08) σε αστυνομικούς που εκτελούσαν περιπολία, δηλώνοντας πως είναι ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

«Είμαι αυτός που ψάχνετε», φέρεται –σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Bild– να δήλωσε ο 26χρονος, ο οποίος φορούσε βρώμικα ρούχα, λερωμένα με αίμα.

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι ο Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζούρ κι έφθασε στην Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ κι έναν χρόνο αργότερα έλαβε «επικουρική προστασία», την οποία εξασφαλίζουν συχνά πρόσφυγες από χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις.

Κατά το Der Spiegel, πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής.

Αυτή ήταν η τρίτη σύλληψη το Σάββατο (24/08), μετά την επίθεση με μαχαίρι που συγκλόνισε τη Γερμανία.

Η σύλληψη αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την κράτηση ενός 15χρονου αγοριού. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν ήταν ο κύριος ύποπτος – αλλά φέρεται να γνώριζε για την επίθεση.

Χθες το βράδυ το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, εν είδει «εκδίκησης για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού», ωστόσο δεν υπάρχει για την ώρα επιβεβαίωση της σχέσης του ΙΚ με τον δράστη της επίθεσης στο Ζόλινγκεν, επισήμανε το γερμανικό περιοδικό.

Λίγες ώρες προτού παραδοθεί ο ύποπτος για την επίθεση, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του δράστη, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας SEK εισέβαλε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και συνέλαβε 36χρονο, ο οποίος όμως, διευκρίνισε ο κ. Ρέουλ, διαπιστώθηκε πως «δεν ήταν αυτός που είχαμε στο στόχαστρό μας».

Ο δράστης φέρεται να μαχαίρωσε περαστικούς τυχαία κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ για τον εορτασμό των 650 χρόνων από την ίδρυση της βιομηχανικής πόλης του Σόλινγκεν.

Η κατάσταση στην πλατεία μετά την επίθεση ήταν «πολύ ταραχώδης», γεγονός που δυσκόλεψε τον εντοπισμό του δράστη, ανέφερε η αστυνομία.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο δράστης «στόχευε» στον λαιμό των ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα