NASA: Τι θα κάνουν μέχρι το 2025 στο Διάστημα οι δύο αποκλεισμένοι αστροναύτες

Διαβάζεται σε 5'
Οι αστροναύτες Suni Williams και Butch Wilmore
Οι αστροναύτες Suni Williams και Butch Wilmore 2024 Chris O'Meara, File/AP Photo

Οι δύο αποκλεισμένοι αστροναύτες του Boeing Starliner θα επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο του 2025, όμως τι θα κάνουν τους επόμενους 6 μήνες στο Διάστημα;

Όταν οι αστροναύτες Σούνι Ουίλιαμς (Suni Williams) και Μπουτς Γουίλμορ (Butch Wilmore) έφυγαν από τη Γη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν από σχεδόν τρεις μήνες, είχαν στις αποσκευές τους τα απολύτως απαραίτητα.

Και αυτό γιατί όταν επιβιβάστηκαν στο Starliner ως οι μοναδικοί επιβάτες της πρώτης επανδρωμένης δοκιμαστικής πτήσης του διαστημικού σκάφους της Boeing υποτίθεται πως θα επέστρεφαν σε 8 ημέρες. Η συνέχεια γνωστή. Το σκάφος τους παρουσίασε πολυάριθμες διαρροές ηλίου και άλλα τεχνικά προβλήματα, εγείροντας αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να μεταφέρει τους δυο αστροναύτες πίσω στη Γη με ασφάλεια.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 11 εβδομάδες παραμονής στον Διαστημικό Σταθμό, η NASA ανακοίνωσε το Σάββατο (24/8) ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις αρχές του 2025 ώστε να επιστρέψουν τελικά με ένα διαστημόπλοιο της SpaceX, την κάψουλα Crew Dragon.

Τι ακριβώς όμως θα κάνουν οι δύο αστροναύτες για άλλους πέντε ή έξι μήνες στο διάστημα;

Προς το παρόν η 58χρονη Σούνι και ο 61χρονος Μπουτς είναι φιλοξενούμενοι. Δεν ανήκουν στην Expedition 71, το διεθνές πλήρωμα των επτά αστροναυτών που υπηρετεί ως επίσημο προσωπικό του ISS. Παρ’ όλα αυτά, η NASA δήλωσε ότι έχουν ενσωματωθεί απρόσκοπτα στην ομάδα, αναλαμβάνοντας καθημερινές εργασίες στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά.

Δεδομένης της κατάστασης, όμως, οι Ουίλιαμς και Γουίλμορ αναμένεται να αποτελέσουν πλήρωμα της αποστολής πλήρους απασχόλησης – μαζί με τους αστροναύτες του πληρώματος 9 της SpaceX, οι οποίοι αναμένεται να εκτοξευθούν για την αποστολή τους στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ως μέρος του πληρώματος 9 και της επίσημης αποστολής, οι Ουίλιαμς και Γουίλμορ θα αναλάβουν τυπικά καθήκοντα πληρώματος, όπως την πραγματοποίηση διαστημικών περιπάτων εκτός του διαστημικού σταθμού, τη συντήρηση του εργαστηρίου σε τροχιά και την εκτέλεση ενός αυστηρού προγράμματος επιστημονικών πειραμάτων.

“Πριν από μερικά χρόνια, πήραμε την απόφαση – γνωρίζοντας ότι αυτή ήταν μια δοκιμαστική πτήση – να βεβαιωθούμε ότι είχαμε τους κατάλληλους πόρους, τις προμήθειες και την εκπαίδευση για το πλήρωμα, σε περίπτωση που χρειαζόταν να παραμείνουν στον ISS, για οποιονδήποτε λόγο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, δήλωσε η Dana Weigel, υπεύθυνη της NASA για το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις 7 Αυγούστου.

Ο Μπουτς και η Σούνι είναι πλήρως εκπαιδευμένοι“, πρόσθεσε η Weigel. “Είναι ικανοί και ενήμεροι σχετικά με τους EVA (διαστημικούς περιπάτους), με τη ρομποτική, με όλα τα πράγματα που χρειαζόμαστε να κάνουν”.

Ήδη, οι αστροναύτες έχουν αναλάβει μέρος αυτής της καθημερινής εργασίας. Πρόσφατες ενημερώσεις από τη NASA ανέφεραν ότι οι Ουίλιαμς και Γουίλμορ έχουν μετάσχει σε εργασίες όπως τη συντήρηση του διαστημικού σταθμού, την επιθεώρηση του υλικού, την οργάνωση του φορτίου, τη διενέργεια ελέγχων στο Starliner και τη βοήθεια σε επιστημονικά πειράματα και τεχνολογικές επιδείξεις.

Την Παρασκευή, για παράδειγμα, ο Μπουτς Γουίλμορ βοήθησε στη διαμόρφωση ενός νέου αεροθαλάμου, που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Nanoracks, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως νέα πόρτα για την ανάπτυξη δορυφόρων, πειραμάτων και άλλου εξοπλισμού.

Οι δύο βετεράνοι αστροναύτες είχαν επίσης ευκαιρίες και για διασκέδαση σε συνθήκες βαρύτητας. Η NASA μοιράστηκε πλάνα από τους αστροναύτες στις 26 Ιουλίου, δείχνοντάς τους να κυκλοφορούν με μια πλαστική δάδα στο διαστημικό σταθμό μιμούμενοι ολυμπιακά αγωνίσματα, όπως δισκοβολία και ίππο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η γυμναστική αποτελεί βασικό καθήκον για τους αστροναύτες ώστε να μην χάσουν πολύ μυϊκή και οστική πυκνότητα κατά την παραμονή τους στο διάστημα.

Η Ουίλιαμς μάλιστα έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές της ως εξαιρετική αθλήτρια του διαστήματος. Το 2012, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έγινε το πρώτο άτομο που ολοκλήρωσε ένα τρίαθλο στο διάστημα. Η Οουίλιαμς χρησιμοποίησε στατικό ποδήλατο, προσομοίωσε το κολύμπι με ένα μηχάνημα άρσης βαρών και έτρεξε σε διάδρομο ενώ ήταν δεμένη με ιμάντα για να μην αιωρείται.

371 ημέρες στο Διάστημα

Πάντως, όπως αναφέρει το CNN, δεν είναι ασυνήθιστο για τους αστροναύτες να παρατείνουν απροσδόκητα τη διαμονή τους στο διαστημικό σταθμό – για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Ο αστροναύτης της NASA Φρανκ Ρούμπιο, για παράδειγμα, επρόκειτο να περάσει περίπου έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για το εναρκτήριο ταξίδι του σε χαμηλή γήινη τροχιά που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022. Αντ’ αυτού, έμεινε 371 ημέρες στο διάστημα μετά την ανακάλυψη διαρροής ψυκτικού υγρού που προερχόταν από το αρχικό του όχημα – μια ρωσική κάψουλα Σογιούζ – ενώ ήταν προσδεδεμένη στο φυλάκιο σε τροχιά.

Η ετήσια παραμονή του Ρούμπιο κατέληξε να δημιουργήσει ρεκόρ ΗΠΑ για τις περισσότερες ημέρες συνεχούς παραμονής σε τροχιά.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται οι αστροναύτες να παρατείνουν την παραμονής τους στον Διαστημικό Σταθμό είναι επίσης οι κακές καιρικές συνθήκες στη Γη ή άλλες προσαρμογές του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα