Οι απειλές Νασράλα και Νετανιάχου εντείνουν τους φόβους για ευρεία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Διαβάζεται σε 6'Μετά τη μεγάλη διασυνοριακή σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, εντείνονται οι φόβοι για ευρεία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Όσα διαμηνύουν Χασάν Νασράλα και Μπενιαμίν Νετανιάχου.
- 25 Αυγούστου 2024 22:49
Μια από τις πιο σημαντικές αναζωπυρώσεις των τελευταίων μηνών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (25/8) μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στη Μέση Ανατολή.
Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες και μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν σε αυτή την επίθεση εξαπολύοντας «προληπτικά» δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, διότι, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, εντόπισαν προετοιμασίες του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ.
Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χεζμπολάχ προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να “ξαναχτυπήσουν”.
Νασράλα: Βάλαμε στόχο στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ
Στο διάγγελμα του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε στόχος της επίθεσης ήταν η βάση των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, 110 χλμ. εντός του ισραηλινού εδάφους και σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί εναντίον του Ισραήλ.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αρνήθηκε τους “ψευδείς ισχυρισμούς” του Ισραήλ ότι ο στρατός του κατέστρεψε σήμερα “χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών” στον Λίβανο και “αναχαίτισε χιλιάδες ρουκέτες”.
Διευκρίνισε ότι το ισχυρό ισλαμιστικό κίνημά του εξαπέλυσε την ευρείας κλίμακας επίθεσή σου σε δύο στάδια. Η Χεζμπολάχ αρχικά εκτόξευσε “340 ρουκέτες Katyusha” σε έντεκα στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ και στο κατεχόμενο από το Ισραήλ Υψίπεδο του Γκολάν.
Στη συνέχεια, drones που εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο αλλά και για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον ίδιο, από την κοιλάδα Μπεκά στον ανατολικό Λίβανο, στα σύνορα με τη Συρία, στόχευσαν στρατιωτικούς στόχους σε βάθος στην επικράτεια του Ισραήλ, εξήγησε.
Εκτός από τη Γκλιλότ, η Χεζμπολάχ στόχευσε την αεροπορική βάση ‘Ειν Σέμερ, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα, διευκρίνισε.
Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν έχει πει ακόμη “την τελευταία του λέξη”
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα, Κυριακή (25/8) ότι το Ισραήλ δεν έχει πει «την τελευταία του λέξη» με τα προληπτικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα τα ξημερώματα εναντίον του Λιβάνου προκειμένου να αποτρέψει ευρείας κλίμακας επίθεση του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.
«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή (της Χεζμπολάχ) και σήμερα αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση που έδωσε το Ισραήλ ήταν «ακόμη ένα βήμα προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στα σπίτια τους».
«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε.
Η Ουάσινγκτον βοήθησε το Ισραήλ να παρακολουθεί τις βολές της Χεζμπολάχ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τον ισραηλινό στρατό να παρακολουθεί την εκτόξευση ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προς το Ισραήλ, αλλά δεν επενέβησαν άμεσα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενεπλάκησαν στα προληπτικά πλήγματα του Ισραήλ χθες το βράδυ. Παρείχαμε πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση για την παρακολούθηση των πληγμάτων που έφθαναν από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι η αμερικανική βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων “δεν ήταν απαραίτητη”.
Την ίδια ώρα, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν, έφθασε στο Τελ Αβίβ λίγες ώρες μετά τη μεγάλη διασυνοριακή σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ο Μπράουν, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αναμένεται να έχει συναντήσεις με ανώτερους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Νέες απειλές από τους Χούθι για επίθεση στο Ισραήλ
Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης συνεχάρησαν την Χεζμπολάχ για την επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ και απείλησαν εκ νέου ότι θα απαντήσουν στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του λιμανιού Χοντέιντα τον προηγούμενο μήνα.
«Συγχαίρουμε τη Χεζμπολάχ και τον γενικό της γραμματέα για τη μεγάλη και γενναία επίθεση που εξαπέλυσε η αντίσταση σήμερα το πρωί εναντίον του ισραηλινού εχθρού», επεσήμαναν οι Χούθι σε ανακοίνωσή τους.
Πρόσθεσαν εξάλλου ότι «θα έρθει σίγουρα» μια απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα της 20ης Ιουλίου εναντίον του λιμανιού της Χοντέιντα, το οποίο ελέγχουν.
Η Χαμάς, που πολεμά εναντίον του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την ευρεία επίθεση του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών θέσεων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «μια ισχυρή απάντηση» και «ένα χαστούκι» για την ισραηλινή κυβέρνηση.
«Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η ισχυρή και στοχευμένη απάντηση, σε μεγάλο βάθος στην επικράτεια της σιωνιστικής οντότητας, είναι ένα χαστούκι για την ισραηλινή κυβέρνηση», επεσήμανε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Η Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των αντιποίνων της για τη δολοφονία του Φουάντ Σούκρ. Οι επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ προκάλεσαν σχετικά λίγες ζημιές και παράλληλα, υπήρξαν μικρές απώλειες και από τις δύο πλευρές.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι κατάφερε να αποτρέψει μια μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα γίνει κανονικότητα η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών, όπως συμβαίνει από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ή αν η συγκεκριμένη επίθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση.
Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ δηλώνουν ότι δεν θέλουν έναν ακόμη πόλεμο πλήρους κλίμακας. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι είναι έτοιμες γι’ αυτόν.
Πλέον και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και οι τελευταίες συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα οδηγήθηκαν σε ναυάγιο το βράδυ της Κυριακής, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται να πλησιάζει όλο και περισσότερο στην ανάφλεξη. Η έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ δεν φαίνεται ικανή να επηρεάσει τις εξελίξεις.