Ερυθρά Θάλασσα: Φλέγεται για 4η ημέρα το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion

Διαβάζεται σε 3'
Ερυθρά Θάλασσα: Φλέγεται για 4η ημέρα το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion
EUNAVFOR ASPIDES

Εστίες φωτιάς σε πέντε σημεία παρατηρούνται στο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, την περασμένη εβδομάδα.

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, παραμένει φλεγόμενο από την 23η Αυγούστου, ανακοίνωσε μέσω X η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Ασπίδες.

Η δύναμη, που αναπτύχθηκε στην περιοχή από την ΕΕ για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας νωρίτερα φέτος, διευκρίνισε πως παρατηρούνται εστίες φωτιάς σε πέντε σημεία στο κατάστρωμα του πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, μετέφερε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας του Ιράκ.

Η αποστολή Ασπίδες πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Το Sounion παραμένει στο σημείο όπου αγκυροβόλησε, μεταξύ Ερυθραίας και Υεμένης, τόνισε ακόμη η ευρωπαϊκή δύναμη – υπογραμμίζεται ότι δεν «παρασύρεται» ακυβέρνητο, όπως είχε αναφερθεί στη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO την Παρασκευή.

Το βίντεο της επίθεσης

Την Παρασκευή (23/8), η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, ανέφερε πως παρατηρήθηκαν τρεις πυρκαγιές πάνω στο σκάφος, ενώ οι Χούθι έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικόνιζε τρεις εκρήξεις.

Καμπανάκι για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε την Κυριακή (25/08) για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, θέτουν σε κίνδυνο τη βιομηχανία αλιείας και τα οικοσυστήματα της περιοχής, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη

Η αμερικανική πλευρά κάλεσε, δε, τους Χούθι να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την αποτροπή της καταστροφής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον του πετρελαιοφόρου MT DELTA SOUNION. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι απειλούν να προκαλέσουν τη διαρροή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ποσότητα τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν της καταστροφής του Exxon Valdez. Παρότι το πλήρωμα έχει εκκενωθεί, φαίνεται ότι οι Χούθι είναι αποφασισμένοι να βυθίσουν το πλοίο και το φορτίο του στη θάλασσα.

Μέσω αυτών των επιθέσεων, οι Χούθι αποδεικνύουν ότι είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν τη βιομηχανία αλιείας και τα περιφερειακά οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται οι Υεμενίτες και άλλες κοινότητες της περιοχής για την επιβίωσή τους, όπως επίσης υπονομεύουν τη διανομή ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των απερίσκεπτων επιθέσεών τους. Καλούμε τους Χούθι να σταματήσουν άμεσα αυτές τις ενέργειες και προτρέπουμε τα υπόλοιπα έθνη να αναλάβουν δράση για την αποτροπή αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα