Αλλάζει ο τρόπος εισόδου σε χώρες της ΕΕ για τουρίστες από κράτη μη μέλη

Διαβάζεται σε 2'
Αλλάζει ο τρόπος εισόδου σε χώρες της ΕΕ για τουρίστες από κράτη μη μέλη
Oι τουρίστες της ΕΕ από χώρες-μη μέλη θα πρέπει από το 2025 να εξασφαλίζουν ειδικό έγγραφο. iStock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθιερώσει από το πρώτο μισό του 2025 το ETIAS. Είναι αντίστοιχο του αμερικανικού ESTA. Δηλαδή, έγγραφο εισόδου τουριστών σε μια χώρα.

Αν θέλετε να πάτε στις ΗΠΑ, συμπληρώνετε ένα έντυπο (ESTA), ώστε να εξασφαλίσετε την άδεια εισόδου στη χώρα, για λόγους τουρισμού. Αν θέλετε να δουλέψετε, να σπουδάσετε ή να μείνετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χρειάζεστε την παραδοσιακή βίζα, την οποία αποκτάτε κατόπιν συνέντευξης στην πρεσβεία.

Ανάλογα ζητούμενα έχουν και διάφορες χώρες της Ασίας.

Στην Ευρώπη ωστόσο, δεν υπήρχε κάτι ανάλογο του ESTΑ.

Θα υπάρξει από το πρώτο μισό του 2025.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιερώνει το ETIAS (Εuropean Travel Information and Authorisation System) και θα το χρειάζονται περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 60 χώρες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Βασική προϋπόθεση είναι η σύντομη διαμονή. Πιο συγκεκριμένα, το ETIAS θα παρέχετε για έως 90 ημέρες παραμονής, κάθε 180 ημέρες. Για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα θα απαιτείται η κλασική βίζα.

Γενικά, η βίζα υπάρχει για τον έλεγχο της μετανάστευσης, την ασφάλεια (γίνεται έλεγχος κάθε αιτούντα -και για τα οικονομικά του στοιχεία), αλλά και τη διαχείριση της πολιτικής και της διπλωματίας. Βλέπετε, κάποια έθνη τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο πολιτικής, για την ενίσχυση ή τον περιορισμό διπλωματικών σχέσεων με άλλες χώρες.

Για να «αποσυμπιεστεί» το σύστημα, ο τουριστικός λόγος διαχωρίστηκε και έγινε μέρος μιας πιο απλής διαδικασίας, αρχικά στην άλλη ακτή του Ατλαντικού και τώρα στην ΕΕ.

Όποιος θα θέλει να μπει σε κάποια από τις 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μη μέλος θα πρέπει να έχει πρόχειρη βίζα που θα στοιχίζει 7 ευρώ. Εξαιρούνται οι χώρες του Schengen (Ιρλανδία, Κύπρος, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα