Ουκρανία: Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο – Διακοπές ρεύματος και νερού

Διαβάζεται σε 3'
Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο, φωτογραφία αρχείου
Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο, φωτογραφία αρχείου AP Photo

Σφοδρές είναι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφήνοντας πίσω τους τρεις νεκρούς. Χωρίς ρεύμα και νερό τμήματα του Κιέβου

Τουλάχιστον 7 εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Δευτέρας (26/08) στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, την ώρα που όλη η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό για ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Εκρήξεις έχουν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στην πόλη Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επίθεση προκάλεσε ζημιές σε κατοικημένο κτίριο.

Τρεις νεκροί από τους βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα

Από τις επιθέσεις σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα.

Οι απώλειες αναφέρθηκαν στη Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, στη Ντνίπρο, στο ανατολικό και στη Ζαπορίζια, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι περιφερειάρχες της Οδησσού και της Ζαπορίζια, στον νότο, όπως και αυτός του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφεραν με αναρτήσεις τους στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram εκρήξεις και κάλεσαν τους κατοίκους να καταφύγουν σε ασφαλή μέρη.

“Μια πολυκατοικία υπέστη ζημιές σε επίθεση του εχθρού στη Λουτσκ”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Πολίστσουκ, σημειώνοντας ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Νωρίτερα 5 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί από επίθεση σε βιομηχανική εγκατάσταση στην κεντρική περιφέρεια Πολτάβα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Φίλιπ Πρόνιν.

Διακοπές ρεύματος και νερού

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε στην Telegram ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος και νερού σε τμήματα του Κιέβου ύστερα από μεγάλη αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε έκτακτες διακοπές ρεύματος μετά τις επιθέσεις.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής, με τον στρατό να προειδοποιεί για μαζική επίθεση με ρωσικούς πυραύλους και drones, που ακολουθούν τα κύματα επιθέσεων με drones που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ρωσικά βομβαρδιστικά στον αέρα του Κιέβου

Η πολεμική αεροπορία ενημέρωσε τους πολίτες ότι η Ρωσία είχε 11 στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95 στον αέρα και επιβεβαίωσε την εκτόξευση ενός αριθμού πυραύλων. Έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα, δημοσιογράφοι του Reuters άκουσαν τον ήχο των συστημάτων αεράμυνας που εμπλέκονταν με στόχους.

Παράλληλα, η Επιχειρησιακή Διοίκηση των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε στην πλατφόρμα X ότι ενεργοποιήθηκαν πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη μετά την επίθεση της Ρωσίας, η οποία στόχευσε επίσης περιοχές στη δυτική Ουκρανία και κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Οι Ουκρανοί περίμεναν εδώ και καιρό μια μεγάλη ρωσική πυραυλική επίθεση. Η αμερικανική πρεσβεία είχε εκδώσει προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης κοντά στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία εορτάστηκε το Σάββατο.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις της με drones μακράς εμβέλειας κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθεί στη Μόσχα, η οποία εξαπέλυσε πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η επιθυμία να καταστρέψουν τις υποδομές ενέργειάς μας θα κοστίσει ακριβά στους Ρώσους: τη δική τους υποδομή» δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του επιτελείου του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Telegram, υποσχόμενος προφανώς αντίποινα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με drones νωρίτερα τη Δευτέρα, ανέφερε ο στρατός της Ουκρανίας, με τις πρώτες πληροφορίες να δείχνουν ότι δεν υπήρξαν ζημιές ή θύματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα