Το λιμάνι του Βόλου γέμισε με χιλιάδες νεκρά ψάρια – Αποκρουστικές εικόνες

Διαβάζεται σε 4'
Νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου
Νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου ΙΝΤΙΜΕ

Καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των νεκρών ψαριών στο λιμάνι του Βόλου. Τι αναμένεται να ανακοινωθεί στη σημερινή σύσκεψη.

Θλιβερές είναι οι εικόνες που έρχονται από το λιμάνι του Βόλου, το οποίο έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια, με τη δυσοσμία να συμπληρώνει το απόκοσμο σκηνικό.

Το φαινόμενο δεν είναι νέο και οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.

Οι εικόνες τόσο από τον Ξηριά όσο και από το λιμάνι του Βόλου είναι σοκαριστικές:

INTIME

INTIME

INTIME

INTIME

INTIME

INTIME

XIRIAS
INTIME

INTIME

Συνεργία απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από την θάλασσα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τι αναμένεται να προταθεί στη σύσκεψη

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σήμερα στις 6 το απόγευμα παρουσία αρμοδίων φορέων, η Περιφέρεια θα προτείνει στον ΟΛΒ την τοποθέτηση ενός προστατευτικού διχτυού στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά ψαριών γλυκού νερού στον Παγασητικό κόλπο, αποτρέποντας έτσι τις δυσάρεστες εικόνες που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Η λύση με το δίχτυ είναι προσωρινή, καθώς εγκρίθηκε πρόσφατα και σήμερα ανακοινώνεται από τους κ. Κουρέτα και τον κ. Τριαντόπουλο η υλοποίηση των απαραίτητων έργων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στον ταμιευτήρα της Κάρλας, οι οποίες προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του θυροφράγματος και του αντλιοστασίου στην Πέτρα, ώστε τα νερά να επιστρέφουν στον ταμιευτήρα.

Μιλώντας, προ ημερών, για το ζήτημα ο Δημήτρης Κλαουδάτος, Αναπληρωτής Kαθηγητής στο Τμήμα Ιχθυολογίας – Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε πως «τα ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, όχι από την λίμνη, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας».

Τα ψόφια ψάρια -όπως είπε- λόγω της θαλασσοταραχής ξεβράζονται στην παραλία και πρέπει να περισυλλεχθούν. «Δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία του κόσμου και δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης των υδάτων του Παγασητικού και τα αλιεύματα από τον κόλπο είναι απολύτως ασφαλή».

Όπως τόνισε ο κ. Κλαουδάτος, πάντως, το να τοποθετηθεί μια σήτα στον αγωγό των υδάτων, προκειμένου να συγκρατούνται τα ψάρια, θα προκαλέσει άλλο πρόβλημα, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται και τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν φυσικά με τα νερά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, εάν δεν καθαρίζονται συνεχώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα