Το μποϊκοτάζ του Macklemore στα ΗΑΕ- Η στάση του για τον πόλεμο στο Σουδάν

Διαβάζεται σε 4'
Το μποϊκοτάζ του Macklemore στα ΗΑΕ- Η στάση του για τον πόλεμο στο Σουδάν
Macklemore AP Photo

Ο ράπερ Macklemore ανακοίνωσε ότι δεν θα εμφανιστεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έως ότου «σταματήσουν να εξοπλίζουν» τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν.

Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός ράπερ Macklemore ακύρωσε μια επερχόμενη συναυλία τον Οκτώβριο στο Ντουμπάι λόγω του ρόλου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «στη συνεχιζόμενη γενοκτονία και την ανθρωπιστική κρίση» στο Σουδάν, μέσω της υποστήριξής του στην παραστρατιωτική δύναμη RSF.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε μια ανάρτηση το Σάββατο στο Instagram ο βραβευμένος με Grammy, Macklemore δήλωσε ότι πολλοί θαυμαστές του, του ζητούσαν να ακυρώσει την συναυλία στα ΗΑΕ ως ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό του Σουδάν και να μποϊκοτάρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν.

«Ξέρω ότι αυτό πιθανότατα θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μου εμφανίσεις στην περιοχή και πραγματικά μισώ να απογοητεύσω οποιονδήποτε από τους θαυμαστές μου», έγραψε. «Κι εγώ ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Αλλά έως ότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σταματήσουν να εξοπλίζουν και να χρηματοδοτούν τα RSF, δεν θα παίξω εκεί»

Ο Macklemore πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να κρίνω άλλους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά κάνω την ερώτηση στους συνομηλίκους μου που έχουν προγραμματίσει να παίξουν στο Ντουμπάι: Αν χρησιμοποιούσαμε τις πλατφόρμες μας για να κινητοποιήσουμε τη συλλογική απελευθέρωση, τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε;»

Ο γνωστός ράπερ είπε ότι επανεξέτασε την εμφάνιση του μετά την πρόσφατη, δημόσια υποστήριξη του προς τους Παλαιστινίους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσφατα άρχισε να ερμηνεύει ένα τραγούδι που ονομάζεται Hind’s Hall, προς τιμήν μιας νεαρής κοπέλας που ονομαζόταν Hind Rajab, η οποία σκοτώθηκε στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις , μαζί με τα τέσσερα ξαδέρφια της, τη θεία, τον θείο της και δύο νοσοκόμους. Όλα τα έσοδα που παράγονται από το Hind’s Hall πηγαίνουν στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ Unrwa.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων όπως και το Γραφείο Μέσων και Επικοινωνίας στο Ντουμπάι δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο για τη δημόσια δήλωση του Macklemore. Οι διοργανωτές την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι η συναυλία ακυρώθηκε και θα εκδοθούν επιστροφές χρημάτων, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις για την ακύρωση.

Ο πόλεμος στο Σουδάν

Η ανακοίνωση του Αμερικανού ράπερ αναζωπύρωσε την προσοχή στον ρόλο των ΗΑΕ στον πόλεμο που μαίνεται στο αφρικανικό κράτος. Ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι εξόπλισαν τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και υποστήριξαν τον ηγέτη τους Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ειδικοί του ΟΗΕ ανέφεραν «αξιόπιστα» στοιχεία τον Ιανουάριο ότι τα Εμιράτα έστελναν όπλα στην RSF πολλές φορές την εβδομάδα από το βόρειο Τσαντ.

Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα Απριλίου του 2023, όταν οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών ηγετών του ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Νταρφούρ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από 18.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ενώ περισσότεροι από 10 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

Οι RSF σχηματίστηκαν από τους μαχητές Janjaweed υπό τον τότε Σουδανό πρόεδρο Omar al-Bashir, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για τρεις δεκαετίες πριν ανατραπεί κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης το 2019. Καταζητείται από το διεθνές ποινικό δικαστήριο με κατηγορίες για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ τη δεκαετία του 2000.

Σε μια επίμαχη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνιο, η μαχόμενη κυβέρνηση του Σουδάν κατηγόρησε ευθέως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι εξοπλίζουν τις RSF. Τα ΗΑΕ συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό των μαχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα