ΠΑΣΟΚ: Μισές αλήθειες της κυβέρνησης για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

Διαβάζεται σε 2'
Tα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη
Tα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη Eurokinissi

Με στοιχεία και πίνακες που αποτυπώνουν την πραγματική αλήθεια σχετικά με τους μισθούς στην Ελλάδα απάντησε στις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τους μισθούς με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών.

Παραθέτοντας στοιχεία και συγκεκριμένους πίνακες τονίζει στην ανακοίνωση πως “όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πείσει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα ανεβαίνουν και το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται, η πραγματική αλήθεια είναι ότι:

Α) Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27.

Β) Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν φτάνουν στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν 0,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση.

Η Ελλάδα μάλιστα αποτελεί θλιβερή εξαίρεση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών (0,9%) είναι πολλαπλάσια της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (0,3%). Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε.

Γ) Στην τετραετία 2020-2023, οι ακαθάριστες αποδοχές αυξήθηκαν 11%, αλλά ο φόρος εισοδήματος 41%. Αιτία; Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Εξανεμίζεται έτσι η ελάφρυνση από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα