Σταμάτα να βάζεις πλαστικά δοχεία στα μικροκύματα

Διαβάζεται σε 3'
Σταμάτα να βάζεις πλαστικά δοχεία στα μικροκύματα
Τοξικολόγοι συστήνουν να αποφεύγουμε γενικά, τα πλαστικά στα μικροκύματα. iStock

Τοξικολόγοι εξηγούν πώς η συχνή χρήση πλαστικών στα μικροκυμάτα αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως καρκίνοι, προβλήματα γονιμότητας και νευρολογικές ασθένειες.

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι συσκευή που ‘σώζει’ χρόνο σε μια καθημερινότητα με πολλές υποχρεώσεις. Ο τρόπος που κάνει δουλειά πιο γρήγορα από τον κλασικό φούρνο είναι η έκθεση των τροφίμων σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στο εύρος συχνοτήτων μικροκυμάτων.

Αυτό προκαλεί τα πολικά μόρια των τροφίμων να δονούνται και να παράγουν θερμική ενέργεια, διαδικασία που είναι γνωστή ως διηλεκτρική θέρμανση.

Έχει διευκρινιστεί πως τα μικροκύματα δεν έχουν σχέση με την υπεριώδη ακτινοβολία ή τις ακτίνες Χ που έχουν συσχετιστεί με το σχηματισμό καρκίνου. Είναι μεν, επικίνδυνα αν έλθουν σε επαφή με τον άνθρωπο (κάτι που αποτρέπει το μεταλλικό κουτί), καθώς μπορούν να καταστρέψουν κύτταρα, αλλά δεν είναι επικίνδυνα για το φαγητό.

Το σκεύος που επιλέγουμε για να βάλουμε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΠΩΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Στην αγορά κυκλοφορούν δοχεία που αναφέρουν πως είναι κατάλληλα για αυτήν την συσκευή.

Σύμφωνα με τοξικολόγους και επιδημιολόγο που μίλησαν στο Food and Wine, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τα πλαστικά, γενικότερα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, Phoebe Stapleton δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «o φούρνος μικροκυμάτων θερμαίνει το πιάτο, μαζί με το φαγητό. Αυτή η αυξημένη θερμοκρασία επιτρέπει στις χημικές ουσίες μέσα στο πλαστικό πιάτο να απελευθερωθούν στο φαγητό που ξαναθερμαίνεται».

Η τοξικολόγος Kelly Johnson-Arbor τόνισε πως αυτό ισχύει και για τα πλαστικά δοχεία που φέρουν την ένδειξη «ασφαλή για μικροκύματα».

«Αυτό που λέει στην πραγματικότητα η ετικέτα, υποδεικνύει ότι το πλαστικό δοχείο δεν θα σπάσει εύκολα αν πυρωθεί μερικές φορές. Παρά τη σταθερή χημική δομή των πλαστικών προϊόντων, ωστόσο, τα χημικά μπορούν να «διαρρεύσουν» από τα πλαστικά υπό ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές των φούρνων μικροκυμάτων.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν τη δισφαινόλη-Α (BPA) και τις φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να συσσωρευτούν στους ιστούς του σώματος. Έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί επίσης, να ενισχύσει την απελευθέρωση μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων (μικροπλαστικά) σε τρόφιμα και ποτά».

Τα παραπάνω προέκυψαν και σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023.

Κρατήστε πως οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές κατά την παραγωγή πλαστικών προϊόντων, τείνουν να ταξινομούνται ως χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Είναι χημικές ουσίες, ικανές να παρεμβαίνουν στις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα.

Ενώ λοιπόν, τα πλαστικά ‘εργαλεία’ είναι γενικά ανθεκτικά, το τακτικό ψήσιμο σε μικροκύματα αυξάνει τη φθορά του υλικού. Για μια, δυο φορές δεν υπάρχει πρόβλημα. Δημιουργείται με τις περισσότερες χρήσεις.

Γα την ακρίβεια, η συνεχής χρήση αυξάνει την έκθεση και τη δοσολογία σε χημικές ουσίες που έχουν δείξει κίνδυνο για ασθένειες όπως καρκίνοι, ενδοκρινικές διαταραχές, προβλήματα γονιμότητας και μεταβολικές και νευρολογικές ασθένειες.

Η σύσταση της ειδικού είναι να αναζητάμε στα προϊόντα την ένδειξη «χωρίς BPA. Βέβαια, μπορεί να περιέχουν άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες δισφαινόλης. Η γενική οδηγία είναι πως δεν υπάρχει πλαστικό που να είναι ΟΚ».

Η λύση στο πρόβλημα είναι τα γυάλινα δοχεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα