Μητσοτάκης: Η εξέλιξη των έργων σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Τα αναλυτικά στοιχεία για τα έργα σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία που επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr»  εκτός από την παράδοση του μετρό στους πολίτες στις 30 Νοεμβρίου 2024, παρουσίασε μια σειρά από έργα που υλοποιούνται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μετρό Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες στις 30/11/2024.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η «διαύγεια» των έργων, η πλατφόρμα erga.gov.gr όπου παρουσιάζονται 6.000 έργα άνω του 1 εκ. ευρώ σε όλη την επικράτεια, με 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια της χώρας. Σχετικά με το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία, γνωστοποίησε ότι περιλαμβάνει 850+ έργα, προϋπολογισμού 13,5 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως 610 από τα έργα της κεντρικής Μακεδονίας είναι σε εξέλιξη και εξ αυτών 294 υλοποιούνται, 130 είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και 186 είναι ενταγμένα ή συμβασιοποιημένα. «45 οδικά έργα, 17 αναπλάσεις, 16 αντιπλημμυρικά, 25 έργα πολιτισμού, 37 έργα υγείας, 8 σιδηροδρομικά, 16 αντιπλημμυρικά είναι μερικές μόνο από τις συστάδες εργων που δεν είναι μακέτες αλλά πραγματικά εργοτάξια» ανέφερε.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι η βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη αποδεικνύεται από την αύξηση κατά 40 έως 50% των προϋπολογισμών των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας που διαθέτει τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ όλων των περιφερειών για την τρέχουσα περίοδο ύψους 1,2 δις ευρώ.

erga

«Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων μεταπολεμικά, ένα διπλάσιο σχέδιο Μαρσαλ, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους 102 δις ευρώ, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διπλή σύγκλιση εθνικού ΑΕΠ και περιφερειακών εισοδημάτων με το ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινάει μια μεγάλη εκστρατεία διαβουλεύσεων διευρυμένων κυβερνητικών κλιμακίων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με παρουσία και του [ρωθυπουργού, για την συμπλήρωση και επικαιροποίηση κάθε περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα