Σεισμοί: Τώρα μπορούμε να δούμε πόσα ενεργά ρήγματα έχει η Ελλάδα

Διαβάζεται σε 5'
Σεισμοί: Τώρα μπορούμε να δούμε πόσα ενεργά ρήγματα έχει η Ελλάδα
Η βάση δεδομένων για τα ενεργά ρήγματα της Ελλάδας είναι στον 'αέρα'. EAΓΜΕ

Στον “αέρα” είναι η γεωβάση, δηλαδή η βάση δεδομένων με τα ενεργά ρήγματα της Ελλάδας που εκπονείται την τελευταία διετία υπό την εποπτεία του ΟΑΣΠ.

Tην ημέρα που ο Δρ Χαράλαμπος Κράνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, είπε στο NEWS 24/7 πως η Ελλάδα τελεί υπό σεισμική διέγερση, εξήγησε και ότι η κλισέ φράση έπειτα από κάθε σεισμό (το φαινόμενο παρακολουθείται) πλέον έχει άλλη βάση.

Για την ακρίβεια, έχει βάση δεδομένων με τα ενεργά ρήγματα της χώρας που εκπονείται υπό την εποπτεία/συντονισμό του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.

Αυτή η χαρτογράφηση είναι πλέον στον ‘αέρα’.

Μπορείτε να αναζητήσετε την περιοχή σας, να δείτε τι υπάρχει κοντά σας που είναι ήδη γνωστό -καθώς το project είναι σε εξέλιξη. Με ένα click πάνω στις κόκκινες και κίτρινες γραμμές που εμφανίζονται στο χάρτη, παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Τα ρήγματα της Αττικής ΕΑΓΜΕ

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της πρόκειται «για ένα εθνικό προϊόν συνεργασίας όλων των σχετικών με αυτό το αντικείμενο ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ.

Ο κύριος σκοπός της γεωβάσης είναι να παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών».

Στόχος είναι και να συμβάλλει σε διάφορες εφαρμογές, όπως η αριθμητική μοντελοποίηση για λόγους ανάλυσης σεισμικής επικινδυνότητας κ.α.

Το έργο αυτό είναι δυναμικό, με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Έτσι οι επιστήμονες είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τι θεωρείται φυσιολογικό και τι ανησυχητικό σε κάθε περιοχή, έπειτα από κάθε σεισμό.

Τα ρήγματα στη Μακεδονία EAΓΜΕ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΗΓΜΑ

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι διευκρίνισαν και κάποια βασικά πράγματα που θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε οι κάτοικοι της σεισμογενούς χώρας που λέγεται Ελλάδα.

Για παράδειγμα, το σεισμικό ρήγμα είναι το γεωλογικά ενεργό ρήγμα, η ενεργοποίηση του οποίου έχει διαπιστωθεί με ισχυρό σεισμό της ενόργανης ή ιστορικής περιόδου, λόγω παρατηρημένης επιφανειακής συνσεισμικής διάρρηξης είτε με παλαιοσεισμολογική μέθοδο.

Ένα ρήγμα χαρακτηρίζεται ως Ενεργό όταν παρουσιάζει μετατόπιση τουλάχιστον μία φορά κατά το Ανώτερο Πλειστόκαινο (τα τελευταία 126.000 χρόνια περίπου) και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει πηγή μελλοντικού σεισμού.

Ένα ρήγμα χαρακτηρίζεται ως Δυνητικά Ενεργό όταν έχει δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του Τεταρτογενούς (τα τελευταία 2.600.000 έτη).

Μη ενεργά ρήγματα (Ανενεργά ή Άγνωστης δραστηριότητας ρήγματα) χαρακτηρίζονται εκείνα για τα οποία δεν υπάρχουν γεωλογικές ή άλλες (σεισμολογικές, ιστορικές, παλαιοσεισμολογικές, γεωφυσικές) ενδείξεις για ενεργοποίηση τους τουλάχιστον κατά την Τεταρτογενή περίοδο (τελευταία 2.600.000 χρόνια).

Ο ‘πυρήνας’ της γεωβάσης, δηλαδή οι τεκτονικές πληροφορίες, χωρίζεται σε δύο διακριτά, αλλά αλληλένδετα σύνολα δεδομένων:

  1. τα Ίχνη Ρηγμάτων (FT) και
  2. τις Ζώνες Ρηγμάτων (FZ).

«Ο σκοπός κάθε συνόλου δεδομένων είναι να παρέχει ένα διαφορετικό επίπεδο πληροφοριών που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες».

Τα ρήγματα στην Πελλοπόνησο ΕΑΓΜΕ

Τα ρήγματα στην Πελλοπόνησο

ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΟΛΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ

Το σύνολο δεδομένων για τα Ίχνη Ρηγμάτων μπορεί να παρέχει πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον Κίνδυνο Σφάλματος Επιφανείας.

«Αυτός ο τύπος εκτίμησης κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό κτιρίων και υποδομών, δεδομένου ότι μια πιθανή μετατόπιση σφάλματος θα μπορούσε να βλάψει τα θεμέλια οποιασδήποτε τεχνικής κατασκευής».

Το σύνολο δεδομένων για τις Ζώνες Ρηγμάτων αντιπροσωπεύει ένα ή περισσότερα τμήματα ρήγματος παρόμοιων γεωμετρικών και κινηματικών χαρακτηριστικών και, κατά συνέπεια, ένα ή περισσότερα ίχνη ρήγματος. Προβάλλεται βέλτιστα σε χάρτες μικρής κλίμακας. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανάγκη για πολύ λεπτομερή χαρτογράφηση.

Τα ρήγματα στην Κρήτη EAΓΜΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα