Ο Μπάιντεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την προβλήτα – φιάσκο στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Η πλωτή προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ και χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση των παραδόσεων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας
Η πλωτή προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ και χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση των παραδόσεων βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας 2024 U.S. Central Command via AP, File

Έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν αγνόησε προειδοποιήσεις και ανησυχίες ότι η πλωτή προβλήτα στη Γάζα θα υπονομεύσει άλλες ανθρωπιστικές οδούς.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ακόμη και όταν ορισμένοι υπάλληλοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης εξέφρασαν ανησυχίες ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα που θα υπονόμευε μάλιστα την προσπάθεια να πεισθεί το Ισραήλ να ανοίξει “αποτελεσματικότερα” χερσαία περάσματα για τη μεταφορά τροφίμων στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιθεωρητή της USAID που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (27/08),

Λίγους μήνες αργότερα,  το έργο θεωρήθηκε ως το “απόλυτο φιάσκο” αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να επιτελέσει τον αρχικό σκοπό της, αλλά πρόκειται να αποσυρθεί οριστικά προσεχώς, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το μεγαλόπνοο έργο των ΗΠΑ, αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως Joint Logistics Over-the-Shore system, ή JLOTS, θα λειτουργούσε μόνο για περίπου 20 ημέρες. Οι ομάδες βοήθειας αποσύρθηκαν από το έργο τον Ιούλιο, τερματίζοντας μια αποστολή που μαστιζόταν από επανειλημμένα προβλήματα καιρού και ασφάλειας, τα οποία περιόριζαν το πόσα τρόφιμα και άλλες προμήθειες έκτακτης ανάγκης μπορούσαν να φτάσουν στους Παλαιστίνιους.

“Πολλά στελέχη της USAID εξέφρασαν ανησυχίες ότι η εστίαση στη χρήση των JLOTS θα απομάκρυνε την υποστήριξη της Υπηρεσίας για το άνοιγμα χερσαίων διαδρομών, οι οποίες θεωρήθηκαν ως πιο αποτελεσματικές και αποδεδειγμένες μέθοδοι μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα“, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή. “Ωστόσο, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος εξέδωσε την οδηγία, η εστίαση του Οργανισμού ήταν να χρησιμοποιήσει τα JLOTS όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά”.

Τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια για την πλωτή προβλήτα, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αγωνίζονταν να βρουν τρόφιμα και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο βρίσκονταν αντιμέτωποι με συνθήκες πείνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε ως στόχο η θαλάσσια οδός και η προβλήτα των ΗΠΑ να παρέχουν τρόφιμα για να θρέψουν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας για 90 ημέρες. Δεν τα κατάφερε, φέρνοντας αρκετά για να θρέψει περίπου 450.000 ανθρώπους για ένα μήνα πριν σταματήσει η λειτουργία της.

Τα υψηλά κύματα και οι κακές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν επανειλημμένα ζημιές στην προβλήτα, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διέκοψε τη συνεργασία του με το έργο αφού μια ισραηλινή επιχείρηση διάσωσης χρησιμοποίησε μια κοντινή περιοχή για να απομακρύνει ομήρους, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με το αν οι εργαζόμενοί του θα θεωρούνταν ουδέτεροι και ανεξάρτητοι στη σύγκρουση.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σον Σάβετ, αναφέρει το Associated Press, δήλωσε την Τρίτη ότι το πρόγραμμα “είχε πραγματικό αντίκτυπο” στην παροχή τροφίμων στους πεινασμένους Παλαιστίνιους πολίτες παρά τα εμπόδια.

“Η ουσία είναι ότι δεδομένου του πόσο άσχημη είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τα πάντα για να φτάσει περισσότερη βοήθεια εκεί και η προβλήτα έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μια κρίσιμη στιγμή για την προώθηση αυτού του στόχου”, ανέφερε ο Σάβετ σε δήλωσή του.

Δεν τηρήθηκαν δεσμεύσεις

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου ισχυρίζεται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει έναντι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (UN World Food Programme) για να πείσουν τον οργανισμό του ΟΗΕ να συμφωνήσει να συμμετάσχει στη διανομή προμηθειών από την προβλήτα στα χέρια των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τους όρους που έθεσε το WFP, μεταξύ των οποίων ότι η προβλήτα θα τοποθετούνταν στη βόρεια Γάζα, όπου η ανάγκη για βοήθεια ήταν μεγαλύτερη, και ότι ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ θα παρείχε ασφάλεια για την προβλήτα. Αυτό το βήμα είχε ως στόχο να διασφαλίσει την ουδετερότητα του Επισιτιστικού Προγράμματος μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών της Γάζας, αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Αντ’ αυτού, όμως, το Πεντάγωνο τοποθέτησε την προβλήτα στο κέντρο της Γάζας. Οι υπάλληλοι του WFP δήλωσαν στο παρατηρητήριο της USAID ότι κατά την άποψή τους ο αμερικανικός στρατός επέλεξε αυτή τη θέση επειδή επέτρεπε καλύτερη ασφάλεια για την προβλήτα και τον ίδιο τον στρατό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα