Μπανγκλαντές: Έρευνες για εξαφανίσεις που αποδίδονται στην πρώην πρωθυπουργό

Διαβάζεται σε 3'
Μπανγκλαντές: Έρευνες για εξαφανίσεις που αποδίδονται στην πρώην πρωθυπουργό
Η πρώην πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα AP Photo

Οι νέες αρχές του Μπανγκλαντές ξεκίνησαν σήμερα (28/8) έρευνα για εξαφανίσεις που αποδίδονται στις δυνάμεις ασφαλείας υπό την πρώην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα.

Έρευνες διεξάγονται από τις νέες αρχές του Μπαγκλαντές για εκατοντάδες αναγκαστικές εξαφανίσεις που αποδίδονται στις δυνάμεις ασφαλείας υπό την πρώην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η επιτροπή που θα διενεργήσει την έρευνα θα αποτελείται από πέντε μέλη με επικεφαλής συνταξιούχο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με διαταγή της προσωρινής κυβέρνησης που εκδόθηκε χθες, Τρίτη (27/8), το βράδυ, και θα έχει στη διάθεσή της 45 ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει την έκθεσή της.

Πέρυσι, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch — HRW) ανέφερε πως οι δυνάμεις ασφαλείας ευθύνονταν για “τουλάχιστον 600 αναγκαστικές εξαφανίσεις” αφότου η  Χασίνα ανήλθε στην εξουσία το 2009, και πως σχεδόν 100 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ανήκαν σε αντίπαλα κόμματα από εκείνο της Χασίνα, στο Εθνικιστικό Κόμμα του Μπανγκλαντές και στην Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, το μεγαλύτερο ισλαμιστικό κόμμα της χώρας.

Η κυβέρνηση της Σέιχ Χασίνα αρνούνταν πάντα τις κατηγορίες, λέγοντας πως εκατοντάδες άνθρωποι που αγνοούνται πνίγηκαν στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

Μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι δύο παραστρατιωτικές δυνάμεις, η Περίπολος Συνοριοφρουράς (Border Guard Patrol — BRB), που έχει επιφορτιστεί κυρίως με την ασφάλεια των συνόρων, και το Τάγμα Ταχείας Δράσης (Rapid Action Battalion — RAB), μια επίλεκτη αστυνομική μονάδα καταπολέμησης του εγκλήματος και της διαφθοράς, που κατηγορείται για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις για τους ίδιους λόγους.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε πως η BRB και η RAB έχουν “προηγούμενα σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως αναγκαστικών εξαφανίσεων, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης”. Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ έφθασε την περασμένη Πέμπτη στο Μπανγκλαντές προκειμένου να εξετάσει αν θα πρέπει να διεξαγάγει έρευνα για παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου που φέρεται να διαπράχθηκαν κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που έβαλαν τέλος σε 15 χρόνια εξουσίας της Σέιχ Χασίνα.

Εξάλλου, ειδικό δικαστήριο που δικάζει εγκλήματα πολέμου, το οποίο συνέστησε η κ. Χασίνα, ξεκίνησε τρεις έρευνες εις βάρος της για “σφαγές” που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών.

Στις 5 Αυγούστου, η πρώην πρωθυπουργός διέφυγε με ελικόπτερο με προορισμό την Ινδία παραδίδοντας τα ηνία της εξουσίας, προτού εκατοντάδες διαδηλωτές εφορμήσουν στην κατοικία της στην Ντάκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα