Τρέισι Όττο: Από το κατώφλι του θανάτου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Διαβάζεται σε 8'
H Τρέισι Όττο
H Τρέισι Όττο Printcreen/ Instagram

Η συγκλονιστική ιστορία της Τρέισι Όττο, της αθλήτριας τοξοβολίας που έμεινε παράλυτη έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από τον πρώην σύντροφό της και φέτος συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η ιστορία της Τρέισι Όττο είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η δύναμη ψυχής μπορεί να υπερνικήσει τη βία και τον πόνο. Από θύμα ενδοοικογενειακής βίας που βρέθηκε στο κατώφλι του θανάτου, η Όττο μετέτρεψε την τραγωδία σε πηγή έμπνευσης, κατακτώντας μια θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στην τοξοβολία. Η αθλήτρια, μέλος της ομάδας τοξοβολία των ΗΠΑ, έμεινε παράλυτη μετά από επίθεση από τον πρώην σύντροφό της και σήμερα δίνει ένα ηχηρό μήνυμα θάρρους και ελπίδας σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί τη βία.

«Είναι απίστευτο. Νιώθω δέος με τον εαυτό μου και την ομάδα μου», δηλώνει η ίδια στο BBC Sport.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Otto δέχθηκε επίθεση στο σπίτι της από τον πρώην σύντροφό της. Από την επίθεση, η Όττο έμεινε παράλυτη από το στήθος και κάτω, με περιορισμένη χρήση των χεριών και των βραχιόνων της, ενώ έχασε το αριστερό της μάτι. Παράλληλα, δεν μπορεί να ιδρώσει ή να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός της σωστά.

Η ίδια μιλά πρόθυμα και με εκπληκτική ειλικρίνεια για τη νύχτα που άλλαξε τη ζωή της, προκειμένου, όπως λέει, να «αποτελέσει ένα φως, ένα φάρο ελπίδας σε αυτόν τον κόσμο» ενώ θέλει να ενημερώσει άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί βία από σύντροφο ή πρώην ότι δεν είναι μόνες τους.

«Μόλις σκότωσα την κοπέλα μου και το νέο της αγόρι»

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Όττο χώρισε με τον σύντροφό της. Ένα μήνα νωρίτερα, εκείνος είχε συλληφθεί για επίθεση εναντίον της στο σπίτι τους στο Riverview της Φλόριντα. Η Otto ήταν έτοιμη να προχωρήσει με τη ζωή της και είχε γνωρίσει κάποιον καινούργιο. «Μόλις είχα αρχίσει να μιλάω με τον Ρίκυ» (τον τωρινό της σύντροφο) , δήλωσε στην εκπομπή Sportshour του BBC World Service.

«Γνωριστήκαμε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και βγήκαμε μερικά ραντεβού. Είχα χωρίσει με τον πρώην μου, τον έδιωξα, του είπα να φύγει, μάζεψε όλα του τα πράγματα, έφυγε και είχα αλλάξει όλες τις κλειδαριές στο σπίτι μου. Όλα είχαν τελειώσει. Εκείνο το βράδυ, στις 24 Οκτωβρίου 2019, είχαμε άλλο ένα ραντεβού και πήγαμε για ύπνο. Θυμάμαι να γυρίζω στο κρεβάτι και να βολεύομαι, έτοιμη να κοιμηθώ. Και ξαφνικά, ακούω έναν δυνατό θόρυβο και βλέπω έναν φακό στο πρόσωπό μου. Μετά άκουσα τη φωνή του και κατάλαβα ότι ήταν ο πρώην μου», θυμάται η ίδια.

«Είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του μπροστά από το σπίτι μου, πήγε από το πίσω μέρος του σπιτιού και κοίταξε μέσα από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς μου. Μας ξύπνησε ουρλιάζοντας να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Μας είπε ότι θα μας σκοτώσει και ότι αν δεν αυτοκτονήσει, θα καλέσει την αστυνομία. Σε αυτό το σημείο τα πράγματα γίνονται λίγο θολά γιατί όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα. Μπορώ να σας πω τι ξέρω ότι συνέβη, απλώς δεν το θυμάμαι από πρώτο χέρι γιατί το μυαλό μου το μπλόκαρε», εξιστορεί η Όττο.

Ο δράστης χτύπησε την Όττο πολλές φορές πριν πυροβολήσει τον Ρίκυ δύο φορές στο πρόσωπο και τον μαχαιρώσει στην πλάτη, προκαλώντας κατάρρευση του πνεύμονά του. Στη συνέχεια, πυροβόλησε την Όττο στο αριστερό μάτι πριν τη μαχαιρώσει στον αυχένα, αφήνοντάς την παράλυτη. Στη συνέχεια, τη βίασε.

«Στο τέλος καλεί την αστυνομία και τους λέει “αυτό είναι το όνομά μου, εδώ βρίσκομαι”. Με αποκάλεσε “κοπέλα του”, αλλά μετά παραδέχεται στην αστυνομία ότι είχαμε χωρίσει. Έλεγε “Μόλις σκότωσα την κοπέλα μου και το νέο της αγόρι”. Η αστυνομία εμφανίζεται, εκείνος κάθεται στο δρόμο και τον παίρνουν», περιγράφει η Όττο.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο πρώην σύντροφος της Όττο ομολόγησε την ενοχή του για δύο κατηγορίες διάρρηξης με επίθεση, δύο κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας πρώτου βαθμού, μία κατηγορία για σεξουαλική κακοποίηση και δύο κατηγορίες για βαριά σωματική βλάβη. Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση.

«Δεν μπορώ να ιδρώσω πια»

Η επίθεση άλλαξε τη ζωή της Όττο για πάντα. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, συνεχίζει να μαθαίνει ξανά πώς λειτουργεί το σώμα της. «Είναι κάτι περισσότερο από την παράλυση και το αναπηρικό αμαξίδιο που βλέπεις εξωτερικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πλέον δεν λειτουργούν στο εσωτερικό», λέει.

«Για παράδειγμα, το διάφραγμά μου είναι κι αυτό παράλυτο, το σώμα μου δεν ρυθμίζει πλέον τη θερμοκρασία του. Δεν μπορώ να ιδρώσω πια. Αν κάθομαι στον ήλιο, όπως κάνω για την τοξοβολία, η θερμοκρασία του σώματός μου ανεβαίνει επικίνδυνα, οπότε πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην πάθω θερμοπληξία. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με το έντερο και την κύστη που δεν λειτουργούν πια. Επειδή ο εγκέφαλός μου δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το υπόλοιπο σώμα, αν κάτι δεν πάει καλά κάτω από το σημείο του τραυματισμού μου, δεν μπορώ να το αισθανθώ. Και μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αν συμβεί κάτι κάτω από το σημείο του τραυματισμού μου που είναι ανεπιθύμητο ερέθισμα, το σώμα μου μπαίνει αμέσως σε κατάσταση μάχης ή φυγής και ανεβάζει την αρτηριακή μου πίεση. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός μου να λέει “κάτι δεν πάει καλά”, αλλά η πίεση ανεβαίνει επικίνδυνα και μπορώ να πάθω κρίση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και τελικά να πεθάνω μέσα σε λίγα λεπτά. Και αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», αναφέρει.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα μετά από κάτι τόσο τραυματικό θα ήταν αρκετό. Αλλά η Όττο, που κάποτε ονειρευόταν να γίνει fitness model, ήθελε να επιστρέψει σε μια δραστήρια ζωή. Έτσι, τον Μάρτιο του 2021, αποφάσισε να δοκιμάσει ένα άθλημα με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν.

«Ήμουν στο αυτοκίνητο με τον Ρίκυ και σκεφτόμουν ότι έχω πολύ χρόνο ελεύθερο καθώς δεν μπορώ πλέον να δουλέψω σε παραδοσιακές δουλειές. Σκέφτηκα, γιατί να μην δοκιμάσω την τοξοβολία; Ο Ρίκυ μού είπε “τα χέρια σου δεν λειτουργούν”, αλλά σκέφτηκα ότι θα το βρούμε. Έκανα μια έρευνα και βρήκαμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένης τοξοβολίας στην περιοχή μας. Μια εβδομάδα αργότερα, έριχνα τα πρώτα μου βέλη».

Λόγω της αναπηρίας της, η Όττο πρέπει να ρίχνει τα βέλη της με έναν ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό. Παλαιότερα, τα απελευθέρωνε από τον δεξιό ώμο της, αλλά τώρα χρησιμοποιεί το στόμα της.

«Έχω έναν προσαρμοσμένο μηχανισμό απελευθέρωσης τόξων στο καρπό μου – έχει ένα καλώδιο που περνά μέσα από το καπέλο μου και καταλήγει σε έναν μηχανισμό που δαγκώνω όταν είμαι έτοιμη να απελευθερώσω το βέλος», λέει. «Επίσης, έχω ένα καπέλο και ένα γάντι που μου επιτρέπουν να κρατάω το τόξο ώστε να μην το αφήσω όταν απελευθερώσω το βέλος».

Η Όττο λέει ότι χτύπησε τον στόχο με το πρώτο βέλος που έριξε ποτέ και από εκείνη τη στιγμή κόλλησε.

«Η ζωή μου είναι γεμάτη αγάπη»

Πολύ σύντομα, η Όττο απέκτησε μεγάλες φιλοδοξίες. «Ήθελα να πάω στους Παραολυμπιακούς από την πρώτη στιγμή. Τη δεύτερη εβδομάδα προπόνησης ρωτούσα ήδη, “πώς είναι οι αγώνες;”», λέει.

Η ίδια σύντομα ξεκίνησε περιοδεία στη χώρα, συμμετέχοντας σε προκριματικά τουρνουά. Ως η μόνη Αμερικανίδα τοξοβόλος στην Παραολυμπιακή κατηγορία, έπρεπε να πετύχει έναν ελάχιστο βαθμό – ρίχνοντας 72 βέλη, χρειαζόταν 520 πόντους από τους 720.

Το περασμένο καλοκαίρι πέτυχε και αυτό τον στόχο και επιβεβαίωσε την πρόκρισή της στο Παρίσι έπειτα από κάποιους αγώνες στους οποίους συμμετείχε νωρίτερα φέτος.

Η Όττο μιλά με ειλικρίνεια για όσα της συνέβησαν. Είναι ένας ζωντανός άνθρωπος που αρνείται να τρομοκρατηθεί από τον άνδρα που προσπάθησε να της πάρει τα πάντα. «Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο νόημα σε αυτή την κατάσταση», λέει.

«Πάντα ήθελα να αφήσω ένα αποτύπωμα σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχει τόσο πολύ σκοτάδι και μίσος. Δεν μπορώ απλά να ξαπλώσω και να το δεχτώ, να ξαπλώσω και να πεθάνω. (…) Είμαι πολύ τυχερή που έχω τον Ρίκυ να με βοηθάει, να διασφαλίζει ότι είμαι καλά. Είναι πραγματικά δύσκολο, ακόμα και όταν σηκώνω κάτι, μου θυμίζει τι μου συνέβη. Αλλά υπάρχει ένα φως στο τέλος του τούνελ, και αυτό είναι ότι δούλεψα σκληρά και έμαθα τόσα πολλά στην πορεία. Η ζωή μου είναι καλύτερη τώρα, πολύχρωμη, γεμάτη αγάπη και γέλιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα