Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Διαβάζεται σε 3'
Σεισμογράφος
Σεισμός iStock

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε, το απόγευμα της Τετάρτης, την Κρήτη.

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά μεταξύ Χανιών και Γαύδου.

Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 6 χλμ βορειοανατολικά της Γαύδου, ωστόσο έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού (Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο).

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.

Για τον σεισμό τοποθετήθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος. Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί».

«Προ ολίγου, σεισμός μεγέθους 5,2 κοντά στη Γαύδο, στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση περίπου 45 χλμ. νοτίως των Σφακίων. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος. Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί. Αναμένονται μετασεισμοί. Πάντως, ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη. Αναμένουμε ειδήσεις από τη Γαύδο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο».

Τι συμβαίνει με τους σεισμούς στην Κρήτη

Μιλώντας σε προ ημερών ρεπορτάζ του NEWS 24/7, ο Δρ Χαράλαμπος Κράνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, αναφερθείς στις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, τόνισε πως «είναι κάτι που παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Από το Φεβρουάριο του 2021 και το Αρκαλοχώρι (ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών) υπάρχει μια γενικότερη διέγερση στην περιοχή της Κρήτης.

Αυτό είναι αλήθεια. Είναι όμως, και κάτι το φυσιολογικό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διευκρινίσουμε δυο πράγματα που δεν έχουν ακουστεί πολύ.

Υπάρχουν δυο κατηγορίες σεισμών που πλήττουν την Κρήτη.

Ο ένας είναι τύπου Αλκαροχωρίου, δηλαδή οι χερσαίοι σεισμοί (σεισμοί που οφείλονται σε ρήγματα, τα οποία βρίσκονται στην ξηρά και δίνουν σεισμούς μέτριου μεγέθους -ωστόσο λόγω της μικρής επικεντρικής απόστασης και του εστιακού τους βάθους, μπορεί να είναι αρκετά καταστρεπτικοί.

Η άλλη κατηγορία σεισμών είναι οι υποθαλάσσιοι που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι. Δεν θα φτάσουμε να κινδυνολογούμε και να πούμε πως θα φτάσουν τα 8 Ρίχτερ, αλλά μπορεί να έχουμε και μεγάλους σεισμούς.

Για αυτό έγινε και πριν λίγους μήνες έγινε η μεγάλη άσκηση «Μίνωας» της Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη».

Ήταν η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα και βάσει των εξαγγελιών, κάθε χρόνο θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της Ελλάδας.

Ο Δρ Κράνης εξήγησε ότι «η πιο πρόσφατη ιστορική αναφορά πολύ μεγάλου σεισμού (σχεδόν μέγα-σεισμού) που έχουμε για την Κρήτη είναι αυτή του 365».

Στις 21/7 του 365 είχε γίνει σεισμός ο σεισμός των 8.2-8.3 βαθμών, με επίκεντρο κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης. Έχει καταγραφεί ως ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ίδιο «σεισμοί τέτοιου μεγέθους έχουν πολύ μεγάλες περιόδους επανάληψης. Μόνο ιστορικά μπορούμε να τους δούμε. Γενικά ωστόσο, υπάρχει μια διέγερση και παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στη Δυτική Πελοπόννησο, στον Κορινθιακό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα