Γιατί το Παγγαίο είναι παραδομένο στις φλόγες – “Μόνο η βροχή θα μας σώσει”

Διαβάζεται σε 7'
Γιατί το Παγγαίο είναι παραδομένο στις φλόγες – “Μόνο η βροχή θα μας σώσει”
Πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος INTIME

Μαίνεται για όγδοη ημέρα η φωτιά στο Παγγαίο Όρος. Στο έλεος των αναζωπυρώσεων χιλιάδες στρέμματα. Στο NEWS 24/7 μιλούν ο δήμαρχος και κάτοικος της περιοχής.

Για όγδοη συνεχόμενη ημέρα μαίνεται η φωτιά στο όρος Παγγαίο Όρος, ενώ χιλιάδες στρέμματα παραδίδονται στις φλόγες. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που ενισχύονται συνεχώς προσπαθούν να ανακόψουν τη μανιασμένη πορεία της φωτιάς και παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχνονται και τα εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 22 Αυγούστου σε δασική έκταση κάτω από την κορυφή Αβγό. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνά, ένα πελώριο “γιατί;” σχηματίζεται στα στόματα όλων. Γιατί το Παγγαίο είναι παραδομένο για τόσες ημέρες στις φλόγες; Γιατί ακόμα δεν έχει σβήσει η φωτιά; Γιατί, όπως λέει κάτοικος κοντινού οικισμού, οι αντιπυρικές ζώνες δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς;

Μιλώντας στο NEWS 24/7, o δήμαρχος του δήμου Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, αποδίδει την πολυήμερη μάχη με τις φλόγες στο δύσβατο σημείο που μαίνεται το πύρινο μέτωπο. «Γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια από εναέρια μέσα και από πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούν ενώ συνδράμουν και πάρα πολλοί εθελοντές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κι εμείς και να διευκολύνουμε την κατάσταση όμως είναι τέτοια και η βλάστηση, η οποία είναι έρπουσα πάνω στην κορυφή του Παγγαίου αλλά και πολλά δύσβατα σημεία που δυσκολεύουν την κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του Παγγαίου είναι δύσβατο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν κοντά στην φωτιά όσοι επιχειρούν. Για αυτό βέβαια και έχουν φύγει τα περισσότερα αεροπλάνα και έχουμε μόνο ελικόπτερα ώστε να εστιάζουμε ακριβώς πάνω από τις εστίες της φωτιάς. Παράλληλα, έχουμε πολλές αναζωπυρώσεις. Πιστεύω πως μόνο με μία βροχή θα μας σώσει». 

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως γύρω από πολλούς οικισμούς του δήμου έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

Φωτιά στο όρος Παγγαίο
Φωτιά στο όρος Παγγαίο ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/INTIME

“Είναι όλα παρατημένα”

Από την άλλη πλευρά της κορυφογραμμής του Παγγαίου, μόλις τρία χιλιόμετρα περίπου από εκεί που καίει η φωτιά, η κ. Άννα, κάτοικος του Μικρού Σουλίου Σερρών, εξηγεί πως στην κορυφή του βουνού υπάρχουν μόνο θάμνοι και χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα το κατασβεστικό έργο να στοχεύει στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς ώστε να μην επεκταθεί χαμηλότερα όπου υπάρχει πλούσια δασική έκταση.

Η ίδια, μάλιστα, προσθέτει πως στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εμφανή τα σημάδια της παραίτησης και της αδιαφορίας από αρμόδιους και εξηγεί πως σε κάποια σημεία, δημιουργήθηκαν μεν αντιπυρικές ζώνες αλλά… κατόπιν εορτής. «Προχθές έκαναν κάποιες αντιπυρικές. Είναι όλα παρατημένα. Μετά τη φωτιά ξεκίνησαν να φτιάχνουν αντιπυρικές. Δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος, οι κυνηγοί καθοδηγούν τους πυροσβέστες μέσα στο δάσος και τους δείχνουν τα μονοπάτια που τα ξέρουν».

Αναφορικά με την καταστροφή της βλάστησης και τον κίνδυνο των ζώων που βρίσκονται στην περιοχή, η κ. Άννα λέει πως όσο η φωτιά καίει προς την κορυφή «η ζημιά γίνεται στα πολύ σημαντικά βότανα που έχει το Παγγαίο όπως η ρίγανη, η μέντα, το θυμάρι, το τσάι του βουνού κλπ. Αν κατέβει πιο κάτω η πυρκαγιά θα αρπάξουν οι οξιές και τα υπόλοιπα δέντρα που υπάρχουν εκεί. Ως προς τα ζώα, στο ύψος που βρίσκεται η φωτιά ζουν κυρίως αλεπούδες, λύκοι και αγριογούρουνα. Πιο κάτω υπάρχουν και κτηνοτρόφοι με τις μονάδες τους».

Στάχτη τουλάχιστον 13.410 στρέμματα

Δεδομένα για την πυρκαγιά στο Παγγαίο εξέδωσε το σύστημα Copernicus μέσα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης.

Όπως αναφέρει το meteokav σε ανάρτησή του, η δορυφορική εικόνα είναι από την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 12:15. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ανάλυση έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ανάλογες άλλων δορυφορικών συστημάτων.

Όπως τονίζεται από το meteokav.gr, στη χρωματισμένη πορτοκαλί περιοχή απεικονίζεται η καμένη έκταση μέχρι και την Τρίτη στις 12:15 ενώ με τις μικρές κόκκινες φλόγες απεικονίζονται τα ενεργά μέτωπα εκείνη την ώρα κάτι που δείχνει ότι η κύρια δραστηριότητα της φωτιά εντοπίζεται πλέον στη βόρεια πλευρά του βουνού.

Η συνολική καμένη έκταση μέχρι εκείνη την ώρα ήταν 13.410 στρέμματα ( δηλαδή 13,41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 13.410.000 τετραγωνικά μέτρα). Από την έκταση αυτή το 4,1% είναι δασική έκταση (547 στρέμματα), 83% θαμνώδης περιοχή (11.130 στρέμματα) και το 12,9% ανοιχτή περιοχή με ελάχιστη βλάστηση (1.734 στρέμματα).

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ για τη φωτιά στο Παγγαίο

Ανακοίνωση για τη φωτιά στο Παγγαίο εξέδωσαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατέψει τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας ενώ παράλληλα αναφέρουν πως οι δυνάμεις πυρόσβεσης παλεύουν μόνες τους, εν απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ανδρέα Πουλά, Βουλευτής Αργολίδας & υπεύθυνος  Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Μιχάλης Χάλαρης, Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. «Η τραγική κατάσταση στο Παγγαίο Όρος, όπου η φωτιά καίει ασταμάτητα για 7η ημέρα, είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης αποτυχίας των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, με 30.000 στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συστήματος “Κοπέρνικος”. Ποια είναι άραγε η δικαιολογία της κυβέρνησης αυτή τη φορά;

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, η έλλειψη επαρκούς σύγχρονου εξοπλισμού και αξιόμαχου προσωπικού, καθώς και η χρόνια αδιαφορία για τη διαχείριση των δασών, έχουν αφήσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τους εθελοντές να παλεύουν μόνοι τους, χωρίς την αναγκαία υποστήριξη από το κράτος. Η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες, οι πιλότοι των εναέριων μέσων και οι εθελοντές είναι ηρωική, αλλά η κυβέρνηση τους έχει αφήσει εκτεθειμένους και αβοήθητους μπροστά σε αυτήν την τεράστια οικολογική καταστροφή», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την αμέριστη ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι μάχονται για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Η αυθόρμητη αλληλεγγύη των κατοίκων του Παγγαίου είναι συγκινητική, όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει σε 1-2 ημέρες και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, αντί να κρύβεται πίσω από τους ήρωες αυτούς».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών:

  • Ανεξαρτησία και αυτονομία της πολιτικής προστασίας από κυβερνητικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων.
  •  Άμεση διάνοιξη και καθαρισμός δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, καθώς και εξασφάλιση της λειτουργίας πυροσβεστικών κρουνών και δεξαμενών νερού στις δασικές περιοχές.
  • Επείγουσα διεξαγωγή απαραίτητων μελετών και υλοποίηση έργων δασικής διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
  • Πρόσληψη και εκπαίδευση επαρκούς και μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Δασική Υπηρεσία.
  • Άμεση ενίσχυση του εξοπλισμού με σύγχρονα και επαρκή χερσαία και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης αυτών των τομέων μέσω γενναίων έκτακτων και τακτικών κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Η προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών δεν είναι επιλογή αλλά καθήκον. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και θα τη βαραίνουν για πάντα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα