ΣΥΡΙΖΑ: Ολοταχώς προς νέα διάσπαση – Ο ασυγκράτητος Πολάκης και οι σκέψεις των 87
Διαβάζεται σε 3'Πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η (άμεση) νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
- 29 Αυγούστου 2024 06:07
Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ (μετά από αυτή του 2023) δεν αποκλείεται πλέον να είναι και θέμα ημερών.
Τις τελευταίες δύο (επεισοδιακές ημέρες) έγιναν ξεκάθαρα τα εξής:
- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος είναι απολύτως διχασμένη και ουσιαστικά ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δεν κατέχει καν την πλειοψηφία.
- Με τη διαγραφή της Αθήνας Λινού, ο Παύλος Πολάκης πήρε αυτό που ήθελε, γι’ αυτό και έσπευσε να πανηγυρίσει διαδιακτυακώς μιλώντας για “δικαίωση”.
Τούτων δοθέντων, η μάχη της Κεντρικής Επιτροπής το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (7 και 8 Σεπτεμβρίου) είναι πλέον απολύτως κρίσιμη, “αν δεν συμβεί κάτι στο μεσοδιάστημα που δεν το αποκλείω” όπως έλεγε στο NEWS 24/7 έμπειρος παράγοντας της Κουμουνδούρου.
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο εφόσον ο Παύλος Πολάκης πήρε τον πρώτο γύρο (στην υπόθεση Λινού) δεν αποκλείεται να πιέσει την ηγεσία για την απόκτηση ακόμα περισσότερων πολιτικών “λαφύρων”. Το λιγότερο είναι η επιστροφή του στην ΚΟ με κάποιον τρόπο. Το περισσότερο η απόκτηση ρόλου που θα τον καθιστά απολύτως υπολογίσιμο μέγεθος στην κομματική ιεραρχία.
Από την πλευρά τους οι 87, που από την Τρίτη αναφέρουν ότι ο Κασσελάκης δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συζητούν στις τάξεις τους όλα τα ενδεχόμενα.
Οι περισσότερο εγκρατείς πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν κανονικά στις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής “έτσι ώστε να μην δώσουμε χώρο στους προεδρικούς να κινηθούν ελεύθερα“.
Ωστόσο, στο τραπέζι έχει πέσει ήδη (και πιθανώς να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες) και η πρόταση της αποχής. Οσοι στηρίζουν αυτή την πρόταση αναφέρουν ότι “δεν έχουμε κανένα λόγο να νομιμοποιήσουμε από εδώ και πέρα τις διαδικασίες σε ένα κόμμα που ο πρόεδρός του έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της ΚΟ”.
Προφανώς, αν επικρατήσουν οι πιο τολμηροί και η ιδέα της αποχής γίνει πράξη, έχουμε νέα διάσπαση εκ των πραγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κάθε πλευρά εν συνεχεία θα πάρει το δρόμο της και το συνέδριο θα έχει χαρακτήρα ουσιαστικά ίδρυσης ενός νέου πολιτικού φορέα, απολύτως ελεγχόμενου από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα του.
Είναι σαφές πάντως ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης έχει πλέον τους περισσότερους πρωτοκλασάτους εναντίον του. Από τη στιγμή που στην κατηγορία όσων εχθρεύονται τον πρόεδρο μπήκε και ο Σωκράτης Φάμελλος, καταλαβαίνει κανείς ότι στο πλευρό του Κασσελάκη έχουν μείνει, από την παλιά φρουρά, μόνο ο Νίκος Παππάς (που ανταμείφθηκε με τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ) και η Ρένα Δούρου η οποία πάντως εξακολουθεί να κρατά μία πολύ προσεκτική στάση στα εσωκομματικά ζητήματα.
Αντίδραση Τσίπρα δεν μπορεί να περιμένει κάποιος στην παρούσα συγκυρία. Αναμφίβολα ο πρώην Πρωθυπουργός παρακολουθεί τι γίνεται στο κόμμα που ο ίδιος οδήγησε στη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, ωστόσο, μέσα σε αυτήν την ρευστή και τοξική ατμόσφαιρα, θα προτιμά τη σιωπή, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μία δική του τοποθέτηση/κίνηση.