Ένα βήμα πριν το ναυάγιο η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Διαβάζεται σε 3'
Ηλεκτρική διασύνδεση
Ηλεκτρική διασύνδεση (φωτογραφία αρχείου) nexans.com

Τελεσίγραφο της Γαλλικής Nexans που προειδοποιεί για διακοπή της κατασκευής του καλωδίου εάν δεν λυθούν οι εκκρεμότητες άμεσα.

Τον κίνδυνο πλήρους αναστολής των εργασιών κατασκευής του καλωδίου από τη Nexans αντιμετωπίζει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί επιστολή από τον ΑΔΜΗΕ προς τις Ρυθμιστικές Αρχές των 2 χωρών, όπου ο διαχειριστής επισημαίνει ότι έλαβε τελεσίγραφο από την εταιρεία. Με βάση αυτό, η Nexans καθιστά σαφές ότι εφόσον δεν λάβει την τελική εντολή (Full Notice to Proceed) από τον ΑΔΜΗΕ έως την Παρασκευή, από τη Δευτέρα πρόκειται να διακόψει το έργο.

Όπως τονίζει επιπλέον η Nexans, αν δεν λάβει τη σχετική εντολή, η μόνη εναλλακτική για να μην σταματήσει την παραγωγή είναι να λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να διευθετηθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, στη σχετική ενημέρωση προς τον ΑΔΜΗΕ, ο όμιλος αναφέρει πως αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή είναι η ΡΑΕΚ.

Στην επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς το υπουργείο και τους ρυθμιστές αναφέρεται ότι “παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά την προσπάθειά μας να πείσουμε τη Nexans να μην προχωρήσει σε αναστολή εργασιών, εξαιτίας τόσο της ανατροπής του ρυθμιστικού πλαισίου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 215 / 02.07.2024 της ΡΑΕΚ που καθιστά το Έργο οικονομικά μη βιώσιμο για τον Φορέα Υλοποίησης και οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή, όσο και της συνεχιζόμενης μη ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου (αναγνώριση του Εσόδου και καθορισμός της εύλογης απόδοσης (Wacc) του έργου που να μην ορίζεται αυθαίρετα αλλά να βασίζεται στη μεθοδολογία εσόδου και να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα π.χ. κόστος δανεισμού (CBCA) για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού κενού των 100 εκατ. ευρώ και κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου κατά τρόπο ανάλογο με αυτό της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής), τελικά η Nexans με την (α) σχετική επιστολή της ενημερώνει επίσημα τον ΑΔΜΗΕ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αναστολή εργασιών στις 2.09.2024“.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, παρουσία των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου, της Κομισιόν και του ΑΔΜΗΕ, δεν υπήρξε η παραμικρή σύγκλιση από την κυπριακή πλευρά σε κανένα από τα δύο σημαντικά “αγκάθια” στο ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει εγκριθεί στην Κύπρο και τα οποία, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, καθιστούν το έργο μη βιώσιμο.

Την ίδια στιγμή αμετάκλητη φαίνεται να είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο, καθώς όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας για τον Great Sea Interconnector, ο υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου υποστήριξε το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο όπως καθορίστηκε από τη ΡΑΕΚ. Επιπλέον ότι “το γεωπολιτικό ρίσκο ανήκει στον νέο φορέα υλοποίησης”, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου, αναφορικά με τη διαφορά του ΑΔΜΗΕ με τη Ρυθμιστική Αρχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα