Καταγγελία για “ρουσφετολογική νομοθέτηση” της κυβέρνησης ως προς τα καταφύγια σκύλων

Διαβάζεται σε 4'
Καταγγελία για “ρουσφετολογική νομοθέτηση” της κυβέρνησης ως προς τα καταφύγια σκύλων
Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα καταφύγια σκύλων παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση. iStock

Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας καταγγέλει πως με ρυθμίσεις της η κυβέρνηση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση στο θέμα των καταφυγίων σκύλων και προαναγγέλει την εξάντληση των νόμιμων μέσων.

Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΖΟΣΟΕΛ) εκφράζει την αγανάκτηση της για τη νέα παράταση που έδωσε η κυβέρνηση ως προς τη συμμόρφωση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων, με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Κάνει λόγο για «ρουσφετολογική νομοθέτηση» που επιτρέπει την επ’ αόριστον λειτουργία «μη εγκεκριμένων και ακατάλληλων χώρων» και για ρυθμίσεις που «παραβιάζουν ευθέως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση» και επιτρέπουν «τα παράνομα καταφύγια» και «την παράνομη διακίνηση των ζώων συντροφιάς».

Η Ομοσπονδία δεσμεύεται «να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα» για να προστατέψει ουσιαστικά, τα ζώα συντροφιάς.

Αναλυτικά, το κείμενο του δελτίου Τύπου.

«Η ρουσφετολογική νομοθέτηση της παρούσας Κυβέρνησης, σχετικά με τα ζώα συντροφιάς συνεχίζει με συνέπεια να εξυπηρετεί τους ημέτερους και όχι αυτά που υποτίθεται ότι θα προστάτευε.

Προ ολίγων μηνών, στο ίδιο έργο θεατές και στον απόηχο των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές (Κτηνιατρικές και Αστυνομικές Υπηρεσίες, Εισαγγελικές Αρχές) σε παράνομα καταφύγια αδέσποτων ζώων, έσπευσε ασμένως η τότε Ειδική Γραμματέας για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών να προαναγγείλει ότι, με προσεχή νομοθετική διάταξη θα παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης των καταφυγίων αδέσποτων ζώων με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος, για έξι (6) επιπλέον μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024.

Με το άρθρο 44 του νόμου 5130 (ΦΕΚ 127 A/1.8.2024), το οποίο υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία λίγο πριν κλείσει η Βουλή, δόθηκε για 3η φορά παράταση για την συμμόρφωση των καταφυγίων ζώων συντροφιάς με τις προδιαγραφές του ν. 4830/2021 (Α’ 169) μέχρι την 31.12.2027, δηλαδή 6 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν4830/2021.

Η επ’ αόριστον λειτουργία μη εγκεκριμένων και ακατάλληλων χώρων στους οποίους συγκεντρώνονται αδέσποτα ζώα, με την ευλογία της Κυβέρνησης, αποτελεί όνειδος για την χώρα.

Η νομιμοποίηση δια αυτού του τρόπου των κακοποιητικών συνθήκων διαβίωσης των ζώων, επ’ ουδενί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον φορέα μας, ο οποίος θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και, με όπλο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, θα φροντίσει να καταργηθούν όλες οι επαχθείς για τα ζώα συντροφιάς διατάξεις.

Η κυβέρνηση, η οποία δήθεν κόπτεται για «κανένα ζώο κακοποιημένο – κανένα ζώο αδέσποτο», έσπευσε για μια ακόμη φορά να προσφέρει καθεστώς προστασίας και ασυλίας στους παράνομους περιφραγμένους χώρους συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων, στους οποίους τα ζώα ζουν υπό άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία ασφάλεια, επ’ ωφελεία ορισμένων ημέτερων (και όχι μόνο) δημάρχων που λειτουργούν τέτοιους παράνομους χώρους, αλλά και επ’ ωφελεία ημετέρων, κατ’ επίφαση ζωόφιλων, που διατηρούν τέτοια παράνομα καταφύγια και διακινούν τα ζώα συντροφιάς παρανόμως, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται εμπράκτως ότι το μόνιμο μέλημα σας είναι η εξαφάνιση με οποιονδήποτε τρόπο των ζώων από τους δρόμους, η προστασία των παρανομούντων, η συνδιαλλαγή μόνο με βολικούς συνομιλητές, η εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων εκμετάλλευσης των ζώων.

Διατείνεστε ότι εμφορείστε από Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πλην όμως την ίδια στιγμή προωθείτε ρυθμίσεις που παραβιάζουν ευθέως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς (Ν2017/1992).

Δυστυχώς όλες αυτές οι πρακτικές και μεθοδεύσεις συναντώνται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε μια χώρα που θέλει να παρουσιάζεται ότι ανήκει στον στενό πυρήνα των πολιτισμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά θα σας επισημάνουμε ότι η προστασία των ζώων δεν επιτυγχάνεται με νόμους-συνονθυλεύματα φωτογραφικών και ρουσφετολογιών διατάξεων που παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία, ούτε με σωρηδόν τροποποιήσεις του νόμου για παρατάσεις επί παρατάσεων και νέες προθεσμίες που ακυρώνουν τις παλιές.

Προπάντων δεν επιτυγχάνεται η προστασία των ζώων με ευχάριστα και εύηχα συνθήματα, ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, που σκοπό έχουν την συγκάλυψη όλων αυτών των μεθοδεύσεων και πρακτικών και την παραπλάνηση του κόσμου.

«Κάθε φορά που ακούω έναν πολιτικό λόγο ή διαβάζω αυτούς που μας διοικούν, εδώ και χρόνια αισθάνομαι τρόμο, γιατί δεν ακούω τίποτα που να ηχεί ανθρώπινα. Πάντα οι ίδιες λέξεις που λένε τα ίδια ψέματα» Αλμπέρ Καμύ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα