33 ξεχωριστές εκδηλώσεις σε 12 μέρες στο Φεστιβάλ των Τειχών στην Κρήτη

Διαβάζεται σε 6'
Λίμανι- Κρήτη
pixabay

Τι θα δούμε στο πρώτο «Φεστιβάλ των Τειχών» του Δήμου Ηρακλείου που θα λάβει χώρα από τις 30 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 σε διαφορετικά σημεία του οχυρωματικού περιβόλου των Τειχών της πόλης.

Το πρώτο «Φεστιβάλ των Τειχών – Candia Walls Festival» του Δήμου Ηρακλείου είναι ένας νέος θεσμός που έχει ως στόχο την ανάδειξη και ενσωμάτωση των Ενετικών τειχών της πόλης στην πολιτιστική ζωή των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Ο μνημειακός θησαυρός ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα οχυρωματικά έργα της Μεσογείου βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού του Ηρακλείου και αξιοποιείται για να αλλάξει την καθημερινότητα της πόλης.

Το σύνολο των εκδηλώσεων της πρώτης πιλοτικής διοργάνωσης θα απλωθεί σε διαφορετικά σημεία του οχυρωματικού περιβόλου των Τειχών και ειδικότερα, στις Πύλες Βιτούρι και Ιησού, τη Στοά και την Πλατεία Μακάσι, τα κηποθέατρα “Μάνος Χατζιδάκις” και “Νίκος Καζαντζάκης”, στους προμαχώνες και τις χαμηλές πλατείες των Ενετικών Τειχών. Το “Φεστιβάλ των Τειχών” διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, θα έχει ελεύθερη και δωρεάν είσοδο με δελτία εισόδου για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις και το πρόγραμμά του είναι πολυσυλλεκτικό, συμμετοχικό και φιλοδοξεί να συνδέσει διαφορετικές γενιές, κουλτούρες και εμπειρίες.

Έναρξη του φεστιβάλ με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου

Τη βεντάλια του προγράμματος του πρώτου “Φεστιβάλ των Τειχών” θα ανοίξουν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος θα εγκαινιάσει το νέο θεσμό με συναυλία στις 30 Αυγούστου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Τάσος Nούσιας, η Λένα Κιτσοπούλου με τον Δώρο Δημοσθένους, ο Δημήτρης Μπάσης και η Ηρώ Σαΐα, ο Γιώργης Ξυλούρης με τον ντράμερ Jim White, η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη, ο Σωκράτης Σινόπουλος με το κουαρτέτο του, οι Γιώργος και Σταύρος Σταυρακάκης, ο Νίκος Οικονομέας και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μίλτο Λογιάδη.

 

O Σταύρος Ξαρχάκος
O Σταύρος Ξαρχάκος VaGGiNet Evaggelia Thomakou

Η συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων που εξερευνούν την παράδοση με σημερινούς όρους ενισχύει την εξωστρέφεια και την ποικιλομορφία του φεστιβάλ, όπως οι Banda Entropica, Ξέφραγο Αμπέλι και Κυρατζήδες σε ένα μουσικοχορευτικό μαραθώνιο με τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και οι Gemma σε μουσικές αναζητήσεις εμπνευσμένες από αρχαίους κρητικούς ήχους και ηλεκτρονικά ακούσματα.

Οι αγαπημένοι Raining Pleasure θα ξανασυναντηθούν με παλιούς φαν και θα δημιουργήσουν νέους κλείνοντας το πρόγραμμα με τη συναυλία 2024 Reunion στις 10 Σεπτεμβρίου.

33 εκδηλώσεις σε 12 μέρες + art on cinema στο Φεστιβάλ των Τειχών

Το “Φεστιβάλ των Τειχών” περιλαμβάνει εκθέσεις, απογευματινές και βραδινές συναυλίες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, περιπατητικές διαδρομές και ξεναγήσεις στα Τείχη, από ιστορικούς και αρχαιολόγους, συναντήσεις, αφιερώματα και φυσικά θερινό κινηματογράφο. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει η περφόρμανς μουσικής και χορού αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη καθώς και η μύηση στα μυστικά κατασκευής της μακέτας της βενετσιάνικης Κάντια από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Επίσης το ποιητικό αναλόγιο “΄Έρωτας και πόλεμος στο Μεγάλο Κάστρο”, όπου ο Γιώργος Σεφέρης συνομιλεί με τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Ιδιαίτερο στίγμα στο πρόγραμμα δίνουν οι αστροβραδιές που διοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ.

Σταμάτης Κραουνάκης

Μερικές από τις επιλεγμένες ταινίες που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι: “Όλη ο ομορφιά και η αιματοχυσία” της Λόρα Πόιτρας (Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας, 2022), “Ώρες Μουσείου” του Τζεμ Κοέν, “Στη Σκιά του Καραβάτζιο” του Μικέλε Πλασίντο,“Γιάννης Σπανός: Πίσω από τη μαρκίζα” του Άρη Δόριζα, η “Μαγική Πόλη” του Νίκου Κούνδουρου .
Από τις θεατρικές παραστάσεις ξεχωρίζουν “Η θάλασσα και ο Γέρος” σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκι, εμπνευσμένη από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ με πρωταγωνιστή τον Τάσο Νούσια, οι “Φοίνισσες” του Ευριπίδη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι “Στακαστρούκες” του Δημήτρη Σαμόλη και “Χάρολντ και Μωντ” του Κόλιν Χίγκινς από τη Θεατρική Ομάδα Δημοσιογράφων Ηρακλείου σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη.

Με τη συναυλία “Πιάνει ο έρωτας δουλειά”, τη μεγάλη επιτυχία του χειμώνα, ο Σταμάτης Κραουνάκης μας ξεναγεί σε τραγούδια που σφράγισαν τη σπουδαία διαδρομή του.

Για το πρώτο Φεστιβάλ των Τειχών έχουν συνεργαστεί η Φιλαρμονική Δήμου Ηρακλείου, η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, η Θεατρική ομάδα δημοσιογράφων ΕΣΗΕΠΗΝ, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δ. Ηρακλείου, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το Θεατρικό Εργαστήριο Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Τάσος Νούσιας

Φεστιβάλ των Τειχών- Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας-

Παρασκευή 30 Αυγούστου

Πύλη Μακάσι από τις 19:00 έως τις 21:00.
Με την εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας που έχει τίτλο «Τα Τείχη της Πόλης του Giuseppe Gerola» από το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σε επιμέλεια της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ηρακλείου.

Από την Πύλη Βιτούρι έως το δασάκι του Προμαχώνα Ιησού στις 19:00.
Μουσική διαδρομή της έναρξης του φεστιβάλ από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου.

Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” στις 21:00
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχοντας στο πλευρό του δύο σπουδαίους ερμηνευτές που μπορούν να ερμηνεύσουν μοναδικά το απαιτητικό και ποικίλο ρεπερτόριό του, τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαΐα και διευθύνοντας ο ίδιος πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα εγκαινιάσει το νέο θεσμό.

Αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.heraklionculture.gr/candia-walls-festival/

 

Είσοδος εισιτήρια

Σε όλες τις παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
* Στις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Κηποθέατρα «Νίκος Καζαντζάκης» και «Μάνος Χατζιδάκις» η είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά δελτία δωρεάν εισόδου μέσω της υπηρεσίας TicketServices
* Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα γίνεται δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία της κάθε παράστασης και έως την εξάντληση τους
* Κάθε θεατής θα μπορεί να εκδώσει δύο δελτία εισόδου ανά e-mail

Υποστήριξη θεατών

Ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη της παράστασης.
* Για την είσοδο στην παράσταση είναι απαραίτητη η επίδειξη τυπωμένου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου απαιτείται.
* Απαγορεύεται αυστηρά η κράτηση θέσεων για θεατές που δεν βρίσκονται μέσα στον χώρο των Κηποθέατρων καθώς και η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης.
*Το προσωπικό των Κηποθέατρων θα είναι διαθέσιμο να σας εξυπηρετήσει σε οτιδήποτε χρειαστείτε.

Επικοινωνία – Πληροφορίες

* Στο γραφείο υποδοχής του Κηποθέατρου «Νίκος Καζαντζάκης» ή στο 2810242977 (Δευτέρα με Σάββατο 10:00 -14:00 και 18:00 -22:00)
* Στα κοινωνικά δίκτυα του φεστιβάλ:
www.facebook.com/Candia-walls-festival
www.instagram.com/candia_walls_festival

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα