Χάρης Τσιόκας: Πρωτοβουλίες τώρα προοδευτικής ανασύνθεσης πριν μεταλλαχθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας

Διαβάζεται σε 4'
Χάρης Τσιόκας: Πρωτοβουλίες τώρα προοδευτικής ανασύνθεσης πριν μεταλλαχθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας
Eurokinissi

Ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Τσιόκας, γράφει στο NEWS 24/7 για την ανάγκη διαμόρφωσης παράταξης προοδευτικής διακυβέρνησης για τις επόμενες εκλογές.

Η αντίφαση. Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις από τις κυβερνητικές πολιτικές η αντιπαράθεση αντί να αφορά εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης περιορίζεται  σε μια απολίτικη προσωπική αναμέτρηση. Με κυρίαρχη την ειδησεογραφία των ρόλων και όχι των πολιτικών που υπηρετούν τα πρόσωπα. Κάποιοι βάζουν – όχι τυχαία – το καρό μπροστά από το άλογο.

Οι εκλογές όμως κατέγραψαν ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση.

Οι πολίτες αναζητούν πολιτική έκφραση εναλλακτικής διακυβέρνησης. Και όσο δεν την βρίσκουν ιδιωτεύουν! Ανασφαλείς δεν θέλουν να εκτεθούν.

Δημιουργούνται συνθήκες κρίσης αντιπροσώπευσης! Η αποχή ξεπερνά το  60% και τα κόμματα διαγκωνίζονται για το μοίρασμα του 40%.

Και το χειρότερο με ευθύνη των προοδευτικών κομμάτων κινδυνεύει να ανατραπεί η παρακαταθήκη της μεταπολίτευσης που έδινε στο λαό τη δυνατότητα να επιλέγει ανάμεσα σε εναλλακτικά και όχι συμπληρωματικά της ΝΔ  κόμματα.

Έχουμε κρίση οικονομική και  αξιών. Ζητούνται λύσεις. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι αναζητούν διέξοδο όραμα!

Το δίλλημα γίνεται πλέον πιεστικό για τον προοδευτικό χώρο και από άποψη χρόνου:

Με την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού όπου θα αναμετρούνται εναλλακτικά προγράμματα διακυβέρνησης ή την αποσύνθεση του; Με ένα μεγάλο κόμμα και πολλά μικρά είτε συμπληρώματα είτε άλλοθι δημοκρατικισμού στους ανταγωνισμούς της οικονομικής ελίτ;

Χρειάζονται λοιπόν τώρα πρωτοβουλίες ανασύνθεσης  ,πριν  τα συστημικά κέντρα αξιοποιήσουν την μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος με κόμματα που θα αντιπαρατίθενται πρόσωπα και όχι πολιτικές!

Δεν είναι λοιπόν κομματικός πατριωτισμός αλλά  οξυγόνο για τη δημοκρατία η ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού και αριστερού χώρου.

Χρειάζεται να υπάρξει  προγραμματική συμφωνία για εναλλακτική διακυβέρνηση, σ’ αυτές τις εκλογές και αυτό δεν το μπορεί κανένα προοδευτικό κόμμα μόνο του!

Είναι λάθος ο προοδευτικός χώρος να αποπροσανατολιστεί σε εσωστρεφείς διαδικασίες ρόλων για την πειθάρχηση των κομματικών γραφειοκρατιών.

Είναι λάθος η αποδοχή ατζέντας εσωκομματικών συζητήσεων που δεν αφορούν τους πολίτες και το αίτημα τους να αναμετρηθούν σ αυτές τις εκλογές εναλλακτικά προγράμματα διακυβέρνησης.

Ας το υπογραμμίσουμε για μια ακόμη φορά !  Κανένα κόμμα του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί μόνο του.

Αν ακολουθηθεί ο δρόμος που επιλέγουν οι «ηγεσίες» η αποχή θα μεγαλώσει.

Χρειάζεται αναπροσανατολισμός με αξιόπιστα πρόσωπα.

Και αυτό απαιτεί, τα στελέχη του προοδευτικού χώρου να  αναλάβουν άμεσα  δράσεις!

-Για την προγραμματική  συνάντηση πολιτικών και παραγωγικών φορέων!

-Για τη συγκρότηση προοδευτικής παράταξης διακυβέρνησης! Δεν είναι ανάγκη  να καταργηθούν τα υφιστάμενα κόμματα ,έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Οι εκλογές στη  Γαλλία χτύπησαν το καμπανάκι κινδύνου και έδειξαν την ελπίδα διεξόδου.

Έστω και αν αυτό δημιουργεί δυστροπία σε ηγετικές γραφειοκρατίες.

Όμως πρέπει να θυμηθούμε ότι πρόσφατα στη Γαλλία , κόμματα που για  20 χρόνια βρισκόταν σε σκληρή αντιπαράθεση μπροστά στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς έκλεισαν συμφωνία, δυστυχώς βεβιασμένα.

Δεν προηγήθηκε διαβούλευση για κοινές προγραμματικές θέσεις. Γι’ αυτό και σήμερα ψάχνουν λύσεις για να διαμορφώσουν κυβερνητική διέξοδο.

Πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα αλλαγής.

Η πτωτική πορεία της ΝΔ , για να μην είναι  αναστρέψιμη , πρέπει να φαίνεται  ποιες δυνάμεις διαμορφώνουν την δυναμική της επόμενης μέρας. Γι’ αυτό και η λαϊκή βάση πρέπει να δώσει το στίγμα των προσώπων που θα υπηρετήσουν αυτή τη πολιτική και όχι το αντίθετο.

Επιβάλλονται τώρα, εκδηλώσεις και διεργασίες! Με θέματα εναλλακτικής διακυβέρνησης που θα αφορούν  το παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ,τον ρόλο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη περιοχή.

Κι όλα αυτά γιατί το μήνυμα των εκλογών, έκρουσε το καμπανάκι, για την αποκοπή των κομμάτων από τα υπαρκτά προβλήματα.

Για να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα τόσο στη ΝΔ που θεωρεί  ότι το αποτέλεσμα  αφορούσε(!!) την επιτάχυνση της πολιτικής της ότι είναι εφικτό να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος διακυβέρνησης.

Χρειάζεται τώρα συντονισμός κοινωνικοπολιτικών δράσεων ώστε  να σταλεί μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες του προοδευτικού χώρου πως είναι λάθος οι απολίτικες εσωκομματικές  αναμετρήσεις  που δεν αφορούν την διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας αλλά ρόλους πειθάρχησης…ι

Το θέμα είναι η διαμόρφωση παράταξης προοδευτικής διακυβέρνησης για τις επόμενες εκλογές.

Προτεραιότητα να  αποτελέσει οδικός χάρτης ανασύνθεσης, μέσα από τη μεγάλη συνάντηση χωρίς αποκλεισμούς όλων των προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Όλα αυτό πρέπει άμεσα να εξελιχθούν με διεργασίες εμπλοκής της κοινωνίας! Γιατί  με διαφανείς διαδικασίες ο λαός θα έχει λόγο στη διαμόρφωση  και τον συντονισμό προοδευτικής διακυβέρνησης.

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα