Τι συμβαίνει τελικά με την ταξιθεσία και τα σενάρια ιδιωτικοποίησης στο Εθνικό Θέατρο;

Διαβάζεται σε 3'
Εθνικό Θέατρο
Το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση ανάμεσα στη Διοίκηση και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων του Εθνικού Θεάτρου αναφορικά με την ταξιθεσία και τα σενάρια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Θεάτρου.

Θα μπορούσε μια ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει την οργάνωση παραγωγής των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου; Μια εταιρεία ενοικίασης ηχητικού εξοπλισμού να «διαθέσει» το προσωπικό της για να καλύψει ηχητικά τις παραγωγές του;
Θα μπορούσε μια εταιρεία φοροτεχνικών να αναλάβει το λογιστήριο και τα οικονομικά του Θεάτρου;
Μια εταιρεία logistics να διεκπεραιώνει τα απαραίτητα για τη διακίνηση των προμηθειών, των υλικών και της περιουσίας του Εθνικού Θεάτρου;

Απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου φαίνεται πως δόθηκαν στη συνάντηση της Διοίκησης και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων του Εθνικού Θεάτρου που έλαβε χώρα την Πέμπτη 29 Αυγούστου, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το φλέγον θέμα της κάλυψης των θέσεων εργασίας με αντικείμενο τα καθήκοντα ταξιθεσίας για την προσεχή θεατρική περίοδο (2024-25) και πιο συγκεκριμένα το ενδεχόμενο της κάλυψης των θέσεων αυτών με ταξιθέτες από ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης προσωπικού.

Υπενθυμίζουμε πως σε πρόσφατο δελτίο Τύπου των Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου, αναφερόταν πως “η διοίκηση του θεάτρου, υπηρετώντας το κυβερνητικό αφήγημα για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απαντά θετικά στο ερώτημα αν το τμήμα υποδοχής του θεάτρου και οι εργαζόμενοι σε αυτό μπορούν να «παραδοθούν» σε ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης προσωπικού. Έχοντας ήδη έτοιμο το κείμενο της προκήρυξης της σύμβασης, μέσα στην ησυχία του Αυγούστου και ενώ εκκρεμούν ακόμα παραστάσεις της καλοκαιρινής περιοδείας σε χώρους του Θεάτρου που έχουν ανάγκη προσωπικού υποδοχής και ταξιθεσίας, η διοίκηση του θεάτρου είναι έτοιμη να προσλάβει ταξιθέτες μέσω ιδιωτικής εταιρείας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει από τα αποτελέσματα της συνάντησης από την πλευρά του Εθνικού Θεάτρου. Γιατί από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ισχύει, καθώς εξακολουθεί απτόητο να ακολουθεί την τακτική της οριζόντιας αντιμετώπισης των πραγμάτων και όπου «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Τα συμπεράσματα της συνάντησης και η στάση του Εθνικού Θεάτρου

Στη συνάντηση λοιπόν που έλαβε χώρα χθες, Πέμπτη 29 Αυγούστου, έγινε ενημέρωση του Σωματείου για τη μέχρι σήμερα υπηρεσιακή αλληλογραφία του Εθνικού Θεάτρου με τα αρμόδια Υπουργεία.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν δείχνουν πως το Εθνικό Θέατρο έχει αιτηθεί εδώ και αρκετούς μήνες την έγκριση αριθμού θέσεων που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της ως περιόδου 2024-2025. Αυτό η Διοίκηση του Θεάτρου δεσμεύτηκε πως και θα συνεχίσει να προσπαθεί θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορη νομική βάση από την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, έγινε ξεκάθαρο πως το Εθνικό Θέατρο δεν εξετάζει την επιλογή της εργολαβικής ανάθεσης και δεν πρόκειται να προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό. Τουναντίον θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τη μέχρι σήμερα πρακτική των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Εφεξής, τα όργανα του Θεάτρου θα συνεργαστούν με το ΣΕΕΘ για την περαιτέρω τεκμηρίωση του σχετικού αιτήματος περί έγκρισης των απαιτούμενων θέσεων, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την πρόοδο των ενεργειών και κατέστη σαφές ότι μέριμνα όλων αποτελεί η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και της απρόσκοπτης καλλιτεχνικής και διοικητικής λειτουργίας του Θεάτρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα