Πέμπτη χώρα στην Ευρώπη με τον υψηλότερο πληθωρισμό η Ελλάδα
Διαβάζεται σε 3'Η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια οδήγησε σε αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 3,1% τον Αύγουστο, όπως αποκαλύπτει η Eurostat.
- 30 Αυγούστου 2024 14:29
Αυξητικές τάσεις κατέγραψε και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς – σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat – αναρριχήθηκε στο 3,1%, από 3% τον Ιούλιο, κατατάσσοντας τη χώρα στην 5η θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό εντός της Ευρωζώνης.
Αντίθετα με την Ελλάδα, σημαντική επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στο 2,2% σε ετήσια βάση, από το 2,6% του Ιουλίου.
Ο δομικός δείκτης (δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων οι οποίες αποτελούν «βαρόμετρο» για την επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) υποχώρησε στη ζώνη του ευρώ στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο από το 2,9%, με μηνιαία αύξηση ωστόσο κατά 0,2%.
Όσον αφορά στις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).
Σε επίπεδο κρατών, στο 2% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2021.
Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 2,7% τον Ιούλιο.
Στην Ισπανία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ελλάδα: Η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των 27
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΕ, στη χώρα μας διαπιστώνεται μεγάλη πτώση στη μισθολογική δυνατότητα των εργαζόμενων ακόμη και κάτω από την αντίστοιχη των πολιτών της Βουλγαρίας!
Σύμφωνα με τη μελέτη, στη διάρκεια των δεκαπέντε ετών που έχουν μεσολαβήσει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ των 27, μετά τη Βουλγαρία, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρούμενο σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Όμως, στην πραγματικότητα η θέση των Ελλήνων εργαζόμενων είναι ακόμη χειρότερη, αν μετρηθούν οι μισθοί που καταβλήθηκαν με αναγωγή στην αγοραστική δύναμη, με βάση μέτρησης το ωρομίσθιο.
Συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, η ελληνική οικονομία κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν κανονικά, αλλά είναι κάτω από τον δείκτη φτώχειας του 2009.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο μάλλον επιβεβαιώνουν την εκτίμηση των αγορών ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβρη (12/9) με το ερώτημα να διατηρείται για την πορεία που θα ακολουθήσει από εκεί και πέρα.
Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν 6 μειώσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2025, περίπου μία παραπάνω από ό,τι υποδηλώνουν οι οικονομικές προβλέψεις της ευρωτράπεζας.