Βόλος: Ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τα νεκρά ψάρια

Διαβάζεται σε 5'
Νεκρά ψάρια στον Βόλο
Νεκρά ψάρια στον Βόλο ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα κήρυξε τον Βόλο το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στον Βόλο με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια να καλύπτουν τεράστιες επιφάνειες και να αποτελούν υγειονομική βόμβα, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις εκτός από την υγεία των κατοίκων και στην τοπική οικονομία.

Έτσι, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, ο δήμος Βόλου, η περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τη θαλάσσια ρύπανση που σημειώθηκε στον Παγασητικό κόλπο στις 28 Αυγούστου 2024.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα μήνα, ήτοι έως και 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

volos

Νεκρά ψάρια στον Βόλο: Οι παραλίες προς… αποφυγή

Την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές συνιστά με έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το thenewspaper.gr, οι παραλίες που καλό είναι να αποφεύγεται το κολύμπι είναι οι:

  • Σουτραλί Αγριάς
  • Πλάκες
  • Άναυρος
  • Ξενία
  • Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
  • Αλυκές
  • Αμφανών
  • Αμαρυλλίς

Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Ο Δήμος Βόλου, η Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή και τηρώντας τη σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.

Παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του Δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης. Η υποστολή έγινε σε ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Μοναδικός στόχος είναι πάντοτε η προστασία των λουομένων  αλλά και της φήμης του προορισμού ως προς το ίδιο το πρόγραμμα.

Οι ακτές

  • Πλατανίδια
  • Καρνάγιο
  • Χρυσή Ακτή
  • Νέα Αγχίαλος

διατηρούν την Γαλάζια Σημαία, καθώς η κατάσταση των παραλιών ικανοποιεί τα κριτήρια βράβευσης.

Την ίδια στιγμή οι ευθύνες από τους αρμόδιους για του τόνους νεκρών ψαριών στη λίμνη Κάρλα και τον Παγασητικό έχουν γίνει “μπαλάκι”, ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Το αποτρόπαιο θέαμα -που έχει “ταξιδέψει” ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ- προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Στην παραγγελία της, η ανώτατη εισαγγελία της χώρας ζητά να ερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εφιαλτική εικόνα καθώς και οι υπεύθυνοι αυτής.

Μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου αναφέρεται πως δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας από την οποία νεκρά ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, ύστερα από σχετική μήνυση που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα, αποδεικνύει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των ψαριών από την Κάρλα, δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη και πως το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.

Με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις πλημμύρες και τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν. Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν, νερών από την Κάρλα.

Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.

Με βάση τα παραπάνω η μήνυση του δημάρχου Βόλου τέθηκε στο αρχείο.

Νέο φράγμα τοποθετείται στον χείμαρρο Ξηριά

Παράλληλα, νέο φράγμα τοποθετείται στον χείμαρρο Ξηριά για να συγκρατηθούν οι τεράστιες ποσότητες νεκρών ψαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ένα νέο φράγμα στήνεται στον χείμαρρο, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να σπάσει το ήδη υπάρχον και έτσι να συγκρατηθούν τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια και να μην πάνε προς το λιμάνι του Βόλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα