Ουκρανία: Η επίθεση στο Κουρσκ γυρίζει “μπούμερανγκ” στον Ζελένσκι

Διαβάζεται σε 6'
Ουκρανία: Η επίθεση στο Κουρσκ γυρίζει “μπούμερανγκ” στον Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι Associated Press

Η Ουκρανία φαίνεται να έχασε το όποιο πλεονέκτημα κέρδισε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση στο Κουρσκ. Δυνάμεις του ρωσικού στρατού απειλούν σημαντικές πόλεις.

Έντονη κριτική από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας, καθώς και από στρατιωτικούς αναλυτές, δέχεται τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λόγω της ταχύτατης προέλασης του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, μετά την τολμηρή επιχείρηση του Κιέβου στο ρωσικό Κουρσκ.

Η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ στις 6 Αυγούστου επιδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των Ουκρανών, ελπίζοντας ότι αυτή η αιφνιδιαστική κίνηση θα αναγκάσει τη Ρωσία να αποσπάσει δυνάμεις σε ένα νέο μέτωπο, αλλάζοντας έτσι τους συσχετισμούς του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας.

Οι επικριτές υποστηρίζουν, ότι η αναδιάταξη χιλιάδων βετεράνων στρατιωτών για την επιχείρηση στο Κουρσκ αποδυνάμωσε τις ουκρανικές θέσεις.

Οι Ουκρανοί παλεύουν να μην “πέσει” το Ποκρόβσκ

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την στρατηγικής σημασίας πόλη του Ποκρόβσκ, καταλαμβάνοντας αρκετές κοντινές πόλεις αυτή την εβδομάδα και αναγκάζοντας τις ουκρανικές μονάδες να υποχωρήσουν από τις αμυντικές τους θέσεις. Το Ποκρόβσκ, ως ένας από τους δύο βασικούς σιδηροδρομικούς και οδικούς κόμβους στο Ντονέτσκ, είναι κρίσιμο για την υλικοτεχνική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Η απώλειά του θα μπορούσε να απειλήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με την ουκρανική αναλυτική ομάδα Frontelligence Insight.

Δορυφορικές εικόνες από την ομάδα Black Bird Group στη Φινλανδία δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μόλις 8 χιλιόμετρα από το Ποκρόβσκ. Μάλιστα οι τοπικές αρχές έχουν διατάξει την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ολεξάντρ Κοβαλένκο από την ομάδα Information Resistance χαρακτήρισε την κατάσταση στα ανατολικά του Ποκρόβσκ «πλήρης αμυντική αποτυχία». «Δεν φταίνε οι απλοί στρατιώτες που κρατούν τις θέσεις τους», έγραψε στο Telegram. «Το πρόβλημα έγκειται σε εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις γι’ αυτούς», δείχνοντας προς την ηγεσία της Ουκρανίας.

Στρατιώτες στην περιοχή εξέφρασαν ανησυχίες για την κατάσταση των αμυντικών θέσεων γύρω από το Ποκρόβσκ. Ο Ζένια, στρατιώτης της 93ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, που πολέμησε στη δεκάμηνη μάχη του Μπαχμούτ, περιέγραψε την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στο Ποκρόβσκ σε ανάρτηση του στο X, επισημαίνοντας τις αποτυχίες στη δομή διοίκησης του στρατού. «Ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Όλα καταρρέουν τόσο γρήγορα», έγραψε. «Το Ποκρόβσκ θα πέσει πολύ πιο γρήγορα από το Μπαχμούτ».

Ζελένσκι: “Εξαιρετικά δύσκολη” η κατάσταση

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Νοβοχροντίβκα, 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ποκρόβσκ, γεγονός που, σύμφωνα με το Centre for Defence Strategies (CDS) του Κιέβου, υποδεικνύει έλλειψη αμυντικών πόρων, παρά τη σημασία του Ποκρόβσκ ως κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η βουλευτής Μαριάνα Μπεζούλα, μέλος της επιτροπής άμυνας στο κοινοβούλιο, δημοσίευσε φωτογραφίες στο Facebook από επίσκεψή της στην πρώτη γραμμή κοντά στη Νοβοχροντίβκα. Δήλωσε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν τον δρόμο προς το Ποκρόβσκ ορθάνοιχτο. «Τα χαρακώματα μπροστά από τη Νοβοχροντίβκα ήταν άδεια. Δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ουκρανικός στρατός στην κάποτε πόλη των 20.000 κατοίκων», έγραψε.

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι επισκέφθηκε την περιοχή του Ποκρόβσκ και εργάζεται «για την ενίσχυση της άμυνας των δυνάμεών μας στις πιο δύσκολες περιοχές του μετώπου, για την παροχή επαρκούς ποσότητας πυρομαχικών και άλλων υλικοτεχνικών μέσων στις ταξιαρχίες».

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο την Τρίτη, ο Ζελένσκι περιέγραψε την κατάσταση στην πρώτη γραμμή κοντά στο Ποκρόβσκ ως «εξαιρετικά δύσκολη», αλλά ισχυρίστηκε ότι η ρωσική προέλαση στην περιοχή είχε επιβραδυνθεί μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ.

Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές, όπως η ομάδα Deep State, επισημαίνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα στο Ντονέτσκ από τις 6 Αυγούστου σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. «Υπάρχει πλήρες χάος», δήλωσε ο Ρομάν Πογορίλι από την ομάδα Deep State, υπογραμμίζοντας την πτώση βασικών πόλεων όπως η Νοβοχροντίβκα και την επικείμενη απειλή για το Ποκρόβσκ.

Έλλειψη βλημάτων και έμπειρων στρατιωτών

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει γρήγορα περισσότερες από 24 πόλεις και χωριά συναντώντας ελάχιστη αντίσταση, συμπεριλαμβανομένου του μακροχρόνιου προπυργίου Νιού-Γιορκ.

Ο Ρομπ Λι, ανώτερος ερευνητής στο Foreign Policy Research Institute, αποδίδει τις ρωσικές προελάσεις στην έλλειψη έμπειρου ουκρανικού πεζικού και στην απόσπαση πόρων προς την επιχείρηση στο Κουρσκ. «Η Ουκρανία δέσμευσε εφεδρείες στο Κουρσκ, αφήνοντας λιγότερες επιλογές για να καλύψει τα κενά αλλού. Μερικές από τις πιο έμπειρες ταξιαρχίες έχουν αντικατασταθεί από νεότερες, λιγότερο έμπειρες μονάδες», σημείωσε.

Οι στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν το καλοκαίρι μετά από νέους νόμους περί στρατολόγησης που θέσπισε η ουκρανική κυβέρνηση για να καλύψει τις μειωμένες δυνάμεις του Κιέβου, έχουν σταλεί στη μάχη με ελάχιστη εκπαίδευση ή εμπειρία. «Παγώνουν… δεν ξέρουν τι να κάνουν σε πραγματική μάχη», ανέφερε ένας υπολοχαγός των δυνάμεων κοντά στο Ποκρόβσκ. Πολλοί «γυρίζουν και τρέχουν με την πρώτη έκρηξη».

Στρατιώτες σε πυροβολαρχίες κοντά στο Ποκρόβσκ υπογράμμισαν, επίσης, την έλλειψη βλημάτων και την σοβαρή υπεροχή των Ρώσων στα πυρομαχικά. «Τα βλήματα μας τελειώνουν. Απλά δεν έχουμε αρκετά», είπε ένας διοικητής πυροβολικού, σημειώνοντας ότι πολλοί πόροι έχουν ανακατευθυνθεί βόρεια προς το Κουρσκ. Τον τελευταίο μήνα, η μονάδα του έχει ένα βλήμα για κάθε έξι έως οκτώ που πυροβολούν οι Ρώσοι.

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το “πάνω χέρι”

Οι ρωσικές δυνάμεις, από την άλλη, διατηρούν ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα, υποστηριζόμενες από ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις και drone, καθώς και ισχυρό πυροβολικό, ανέφερε το think-tank CDS.

Ο Στανισλάβ Ασεγιέφ, Ουκρανός δημοσιογράφος και στρατιώτης στο ανατολικό μέτωπο, προειδοποίησε για την πιθανή «καταστροφή ολόκληρης της νότιας ομάδας δυνάμεων στην περιοχή, όχι μόνο του Ποκρόβσκ». «Τι μπορεί να γίνει για το Ποκρόβσκ;» ρώτησε ρητορικά. «Δυστυχώς, η μόνη επιλογή είναι να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Πιστεύω ότι η πόλη σύντομα θα πάψει να υπάρχει».

Η ομάδα Frontelligence ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία μπορεί ακόμα να ενισχύσει την πρώτη γραμμή αναπτύσσοντας νέες ταξιαρχίες ή ανακατευθύνοντας δυνάμεις από άλλες περιοχές. Ωστόσο, αν το Ποκρόβσκ πέσει, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς την πόλη Ντνίπρο, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, επεκτείνοντας περαιτέρω τον έλεγχό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα