Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα

Διαβάζεται σε 4'
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2023 Pavel Golovkin/AP Photo

Μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης της τουρκικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε την προθεση της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της στη Γαλάζια Πατρίδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης της τουρκικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων αναφέρθηκε στη προθεση της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της στη Γαλάζια Πατρίδα, τονίζοντας ότι η θάλασσα του καθενός φτάνει τόσο μακριά όσο ο ορίζοντας του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ερντογά ανέφερε: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα μόνο εάν αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα. Κάθε άλλος δρόμος εκτός από αυτόν δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει και θα την πετάξει έξω από την εξίσωση. Επομένως, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντίθετα, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με αυτούς και άλλους οργανισμούς σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους (kazan-kazan). Τα τελευταία 22 χρόνια, ενεργούσαμε πάντα με αυτή την αντίληψη».

Τόνισε πως: «Με την ανάπτυξη των σχέσεών μας με διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ορίσαμε την πολιτική μας όχι σκεπτόμενοι τι θα έλεγαν οι άλλοι, αλλά τι θα πει το έθνος μας. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας με αυτόν τον τρόπο και στο εξής. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους στη Γαλάζια Πατρίδα που κάποιοι τη λένε παραμύθι. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας. Θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα ό,τι απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τι θα πουν οι άλλοι».

Πρόσθεσε: «Η θάλασσα του καθενός είναι τόσο μεγάλη όσο και ο ορίζοντας του. Κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίζουν τους στόχους μας όνειρο. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν τη Γαλάζια Πατρίδα ως παραμύθι. Κάποιοι μπορεί να κατηγορήσουν την Τουρκία ότι κυνηγάει την περιπέτεια. Κάποιοι μπορεί να προσπαθήσουν να περιορίσουν το όραμα του έθνους μας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και δόλιοι που ρωτούν τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη, τη Σομαλία, το Κατάρ, το Ιράκ, τα Βαλκάνια, την Ασία και την Αφρική. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα και αύριο, μπορεί να υπάρξουν εκείνοι που δεν αισθάνονται άνετα με το όραμα της Τουρκίας και τον αγώνα της Τουρκίας. Εμείς δεν θα τους δώσουμε σημασία. Θα κοιτάμε μπροστά μας, δεν θα πάρουμε ούτε στιγμή το βλέμμα μας από τον ορίζοντα».

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξήγησε πως: «Ενισχύοντας τις σχέσεις μας με την Ανατολή, θα αναζητήσουμε τρόπους να προωθήσουμε τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία μας με τη Δύση. Το γεγονός ότι υπάρχουν σύνορα ανάμεσα σε εμάς και τους λαούς με τους οποίους ζούσαμε μαζί μόλις πριν από έναν αιώνα δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τη γεωγραφία (σ.σ. τα σύνορα) της καρδιάς μας. Είμαστε μια χώρα με 78 νεκροταφεία στρατιωτών μας σε 34 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Είμαστε επίσης μια χώρα που φιλοξενεί στο νεκροταφείο των μαρτύρων στα Δαρδανέλλια τα παιδιά της Γάζας, του Χαλεπίου, της Δαμασκού, της Ιερουσαλήμ, της Κομοτηνής και της Βαγδάτης.

Αυτοί που επικρίνουν το ενδιαφέρον μας για τους γείτονές μας το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και την Παλαιστίνη, η οποία ήταν υπό την κυριαρχία μας επί τέσσερις αιώνες, είναι ανίδεοι, αν όχι κακόβουλοι. Το να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Συρία, το Ιράκ και το Κατάρ αποτελεί έλλειψη οράματος και απώλεια λογικής. Κοιτάξτε, θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα εδώ: Η Τουρκία δεν μπορεί να πετύχει το στόχο της προσανατολισμένη μόνο προς τη Δύση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα